Fossielendag op 28 januari bij Maasvlakte 2

Op zondag 28 januari komen deskundige paleontologen en archeologen naar FutureLand voor de fossielendag. Het informatiecentrum over Maasvlakte 2 staat dan in het teken van de fossielen die dagelijks op het Maasvlaktestrand worden gevonden, met extra aandacht voor micro-fossielen. Bezoekers kunnen hun eigen vondsten meenemen en laten beoordelen door de botten-, artefacten-, gesteenten- en schelpenexperts. De experts geven het laatste nieuws over unieke en recente vondsten tijdens de gratis lezingen.

Maasvlakte 2, de uitbreiding van de Rotterdamse haven, is opgespoten met zand diep opgezogen uit de bodem van de Noordzee. Dit zand is rijk aan fossielen uit lang vervlogen tijden. Botten, tanden en kiezen en geweien, ze vertellen allemaal een verhaal over de bewoners van toen. Zo’n 30.000 jaar geleden bevolkten mammoeten, hyena’s en vele andere diersoorten de bodem van de huidige Noordzee. Op deze fossielendag staan de botten-, artefacten-, gesteenten- en schelpenexperts klaar om al jouw vondsten te determineren. Experts geven tijdens lezingen achtergronden en inzichten over het leven voor onze kust tijdens de laatste IJstijd. Toegang is gratis.

Bottendokters
Tijdens de Fossielendag worden de bezoekers uitgebreid geïnformeerd over het behandelen en bewaren van fossiele vondsten. Walter Langendoen legt het proces uit van ontzilten & prepareren. Gedurende de gehele dag kan je bij de volgende experts terecht met je meegenomen fossielen:

  • Charlie Schouwenburg
    (Oervondstchecker.nl, specialisatie roofdieren)
  • Hester Loeff
    (Oervondstchecker.nl)
  • Hansjorg Ahrens
    (Educator bij Naturalis, specialisatie Pleistocene zoogdieren)
  • Walter Langendoen
    (lid WSN en voorlichter FutureLand)
  • Marcel Niekus
    (Stichting Stone en lid WSN, specialisatie: vuurstenen werktuigen)
  • Sander Schouten
    (Natuurhistorisch Museum Rotterdam, specialisatie reptielen, amfibieën en zoogdieren)
  • Jerry Streutker
    (lid Werkgroep Pleistocene Zoogdieren, specialisatie zoogdieren, vogels, vissen en reptielen)