Zeilchartervaart kan tot mei terecht op Ruijterkade in Amsterdam

Zeilchartersschepen die Amsterdam bezoeken met het doel hun passagiers van- en aan boord te laten stappen of om te overnachten in het kader van een vaartocht of cruise, kunnen onder bepaalde voorschriften langer gebruik maken van de binnenzijde Steiger 14 aan De Ruijterkade. Aanvankelijk liep deze regeling tot 1 december 2017.

De BBZ, Vereniging voor de Beroepschartervaart, heeft de (Rijks)havenmeester gevraagd om de overgangsperiode te verlengen totdat de ligplaatsen in de Oude Houthaven kunnen worden gebruikt. Deze ligplaatsen worden later opgeleverd dan aanvankelijk werd gedacht.

Mei dit jaar ligplaatsen klaar in Oude Houthaven 
Havenbedrijf Amsterdam heeft dit verzoek ingewilligd omdat de andere locaties in de zomermaanden gereserveerd zijn of niet passend zijn voor deze doelgroep. De verwachting is dat in mei 2018 de ligplaatsen in de Oude Houthaven aan de Pontsteiger worden opgeleverd.

Van te voren reserveren en maximaal 24 uur afmeren
Er zijn voorschriften verbonden aan het gebruik. Zo moet de eigenaar en/of schipper van tevoren reserveren, mag deze maximaal 24 uur afmeren en uitsluitend gebruik maken van de steiger als er sprake is van een vaartocht of cruise. Tevens dient tijdens het verblijf een bekwaam persoon toezicht aan boord te houden. De steiger wordt niet exclusief vrijgehouden voor zeilcharterschepen.

Speciaal tarief
Tijdens deze overgangsperiode geldt een speciaal lager reserveringstarief voor de eigenaren en/of schippers van de zeilcharterschepen die deze locatie willen gebruiken. Er dient van te voren te worden gereserveerd bij de afdeling PortOffice van Port of Amsterdam via de ligplaatsreserveringsapplicatie EasyDock.