Google investeert 500 miljoen euro in datacenter Eemshaven

De komende jaren gaat Google 500 miljoen euro investeren in hun datacenter in de Eemshaven. Elke dag neemt de vraag naar diensten van Google nog toe en de infrastructuur van datacenters volgt datzelfde ritme. De totale investering van Google komt daarbij bijna op 1,5 miljard euro. Sinds 2014 heeft de vestiging van het datacentrum een positieve bijdrage opgeleverd van 800 miljoen euro aan het BBP (bruto binnenlands product). Dit blijkt uit een onderzoek van adviesbureau Copenhagen Economics dat op 15 maart is gepubliceerd.

Gemiddeld heeft de vestiging van het datacentrum in de regio 2.200 banen opgeleverd in de periode 2014-2017, voornamelijk gerelateerd aan de bouw. Donderdag maakte Google ook bekend dat zij het datacentrum gaan uitbreiden de komende jaren met een extra investering van 500 miljoen euro.

Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat: “De uitbreiding van Google’s datacenter toont aan dat Groningen internationale technologiebedrijven veel te bieden heeft, zoals voldoende hernieuwbare energie, goed geschoold personeel en uitstekende ICT-verbindingen. Google heeft aangetoond ook Groningen veel te kunnen bieden zoals werkgelegenheid, inkomsten voor lokale toeleveranciers, investeringen in natuurprojecten en een coderingsprogramma voor de jeugd. Door de bouw van dit datacenter wordt de regio bovendien nóg aantrekkelijker voor andere internationale technologiebedrijven. Dit is, kortom, een samenwerking waarvan iedereen hier in de provincie Groningen profiteert.”

Pim van der Feltz, directeur Google Nederland: “Google heeft de Eemshaven locatie destijds gekozen om verschillende redenen, waaronder de uitstekende infrastructuur, snelle glasvezelverbindingen en de beschikbaarheid van duurzame energiebronnen.”


View on Twitter.

Feiten en cijfers

  • Het Google datacentrum in de Eemshaven is geopend in 2016.
  • Op de site van het datacentrum zelf werken momenteel ongeveer 250 mensen, zoals IT-specialisten, ingenieurs, beveiligers, catering medewerkers en facility managers.
  • Het gemiddelde van 2200 banen in de periode 2014-2017 heeft betrekking op zowel mensen die in het datacentrum zelf werken, maar met name ook op banen bij de bouw en de aanleg infrastructuur (direct), banencreatie bij leveranciers in de waardeketen (indirect) en banencreatie door consumptie door deze groep in de lokale gemeenschap.
  • Rondom het datacentrum steunt Google 6 lokale gemeenschapsprojecten: Coding with Google op basisscholen in samenwerking met de Hanzehogeschool, de bijen-app Bee-App, een bijen en vlinder toevluchtsoord in Uithuizen, vlogcursussen voor ouderen via SIBTv, de organisatie ANOG en de Werkgroep Grauwe Kiekendief.
  • Google besteedt veel aandacht aan duurzaamheid en zorg voor het milieu. Sinds 2007 is het bedrijf CO2-neutraal en sinds 2017 gebruikt Google 100% hernieuwbare energie voor al zijn activiteiten. Dat betekent dat Google nu voldoende elektriciteit uit windmolens en zonnepanelen haalt om het volledige stroomverbruik te dekken. Google is wereldwijd de grootste zakelijke koper van duurzame energie.
  • Het datacentrum in Eemshaven was het eerste datacentrum van Google wereldwijd dat vanaf dag 1 voor 100% voorzien werd van duurzame energie.
    In Nederland heeft Google overeenkomsten gesloten met windparken in Delfzijl en in Zeeland (Krammer en Bouwdokken) en met zonne energie park Sunport in Delfzijl voor de afname van duurzame energie voor het datacentrum.