Zware storm trekt over Nederland

De storm die woensdag over ons land trok heeft geleid tot grote schade en veel overlast. Het KNMI gaf voor de noordwestelijke provincies code oranje, de één na hoogste waarschuwing, af voor zeer zware windstoten op grote schaal. Elders in het land geldt code geel voor zware tot zeer zware windstoten. Op Vlieland is zelfs enkele uren achter elkaar windkracht 10 gemeten. De laatste keer dat een storm in ons land minstens een uur duurde met deze kracht was op 13 september vorig jaar.

De zware storm van 3 januari 2018 was de tiende van deze eeuw (zie overzicht van zware stormen sinds 1910).

Het stormweer bereikte woensdag het hoogtepunt rond het middaguur. Op veel plaatsen gingen bomen om waardoor wegen werden versperd. Ook verschillende gebouwen liepen schade op aan daken en gevels. De storm leidde tot hoge waterstanden langs de kust. Rijkwaterstaat heeft voor het eerst in de geschiedenis alle vijf stormvloedkeringen gesloten.

Het onstuimige weer hing samen met een zeer actieve depressie die net ten noorden van de Waddeneilanden naar het oostelijke deel van de Noordzee trok. In de nacht van dinsdag op woensdag trok een eerste buienlijn over ons land met lokaal zeer heftige windstoten vooral in de zuidelijke helft van het land. De buien gingen op een aantal plaatsen vergezeld van hagel en onweer. Daarna nam de wind tijdelijk iets in kracht af waarna zich een omvangrijker windveld over Nederland kon uitbreiden.

De hoogste windstoten in het begin van de middag zijn gemeten op Vlieland (124 km/uur), de Houtribdijk (119 km/uur en op Texelhors en in IJmuiden (118 km/uur). Tijdens de zware buien die woensdagochtend over ons land trokken zijn lokaal valwinden voorgekomen met volgens voorlopige cijfers uitschieters van 141 km/uur in Vlissingen en 122 km/uur in Herwijnen.