Historische zeemijn tot ontploffing gebracht in Markermeer 

In het hart van het Markermeer, een kleine 30 kilometer van Amsterdam, is rond het middaguur een explosief uit de Tweede Wereldoorlog tot ontploffing gebracht. De zeemijn werd eerder dit jaar, tijdens baggerwerkzaamheden, in het Amsterdamse IJ gevonden. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie heeft de mijn vanmorgen eerst onder water behandeld, op een paar honderd meter afstand van het Java-eiland. Dat was noodzakelijk om het explosief met 600 kilo hexaniet (gelijk aan ruim 900 kilo TNT) zo veilig mogelijk te verplaatsen. Tientallen nieuwsgierige bewoners zagen hoe het gevaarte uit het water werd getakeld, op een duikvaartuig van de marine.

Onder begeleiding van de politie en Rijkswaterstaat werd het explosief naar het Markermeer gebracht. Voor de klus gingen de Oranjesluizen, Schellingwouderbrug en Zeeburgertunnel tijdelijk dicht. Scheepvaartverkeer mocht niet passeren, jachthavens op de route werden gesloten en het vliegverkeer omgeleid.

Door het gunstige weer en de goede samenwerking met politie, de gemeente Amsterdam, het Havenbedrijf en Rijkswaterstaat verliep de procedure sneller dan verwacht. Tijdens de ontploffing van het projectiel lagen de begeleidende schepen op 3,5 kilometer afstand en het overige scheepvaartverkeer zelfs op 4 kilometer.

Vandaag is het ook nog eens Wereld Mijnendag. Hoewel deze dag vooral is bedoeld aandacht te vragen voor de strijd tegen clusterbommen en landmijnen, is het voor Amsterdam natuurlijk toch fijn van deze zeevariant af te zijn.

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Apr 2018 >>
MTWTFSS
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Maritime Industry 2018

Binnenvaart beurs Maritime Industry wordt gehouden in Evenementenhal Gorinchem op 29, 30 en 31 mei 2018. Met ruim 500 exposanten wordt de complete sector voor de binnenvaart vertegenwoordigd in de Benelux. Het exposantenprofiel bestaat uit partijen die werkzaam zijn in of voor de machinebouw, reparatie, voortstuwing, aandrijving, installatietechniek, elektrotechnische installaties, brandstoffen, verzekeringen en banken, veiligheid, communicatie, navigatie, scheepsonderdelen, handel en bevrachting, haven, infrastructuur, brancheorganisaties, media, interieurbouw, dienstverlening, scheepsbouw en afbouw.

read more >

Electric & Hybrid Marine World Expo

De Electric & Hybrid Marine World Expo wordt van 27 tot en met 29 juni 2018 in Amsterdam gehouden en is uitsluitend bedoeld voor het demonstreren van de allernieuwste elektrische en hybride voortstuwingstechnologieën, -onderdelen en -oplossingen voor de maritieme industrie.

De Electric & Hybrid Marine World Expo is een internationaal evenement met standhouders en bezoekers uit de hele wereld en het is de enige beurs en conferentie waar nieuwe efficiënte voortstuwingstechnologieën en -onderdelen worden getoond aan een publiek van ontwerpers van voortstuwingssystemen, scheepseigenaren en -operators, botenbouwers, motorfabrikanten, scheepsarchitecten en operators/bevelhebbers van militaire vloten.

Bezoekers krijgen uitsluitend puur elektrische voortstuwingssystemen, hybride systemen en uiteraard de onderdelen daarvoor te zien en de genodigden zijn degenen die verantwoordelijk zijn voor de inkoop en specificatie van scheepsmotoren en -onderdelen.

read more >

Maritieme vacatures>

Bunker Surveyor

Bunker Surveyor

MCE Marine Surveyors B.V.

lees meer →