Mariniers beveiligen voor 250e keer Nederlands schip

Een jubileum voor de marine: mariniers stappen voor de 250e keer van boord van een door hen beschermd schip. Het schip MV Bravenes van Van Oord kon tussen Singapore en Egypte rekenen op de bescherming van mariniers tegen piraten.  Minister Bijleveld ontvangt de terugkerende mariniers vrijdag op Schiphol.

Reders kunnen sinds 2011 een beroep doen op speciale beveiligingsteams van mariniers. Deze zogenaamde Vessel Protection Detachments (VPD’s), beschermen  de Nederlandse scheepvaart  die door zogenaamde high risk area’s vaart tegen aanvallen van piraten. Met name langzaam varende schepen zijn kwetsbaar voor een aanval.

Bescherming
Wanneer reders een beroep doen op een VPD, geven zij de veiligheidszorg volledig uit handen aan de mariniers. Deze voorzien 24 uur per dag in een volledige beveiliging van het schip. De mariniers plaatsen prikkeldraad, houden de uitkijk en grijpen in wanneer nodig. De Vessel Protection Detachments zijn onderdeel van een bredere piraterijbestrijding van de marine. Sinds 2008 nam de marine ook al deel aan antipiraterijoperaties van zowel de NAVO als Europese Unie.

Investering
Op dit moment komen de mariniers voor de beveiligingsteams nog uit de operationele marinierseenheden. Met de extra gelden voor defensie wordt een nieuwe operationele eenheid opgericht, die onder meer deze beveiligingstaak overneemt. Op die manier kunnen de reguliere marinierseenheden beter gezamenlijk oefenen en optreden, wat de basisgereedheid en inzetbaarheid goede komt.