Binnen drie jaar zeewierteelt in offshore windparken op Noordzee

Eerste oogst zeewier gaat voor onderzoek naar WUR. Foto: Stichting Noordzeeboerderij.

Binnen drie jaar wordt er duurzaam zeewier gewas verbouwd binnen windparken op de Noordzee door commerciële bedrijven. Dat is de ambitie van de Provincie Zuid-Holland, Gemeente Den Haag en Stichting Noordzeeboerderij. Vandaag is het eerste Noordzeewier van het seizoen geoogst. Het Noordzeewier wordt nog niet gebruikt maar gaat voor onderzoek naar Wageningen University & Research. Daar wordt het zeewier getest op kwaliteit en veiligheid van het product.

Sinds 2016 wordt er geëxperimenteerd met offshore zeewierteelt op ‘Proefboerderij Scheveningen’. Dit ligt op zo’n 15 kilometer uit de kust van Scheveningen. Slimme productie van voedsel en energie is op dit moment belangrijker dan ooit volgens de stichting.

Windparken op Noordzee straks ook een zeewierboerderij 
Op dit moment zijn er gesprekken met zeewiertelers om nieuwe teeltmodules te testen binnen windmolenparken. Een klankbordgroep van eigenaren van vijf Nederlandse windparken kijkt mee met de ontwikkelingen op de testlocatie. Binnen 3 jaar verwacht Stichting Noordzeeboerderij dat de eerste commerciële zeewierboerderijen gaan starten binnen windparken op de Noordzee.

Naast zeewier ook zonnepanelen binnen windparken
Naast het zeewier worden er ook drijvende zonnepanelen getest op de Proefboerderij Scheveningen. Oceans of Energy gaatvanaf september de test starten met de zonnepanelen.

Over Stichting Noordzeeboerderij
De stichting heeft als doel het verbinden en versnellen van de zeewiersector in Nederland. De stichting is niet-commercieel en zijn niet de (toekomstige) zeewierboeren. Het Zeewierplatform is in 2014 gestart om kennis te delen en samenwerking te stimuleren binnen de zeewierketen. Samen met inmiddels meer dan 70 bedrijven, kennisinstellingen en overheden worden stappen gezet om de zeewierteeltketen in Nederland tot bloei te laten komen. Kijk voor meer informatie op www.noordzeeboerderij.nl 

 

 

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Oct 2018 >>
MTWTFSS
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Offshore Energy Exhibition & Conference in RAI Amsterdam

Op 22, 23 en 24 oktober wordt het Offshore Energy Exhibition & Conference (OEEC) gehouden in RAI Amsterdam. Dit is Europa’s meest toonaangevende evenement voor de offshore energy sector. Het is uniek dat partijen die zich bezighouden met olie & gas, offshore wind en marine energy elkaar op één plek ontmoeten. De offshore energy sector is in transitie en OEEC biedt professionals de ideale plek om te netwerken, en na te denken over de toekomst van energiewinning op zee.

Offshore Energy Exhibition & Conference richt zich op technische, operationele en commerciële uitdagingen die gepaard gaan met de groei van de sector. Het driedaagse evenement biedt een platform waar naar schatting 570+ supply chain organisaties hun producten en services zullen tonen. Daarnaast is er gelijktijdig een conferentie dat belangrijke onderwerpen en oplossingen voor de offshore community behandelt.

Kijk voor meer informatie op www.offshore-energy.biz

read more >

EOC-Traditionele Schepen Beurs in Den Helder

Van 9 tot en met 11 november wordt de 3e editie van de EOC-Traditionele Schepen Beurs gehouden in Gebouw 66 van het Willemsoordcomplex in Den Helder. Dit jaar staat de beurs in het teken van duurzaam varen en duurzaam (ver)bouwen. De smaakmakers op dit evenement zijn SummerLabb en Sustainable Sailing/Substainable Boats (S-boats).

SummerLabb, een initiatief van programmamaker Jan Douwe Kroeske, is een platform dat innovatie en wetenschap naar breder publiek brengt. Jan Douwe Kroeske vult aan: “Ik heb een bijzondere band met Den Helder door mijn werk voor Jules Unlimited en de samenwerking die wij hadden in 2016 met SAIL Den Helder. Het is heerlijk om in de Kop van Noord-Holland, in de buurt van de marine en scheepvaart, te mogen werken en te praten over duurzaamheid en innovatie.”

Duurzaam varen en verbouwen
“Daarnaast sluit de deelname van SummerLabb naadloos aan bij de beurspresentatie van Jorrit Jouwsma. Met zijn Sustainable Sailing/Sustainable Boats (S-boats) kan hij laten zien wat de oplossingen zijn voor duurzaam varen en duurzaam (ver)bouwen,” aldus Jet Sluik, beursmanager. “Ook oudere schepen met een traditioneel uiterlijk kunnen op een duurzamere manier worden ingezet. Dit jaar hebben we al verschillende aanmeldingen die tijdens de beurs duurzame mogelijkheden willen tonen, zo ook Ruys Scheepstimmerwerken met elektrisch varen en Econoord met warmtepompen.”

EOC hoofdsponsor
Hoofdsponsor van de Traditionele Schepen Beurs is maritiem verzekeraar EOC. De prijs van een toegangskaartje bedraagt bij een boeking via onze website 9 euro per persoon. Met dit kaartje heeft de bezoeker ook gratis toegang tot het Marinemuseum, het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers en het lichtschip Texel. Bezoekers kunnen in de directe omgeving van Gebouw 66 gratis parkeren.

read more >