Port-Liner bouwt 11 volledig elektrische binnenvaartschepen

Het Nederlandse bedrijf Port-Liner ontvangt 7 miljoen euro subsidie van de EU voor de ontwikkeling van 11 volledig elektrisch aangedreven binnenvaartschepen voor de vaart tussen Nederland en België. De schepen worden gebouwd door Asto Shipyard. Naar verwachting wordt het eerste schip in augustus 2018 opgeleverd. Het eerste schip wordt getest door logistiek dienstverlener GVT in Tilburg. In 2019 moeten de 10 andere schepen operationeel zijn. 

Er worden 5 binnenvaartschepen gebouwd van 52 meter lang en 6 binnenvaartschepen van 110 meter lang. De kleinere gaan ingezet worden tussen Budel (aan de Belgisch-Nederlandse grens) en de Antwerpse haven en de grotere tussen de havens van Rotterdam, Amsterdam, Antwerpen en Duisburg. Alle schepen zijn al verhuurd aan grote verladers, logistiek dienstverleners en grote containerrederijen.

Laadruimte 8% groter zonder machinekamer 
De kleine schepen zijn geschikt om op alle Kempense kanalen in België te varen. Deze kunnen 15 uur varen op een E-powerbox ter grootte van een 20 voet ISO-container. Omdat elektromotoren geen machinekamer nodig hebben, is de laadruimte 8% groter dan die van vergelijkbare schepen.

35 uur varen en opladen in 4 uur
De zes grote elektrische binnenvaartschepen zijn elk 110 meter lang en 11,4 meter breed. Dit schip kan 270 containers aan boord nemen. Elk schip heeft vier E-powerboxen aan boord, om 35 uur te varen. Bij aankomst op de containerterminal kunnen de batterijen worden gewisseld, of worden opgeladen wat vier uur duurt.

Voorbereid op onbemand varen
De schepen hebben Lloyd’s-certificering en voldoen aan de ADN-eisen. De schepen zijn ook voorbereid op onbemand varen.

82,8 miljoen subsidie van EU voor infrastructuurprojecten
De EU heeft in totaal 82,8 miljoen euro subsidie beschikbaar gesteld voor infrastructuurprojecten. 32 miljoen voor spoorbeveiligingssysteem op de verbinding Rotterdam – Genua, 11 miljoen modernisering van het Twentekanaal en de binnenhavens van Hengelo en Almelo, 3,3 miljoen voor de RET voor oplaadstations voor elektrische bussen en de 7 miljoen voor elektrisch aangedreven binnenvaartschepen.