North Sea Port zet in op vervoer met binnenvaart en spoor

De Vlaamse overheid en havenbesturen ondersteunen projecten die vrachtvervoer van de weg halen en verschuiven naar vervoer met binnenvaartschepen of het spoor. Voor North Sea Port werden de vijf ingediende projecten goedgekeurd, zo meldt de Vlaams Minister Ben Weyts.

Er wordt een nieuwe binnenvaartverbinding gecreëerd naar Willebroek, vlakbij Antwerpen. Er is al bestaande spoorverbinding op weekdagen naar het Italiaanse Mortara en deze wordt uitgebreid in de weekenden. Daarnaast komt er ook een rechtstreekse treinverbinding naar China.

Samenwerking met Antwerpen en Zeebrugge
Het North Sea Port – havengebied Gent en de haven van Antwerpen gaan een bestaande binnenvaartverbinding uitbreiden die bestaande containerstromen bundelt. Verder worden de containers die nu over de weg worden vervoerd tussen North Sea Port en Zeebrugge via de binnenvaart vervoert.

“De Vlaamse havens zien duidelijk de meerwaarde in van een samenwerking met elkaar. Dergelijke initiatieven willen we dan ook graag ondersteunen,” aldus Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts. “We hebben reeds projecten lopen met Rotterdam, Antwerpen en Zeebrugge inzake de bundeling van containers via binnenvaart,“ aldus Daan Schalck CEO van North Sea Port.

North Sea Port zet in op duurzaam vervoer
North Sea Port zet volop in op duurzaam vervoer. Jan Lagasse CEO van North Sea Port: “Nu gaat reeds meer dan 55% van het goederenvervoer tussen het grensoverschrijdende havengebied en het hinterland via de binnenvaart. 11% wordt met het spoor vervoerd. North Sea Port wil met deze steun van Vlaanderen dit vervoer nog doen toenemen. North Sea Port blijft vanuit deze sterke positie een goede partner om met andere havens samen te werken.”