Bouw nieuw windpark Borkum Riffgrund II van start

In de afgelopen maanden is in de Eemshaven hard gewerkt aan de voorbereidingen voor de bouw van een nieuw windpark, Borkum Riffgrund II, dat in het Duitse deel van de Noordzee gebouwd wordt. Voor het slaan van de funderingspalen van dit windpark zet de Jan de Nul Groep namelijk een speciale offshore heihamer in.

Deze heihamer is zorgvuldig opgebouwd op de zware lading kade aan de Beatrixhaven. Onlangs was de opbouw voltooid en takelde Wagenborg Nedlift in samenwerking met Jan de Nul deze grote hydraulische offshore heihamer van IHC IQIP aan boord van het installatieschip Vole au Vent. Zowel logistiek gezien als engineering een uitdagend en veelomvattend project.

Heihamer beschermt onderwaterwereld tijdens heien
IHC IQIP heeft deze heihamer, de zogenaamde Integrated Monopile Installer, is speciaal ontwikkeld om de onderwaterwereld te beschermen tijdens het heien. Dit systeem installeert monopiles binnen de huidige geluidsnormen, inclusief de normen voor Duitse offshore wind projecten. Daarnaast kan de Integrated Monopile Installer in verschillende en slechtere weersomstandigheden dan voorheen gebruikt worden en bezit het verschillende functies die de installatietijd reduceren en de monopiles op een efficiënte manier installeren.

Windpark Borkum Riffgrund II 
Het windpark Borkum Riffgrund II ligt op 38 kilometer van het Duitse Waddeneiland Borkum en volgens planning is het in 2019 operationeel. Jan de Nul voert de logistieke werkzaamheden uit vanaf de Wagenborg terminal aan de Julianahaven. Het park bestaat uit 56 MHI Vestas 8 MW windturbines, geïnstalleerd op 36 monopile fundaties en 20 jacket fundaties. Het Deense Ørsted (voormalige DONG Energy) is eigenaar van het park.

Windpark Merkur ook vanuit Eemshaven 
Tegelijkertijd met de aanleg van Borkum Riffgrund II is de Eemshaven ook basishaven voor de bouw van het windpark Merkur Offshore. De  bouw hiervan is in volle gang. De logistieke afhandeling van het Merkur Offshore windpark, dat bestaat uit 66 GE Renewable Energy Haliade windturbines, vindt plaats via Orange Blue Terminals, eveneens in de Julianahaven.