Reactie BLN-Schuttevaer: “Vaarverbod van Rijkswaterstaat te ingrijpend”

Gisteren heeft de Onderzoeksraad voor Veiligheid het onderzoek ‘Stuwaanvaring door benzeentanker bij Grave’ gepubliceerd. Een van hun bevindingen is dat Rijkswaterstaat de bevoegdheid moet krijgen om bij extreme weersomstandigheden het scheepvaartverkeer plaatselijk stil te leggen. BLN-Schuttevaer liet vandaag in een eerste reactie weten dat zij dit vooralsnog veel te ingrijpend vinden.

“Volgens de branchevereniging vond de minister van Infrastructuur & Waterstaat een algeheel verbod om tijdens code rood te gaan rijden met een lege vrachtauto ook geen goed idee en disproportioneel”, aldus de branchevereniging. Op 18 januari gaf de overheid vanwege storm code rood, er zijn toen 66 vrachtwagens omgewaaid wat voor veel schade en vertragingen heeft gezorgd.

BLN-Schuttevaer is het wel eens met de bevinding dat de vaarwegbeheerder, chemie- en vervoersbedrijven duidelijke afspraken moeten maken onder welke condities varen met gevaarlijke stoffen verantwoord is.

Verdere stappen BLN-Schuttevaer
BLN-Schuttevaer gaat de komende periode het rapport bestuderen. Met name het verband tussen de geconstateerde feiten en de aanbevelingen. Onder meer wil BLN-Schuttevaer advies van Bureau Voorlichting Binnenvaart Nautisch-technisch, de Commissie Gevaarlijke Goederen en Platform Zero Incidents (PZI).

Advies aan de minister
Daarnaast gaat de branchevereniging de minister van Infrastructuur & Waterstaat informeren over hun bevindingen zodat dit meegenomen kan worden in de maatregelen die genomen moeten worden.

“Gevaarlijke lading is het beste over water”
Ook zegt de branchevereniging dat het vervoer over water van grote hoeveelheden chemicaliën al jarenlang verder is geprofessionaliseerd. Tankers zijn dubbelwandig geworden en bij dit ongeval zijn de voordelen daarvan duidelijk geworden; aan het casco was geen schade, en de lading bleef nagenoeg intact. “Er worden voortdurend aanvullende veiligheidseisen ingevoerd en de sector heeft bewezen dat de beste manier om gevaarlijke lading te vervoeren over water is”, aldus BLN-Schuttevaer.

De bevindingen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid

  • Binnenvaartschippers die gevaarlijke stoffen vervoeren, moeten bij dichte mist extra veiligheidsmaatregelen treffen. Het gaat bijvoorbeeld om het inkorten van de vaartijden of het eerder aflossen van de schipper.
  • Rijkswaterstaat moet daarnaast de bevoegdheid krijgen om bij extreme weersomstandigheden het scheepvaartverkeer plaatselijk stil te leggen.
  • De vaarwegbeheerder, chemie- en vervoersbedrijven moeten duidelijke afspraken maken onder welke condities varen met gevaarlijke stoffen verantwoord is.
  • Ook dienen de crisisbeheersing en hulpverlening in grensgebieden van verschillende regio’s beter gecoördineerd worden.

De minister van Infrastructuur en Waterstaat moet een analyse maken van de Onderzoeksraad en het aanvaarrisico van bruggen, sluizen en stuwen in Nederland en waar nodig maatregelen treffen om het effect daarvan te minimaliseren. Verder dient de minister het – verouderde –  informatie- en volgsysteem voor de scheepvaart te vervangen en te voorzien van een alarmeringsfunctie bij incidenten met schepen met gevaarlijke lading.

Lees het volledige onderzoek op www.onderzoeksraad.nl