Open dagen Maritieme Academie Harlingen

De Open dagen van de Maritieme Academie Harlingen worden op vrijdag 9 februari van 16.00 tot 19.00 uur en op zaterdag 10 februari van 10.00 tot 15.00 uur gehouden. De belangrijkste bezoekers zijn dan leerlingen uit het basisonderwijs die zich samen met ouders/begeleiders oriënteren op een passende vervolgopleiding en leerlingen uit het voortgezet onderwijs die interesse hebben in de mbo-opleidingen. Er is veel te doen en te beleven op de dagen. 

Maritiem onderwijs met baangarantie
Jongeren die nu kiezen voor een maritieme opleiding bij de Maritieme Academie Harlingen hebben in de toekomst een grote kans op een goede (loop)baan. Vandaar dat de school zich ook profileert met opleidingen met baangarantie. Zowel in de binnenvaart, de zeevaart en ook in de havens en aan de wal, zit de maritiem technische sector te springen om goed opgeleide jongeren. Dat wordt tijdens de Open Dagen ook duidelijk via de beroepenmarkt die dan wordt gehouden en waar twintig bedrijven en organisaties uit binnenvaart en zeevaart zich presenteren aan de bezoekers en voorlichting geven over het banenperspectief.

Voorlichting
De Open Dagen zijn in het hoofdgebouw aan de Almenumerweg in Harlingen én in de omliggende gebouwen. In het hoofdgebouw geven de docenten op informele wijze voorlichting over de vakken die zij geven. Er is ook een voorlichtingslokaal ingericht voor de opleiding Rijn-, kust- en binnenvaart en de nieuwe opleiding Scheeps- en jachtbouw die aansluit op de gelijknamige mbo-opleiding van ROC Friese Poort Sneek

Full Mission Binnenvaartsimulator
Een andere eyecatcher is het simulatoren centrum aan het Oude Jaagpad (100 meter achter het hoofdgebouw) met de Full Mission Binnenvaartsimulator, de meest geavanceerde ter wereld.  Sinds de ingebruikname heeft de school hier al vele honderden bezoekers mogen ontvangen.

Demonstraties in het water
In het water voor de school worden er met vletjes roei demonstraties gegeven en kan het lifeboat trainingscentrum van de Maritieme Academie Holland worden bezocht, als het weer het toelaat. De Maritieme Academie Holland is een organisatie van maritieme vmbo, mbo en hbo scholen in Noord- en West-Nederland waar de school in Harlingen ook onderdeel van uitmaakt.

Lego Mindstorm Studio
Een paar week geleden is de LEGO Mindstorm Studio officieel in gebruik genomen. Robotisering en autonoom varen maken in de scheepvaart een snelle ontwikkeling door. In deze omgeving leren leerlingen hoe zij daar in theorie en praktijk mee om zullen gaan.

Eigen opleidingsvloot
Samen met zusterschool Maritiem College Velsen beschikt de Maritieme Academie Harlingen over een vloot van vier opleidingsschepen. Eén daarvan – het vrachtschip ms Emeli – ligt in het centrum van Harlingen afgemeerd.  Vanaf het hoofdgebouw voert de schoolbus voor de bezoekers voortdurend een pendeldienst uit van en naar dit opleidingsschip waar de bemanning rondleidingen verzorgt.

Huisvesting is ook te bezichtigen
De huisvesting van de leerlingen is tijdens de Open Dagen ook te bezichtigen. De leerlingen laten graag zien dat ‘wonen op school’ aangenaam en goed geregeld is. De meeste leerlingen van de Maritieme Academie Harlingen  wonen op school. Voor klas 1 en 2 is dat niet verplicht maar wel handig als men van ver komt. Vanaf klas 3 en 4 is het verplicht als onderdeel van het onderwijsproces. Later moeten de leerlingen als bemanningslid ook samenwonen op een schip.

Oudercafé
Natuurlijk hebben ouders vragen over het onderwijsaanbod en hoe dat wordt aangeboden aan hun kind. Daarvoor is een lokaal ingericht als Oudercafé waar informeel en laagdrempelig gesprekken met de schoolleiding en docenten kunnen worden gevoerd. Dit initiatief voorziet elk jaar in een grote behoefte.