Interview met Elmer de Kruijf QHSE Coördinator

“Ik heb altijd voor een toonaangevende internationale onderneming met roots in Nederland willen werken. Via Shell leerde ik de offshore wereld kennen en dat beviel erg goed. Vervolgens ben ik voor Van Oord aan de slag gegaan als QHSE (Quality, Health, Safety en Environment) Coördinator”, zegt Elmer de Kruijf. Ondanks dat hij voor een maritieme aannemer met een Nederlandse achtergrond werkt, krijgt hij dagelijks te maken met verschillende culturen en risico’s die in Nederland niet vanzelfsprekend zijn.

“Als QHSE Coördinator vertaal ik eisen die gelden voor een bepaald project naar de praktijk. Wanneer wij een gunning binnenkrijgen zoeken wij uit met welke wet- en regelgeving dit project te maken krijgt, voordat het project werkelijk uitgevoerd mag worden. De Nederlandse wetgeving wordt hier gezien als de minimale eis, maar omdat het kan gaan om projecten wereldwijd, moeten wij ook rekening houden met de aanvullende eisen die gelden binnen een specifiek land.” Naast de wet- en regelgeving brengt De Kruijf met zijn team ook het emergency response plan in kaart. “Het is heel belangrijk om op voorhand te bepalen wat de risico’s zijn. Hoe plan je de werkzaamheden, welke risico’s hangen eraan vast en hoe beheers je de risico’s? Naast het in kaart brengen van de risico’s  moet De Kruijf en zijn team mensen ook bewust maken van risico’s en zorgen dat de betrokkenen zich houden aan de regels. “Veilig werken is cruciaal en met elkaar moeten wij ervoor zorgen dat iedereen zich aan de regels en procedures houdt,  vertelt De Kruijf.

Van milieuwetgeving tot wilde olifanten in West-Afrika
Door de verschillende projecten wereldwijd krijgt De Kruijf te maken met risico’s die in Nederland niet altijd vanzelfsprekend zijn. “Voor een project in Brazilië hebben wij in een hele korte periode de geldende eisen vertaalt naar een schip. In Brazilië geldt namelijk een speciale en strikte milieuwetgeving waarin specifiek staat waaraan een schip moet voldoen. Het moment dat de lokale autoriteiten aan boord kwamen zaten wij vol spanning te wachten. Ik was heel trots toen we te horen kregen dat alles akkoord was”, aldus De Kruijf. “Of wij verder spannende momenten mee maken? Genoeg! Maar het moment dat mij het meest is bijgebleven waren de wilde olifanten die het project hinderden in West-Afrika. Een risico waar wij zelf nog weinig ervaring mee hadden, maar gelukkig werken wij ook veel samen met lokale collega’s.”

Nee is geen optie
Omdat De Kruijf en zijn team mensen bewust moeten maken van risico’s, zijn ‘people skills’ een erg belangrijke eigenschap. “Je moet mensen van verschillende niveaus kunnen overtuigen van de risico’s. Niet alleen van werkvloer tot directieniveau, maar ook in verschillende talen en voor verschillende culturen.  Je moet dus sterk in je schoenen staan en weten waar je het over hebt.” Echter maakt dit het werk erg leuk en leerzaam vertelt De Kruijf verder. “Het blijft een interessante industrie. Je krijgt te maken met grote projecten en daardoor is er ook heel veel mogelijk, vooral bij Van Oord. Zij weten zich te onderscheiden door projecten die wereldwijd nog niet zijn uitgevoerd, aan te grijpen. De vraag is niet of we het gaan doen, maar hoe.”