150 jaar Van Oord start met doop eerste LNG-schip

Met een tweedaags evenement aan de kade van de Biesboschhaven Zuid in Werkendam heeft Van Oord zijn eerste LNGaangedreven schip de ‘Werkendam’ in gebruik genomen. Vanwege het 150 jarig bestaan van Van Oord vindt dit evenement plaats in Werkendam, de bakermat van de onderneming. Zaterdag 14 april wordt het kraanschip gedoopt door Pia van Oord.

Eerste schip op LNG voor Van Oord
Het kraanschip is een bijzonder exemplaar in de Van Oord-vloot. Het is het eerste schip dat op de brandstof LNG vaart en het vormt daarmee het startpunt van een nieuwe generatie baggerschepen. Het schip is ook speciaal vanwege de naam. In Werkendam en de Biesbosch liggen de wortels van de onderneming. Inmiddels is de onderneming uitgegroeid tot een internationale waterbouwer en viert het dit jaar zijn 150 jarig bestaan.

Kraanschip Werkendam
De Werkendam is gebouwd op de werf van Neptune in Hardinxveld-Giessendam. De bouw van het 68 meter lange en ruim 11 meter brede kraanschip nam twaalf maanden in beslag. Het schip vaart volledig op LNG, met gasolie als back-up. Met een opslagtank op het achterdek kan de Werkendam genoeg LNG aan boord opslaan om veertien dagen te varen en te opereren zonder bij te tanken. In vergelijking met diesel levert LNG meer dan 80% minder fijnstof en 70% minder stikstof. Er wordt een CO2-reductie behaald van 25%.

Het kraanschip wordt met name ingezet bij de uitvoering van Nederlandse projecten van de dochteronderneming Paans Van Oord. De eerste klus voor de Werkendam gaat om baggerwerkzaamheden en het aanbrengen van een oeverbescherming in de Rotterdamse Euopahaven.

Bronzen beeld voor 150 jaar Van Oord
In 2018 viert Van Oord zijn 150 jarig bestaan. De doopplechtigheid van de Werkendam is een van de feestelijkheden in het jubileumjaar. Mevrouw Pia van Oord is voor deze gelegenheid de doopvrouw. Zij is de echtgenote van de heer Govert van Oord. Hij is de kleinzoon van stamvader Govert van Oord, die in 1868 als zelfstandig ondernemer het fundament voor het huidige Van Oord legde. De omgeving van Werkendam en de Biesbosch waren zijn werkterrein. Ter gelegenheid van het 150 jarig bestaan wordt zaterdag 14 april een beeld onthuld
aan de Sasdijk in Werkendam. Dit bronzen beeld van een griendwerker is door kunstenaar Jaap Hartman vervaardigd.