Drie tot zes jaar cel geëist tegen Urker vissers

Er is drie tot zes jaar aan gevangenisstraffen geëist tegen de eigenaar Johannes N. en vier bemanningsleden van de viskotter uit Urk voor de rechtbank in Amsterdam. Vorig jaar juni is er bijna 261 kilo cocaïne aan boord van de Urker viskotter gevonden.

Volgens justitie heeft de viskotter Z181 de cocaïne opgevist uit de Noordzee, nadat de drugs vanaf het Panamese containerschip MSC Krystal overboord waren gegooid.

De hoogste strafeis van zes jaar is geëist voor de 37-jarige Montenegrijn Dalibor D. Hij zou door de opdrachtgevers zijn ingevlogen om de viskotter Z181 naar de plek te manoeuvreren waar de drugs moesten worden opgepikt.

De eigenaar van de viskotter Z181 Johannes N. (31) heeft een eis van 4 jaar cel gekregen. De officier van justitie vindt dat er een minimum van 6 jaar cel geëist moet worden wanneer het om meer dan 100 kilo cocaine gaat en wanneer de verdachten een leidinggevende rol heeft gespeeld. De officier van justitie rekent het Johannes N. zwaar aan dat hij anderen heeft geronseld.

Johannen N. mag twee jaar strafvermindering krijgen omdat het openbaar ministerie de viskotter in beslag wil nemen.

De overige verdachten hebben een strafeis van 3 jaar gekregen.