Gaat het Maritiem Museum het museum van het jaar worden?

Vanaf vandaag is het Maritiem Museum Rotterdam in de race om het museum van het jaar te worden. Als enige Rotterdamse kandidaat gaat het de strijd aan om de BankGiro Loterij Museumprijs 2018. Een vakjury selecteerde drie musea: naast het Maritiem Museum zijn het Geofort en het Science Centre Delft genomineerd. Het publiek kan tot en met 8 mei stemmen op museumprijs.nl.  

Jaarlijks reiken het Prins Bernhard Cultuurfonds en de BankGiro Loterij, in samenwerking met de Museumvereniging, de BankGiro Loterij Museumprijs uit. Ieder jaar heeft deze prijs een ander thema: dit jaar is dat ‘techniek’. Een thema waarbij het Maritiem Museum zich extra thuis voelt sinds de opening van de ‘Offshore Experience’, de lancering van de bijbehorende techniekeducatie en alle bedrijvigheid in de recent vernieuwde museumhaven.

De vakjury van de Museumprijs looft de ‘combinatie van hedendaagse technieken met op aansprekende wijze gepresenteerde historische collecties. Het museum weet een zeer divers publiek te trekken en slaagt erin techniek toegankelijk te maken voor jong en oud en voor alle lagen van de bevolking.’

100.000 euro voor de winnaar
De winnaar van de Museumprijs ontvangt, naast de titel ‘Museum van het Jaar’, een bedrag van 100.000 euro. Als het Maritiem Museum de prijs wint wil het museum het geld besteden aan een interactieve werkplaats in de museumhaven, waar smeden, monteurs en timmerlui de handen uit de mouwen steken. Bezoekers kunnen hier aan de slag met de maritieme ambachten van vroeger en nu. De werkplaats komt in een nieuw paviljoen dat komend jaar gebouwd wordt aan de Leuvehaven, de plek waar de Rotterdamse haven ooit begon. Het brengt de oude en nieuwe haven samen in Rotterdam.

Trots op nominatie
Als het Maritiem Museum wint, mag het zich een jaar lang museum van het jaar noemen. Dat de vakjury het Maritiem Museum deze titel gunt, is ‘prachtig nieuws,’ vindt directeur Frits Loomeijer. ‘Wat zijn we trots op onze nominatie! We willen onze bezoekers enthousiast maken voor maritieme techniek. Met de Offshore Experience, maar ook met een museumhaven waar vrijwilligers dagelijks zorgdragen voor het onderhoud van schepen en kranen. Het is een hele eer dat de vakjury ons heeft geselecteerd. We trekken nu alles uit de kast om ook de stem van het publiek te winnen!’

Stemmer wint reis naar New York
Niet alleen het Maritiem Museum kan een bijzondere prijs winnen; wie stemt maakt zelf kans op een 5-daagse reis naar New York voor twee personen. De BankGiro Loterij verloot deze reis onder de stemmers.