‘BlueScan’ voor MVO maritieme sector nu internationaal

Vorig jaar heeft MVO Nederland samen met de maritieme sector het platform ‘Blue Scan’ ontwikkeld. Met Blue Scan toetsen Nederlandse maritieme bedrijven hun toeleveranciers op maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) en op maatschappelijk verantwoord inkopen (MVI). BlueScan is nu opgenomen door het Global Sustainable Enterprise System, GSES BlueScan, met een wereldwijde standaard voor duurzaam en circulair ondernemen.

Van Bluescan naar GSES BlueScan
Met de integratie van de BlueScan in de GSES BlueScan komt er naast het meten van prestaties op meetpunten van standaarden op MVO en MVI nu ook circulair ondernemen en reductie van broeikasgassen bij.

Deelnemers van de GSES BlueScan worden gestimuleerd om naast het proces van het monitoren van verduurzaming ook targets te stellen waar zij over 2, 3 en 5 jaar willen staan op het gebied van duurzaam ondernemen.

Duurzaam en circulair ondernemen inzichtelijker 
Deze samenwerking tussen grote partijen uit de maritieme en offshore sector moet ervoor zorgen dat duurzaam en circulair ondernemen in deze sector inzichtelijker wordt en versneld naar een hoger niveau wordt getild. Een groot aantal opdrachtgevers geven een aantal toeleveranciers een eenjarige documentvalidatie cadeau om toeleveranciers te stimuleren deelnemer te worden en de keten hiermee sneller inzichtelijk te maken.

BlueScan 

Maritieme bedrijven als Boskalis, Heerema Marine Contractors, Royal IHC en Pon Power hadden tot vorig jaar allemaal een eigen methode om de mate van maatschappelijk verantwoord ondernemen van hun leveranciers te toetsen. Dit gebrek aan uniformiteit maakte het voor toeleverende partijen lastig en omslachtig. Daarom werd besloten om samen tot één oplossing te komen: een beoordelingsmethode waarmee de mate van duurzaamheid van een leverancier getoetst kan worden, de BlueScan. Dit creëert helderheid voor alle leveranciers ten aanzien van wat er verwacht wordt. Naarmate de Nederlandse maritieme sector dit uitgebreider toepast zal dit wereldwijd effect hebben op de gehele maritieme waardeketen. Met deze online tool in de vorm van een app, ontwikkeld door SmartTrackers en MVO Nederland, kunnen duurzaamheidsniveaus van de toeleveranciers worden ingeschat en informatie tussen partners in het maritieme netwerk worden gedeeld. BlueScan is in november 2017 officieel gelanceerd.

Leden van GSES BlueScan:
Boskalis, Heerema, Royal IHC, Pon Power, Theunissen Technical en 80/20 Procurement

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Sep 2018 >>
MTWTFSS
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Offshore Energy Exhibition & Conference in RAI Amsterdam

Op 22, 23 en 24 oktober wordt het Offshore Energy Exhibition & Conference (OEEC) gehouden in RAI Amsterdam. Dit is Europa’s meest toonaangevende evenement voor de offshore energy sector. Het is uniek dat partijen die zich bezighouden met olie & gas, offshore wind en marine energy elkaar op één plek ontmoeten. De offshore energy sector is in transitie en OEEC biedt professionals de ideale plek om te netwerken, en na te denken over de toekomst van energiewinning op zee.

Offshore Energy Exhibition & Conference richt zich op technische, operationele en commerciële uitdagingen die gepaard gaan met de groei van de sector. Het driedaagse evenement biedt een platform waar naar schatting 570+ supply chain organisaties hun producten en services zullen tonen. Daarnaast is er gelijktijdig een conferentie dat belangrijke onderwerpen en oplossingen voor de offshore community behandelt.

Kijk voor meer informatie op www.offshore-energy.biz

read more >

EOC-Traditionele Schepen Beurs in Den Helder

Van 9 tot en met 11 november wordt de 3e editie van de EOC-Traditionele Schepen Beurs gehouden in Gebouw 66 van het Willemsoordcomplex in Den Helder. Dit jaar staat de beurs in het teken van duurzaam varen en duurzaam (ver)bouwen. De smaakmakers op dit evenement zijn SummerLabb en Sustainable Sailing/Substainable Boats (S-boats).

SummerLabb, een initiatief van programmamaker Jan Douwe Kroeske, is een platform dat innovatie en wetenschap naar breder publiek brengt. Jan Douwe Kroeske vult aan: “Ik heb een bijzondere band met Den Helder door mijn werk voor Jules Unlimited en de samenwerking die wij hadden in 2016 met SAIL Den Helder. Het is heerlijk om in de Kop van Noord-Holland, in de buurt van de marine en scheepvaart, te mogen werken en te praten over duurzaamheid en innovatie.”

Duurzaam varen en verbouwen
“Daarnaast sluit de deelname van SummerLabb naadloos aan bij de beurspresentatie van Jorrit Jouwsma. Met zijn Sustainable Sailing/Sustainable Boats (S-boats) kan hij laten zien wat de oplossingen zijn voor duurzaam varen en duurzaam (ver)bouwen,” aldus Jet Sluik, beursmanager. “Ook oudere schepen met een traditioneel uiterlijk kunnen op een duurzamere manier worden ingezet. Dit jaar hebben we al verschillende aanmeldingen die tijdens de beurs duurzame mogelijkheden willen tonen, zo ook Ruys Scheepstimmerwerken met elektrisch varen en Econoord met warmtepompen.”

EOC hoofdsponsor
Hoofdsponsor van de Traditionele Schepen Beurs is maritiem verzekeraar EOC. De prijs van een toegangskaartje bedraagt bij een boeking via onze website 9 euro per persoon. Met dit kaartje heeft de bezoeker ook gratis toegang tot het Marinemuseum, het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers en het lichtschip Texel. Bezoekers kunnen in de directe omgeving van Gebouw 66 gratis parkeren.

read more >