20% meer bezoekers in Scheepvaartmuseum Amsterdam in 2017

Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam verwacht dit jaar af te sluiten met 348.000 bezoekers. Dat is een stijging van 20% ten opzichte van 2016 met 289.666 bezoekers. Er kwamen in 2017 meer schoolkinderen naar het museum (een stijging van 15%), en ook buitenlandse bezoekers (een stijging van 8%) en bezoekers tijdens evenementen (van 23% in 2016 naar 41% in 2017).

Algemeen directeur Michael Huijser: “Wij hebben een ongekend jaar achter de rug met veel activiteiten en tentoonstellingen. Het Scheepvaartmuseum wil een plek van betekenis zijn voor een brede doelgroep. De toekomst zien wij dan ook rooskleurig tegemoet.”

Door een diverse programmering trok Het Scheepvaartmuseum dit jaar een brede doelgroep aan. De tentoonstelling Blaeu’s wereld in kaart | meester-cartograaf in de Gouden Eeuw is wegens succes verlengd tot 30 september 2018. In oktober opende Gamechangers | maritieme innovaties, een thema dat laat zien hoe maritieme uitvindingen de Nederlandse samenleving hebben beïnvloed.

Families bezochten dit jaar de Piratenweken, de Walvisweken en gezinsactiviteiten rondom de tentoonstelling Gamechangers. Dit jaar vormde het Open Pleyn voor het eerst het centrale danspodium voor de Uitmarkt en trok ruim 27.000 bezoekers. Ook organiseerde het museum in samenwerking met de Dutch National Portret Gallery de tentoonstelling ‘Ode aan een Amsterdammer’.

VR Tijdreis Dare to Discover
Het jaar 2017 eindigt met de opening van Dare to Discover | A VR Journey. Op het VOC-schip ‘Amsterdam’ is de Virtual Reality tijdreis te zien die de bezoeker terug voert naar de bedrijvige haven van de Gouden Eeuw.

Vooruitblik 2018
De stijgende lijn in bezoekersaantallen wordt naar verwachting voortgezet in 2018. In het najaar opent de tentoonstelling De Oranje | Tussen droom en werkelijkheid waarin verhalen van het passagiersschip Oranje van de Stoomvaart Maatschappij Nederland centraal staan. Dit – voor die tijd – zeer snelle schip werd eind jaren dertig in de vaart genomen voor de lijndienst tussen Indonesië en Nederland. Door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog kreeg dit droomschip een ander doel: het werd een hospitaalschip om gewonden op te vangen. Na de oorlog zijn talloze repatrianten met de Oranje van Azië naar Nederland gereisd. Persoonlijke verhalen van een steeds ouder wordende generatie en foto’s uit privécollecties geven een kijkje in het koloniale verleden en de zoektocht naar een veilig thuis.