7 bruggen over Albertkanaal worden verhoogd

Albertkanaal. Foto: RWS.

In Zutendaal is de figuurlijke eerste spade in de grond gezet voor het herbouwen van de brug van de N730 over het Albertkanaal en het plaatselijk verbreden van het kanaal. De werkzaamheden kaderen in een project van publiek-private samenwerking dat voor het verhogen van 7 bruggen over het kanaal. De werken op de verschillende locaties worden op elkaar afgestemd om verkeershinder maximaal te beperken. In het voorjaar van 2020 wordt de laatste brug opengesteld voor het verkeer.

In opdracht van De Vlaamse Waterweg nv is aannemerscombinatie via T Albert (bestaande uit Franki Construct, Aswebo, Kumpen, Hye en Aelterman) in Zutendaal begonnen met het plaatsen van de eerste damplanken voor de verbreding van het Albertkanaal. De werkzaamheden kaderen in de publiek private samenwerking ‘Verhoging bruggen Albertkanaal – cluster 1’. Dit PPS-project voorziet in het verhogen van de bruggen in Eigenbilzen, Zutendaal, Stokrooie, Kwaadmechelen, Eindhout, Geel-Stelen en Herentals tot een hoogte van 9,10m. Tegelijkertijd wordt de versmalling van het Albertkanaal ter hoogte van de bruggen weggewerkt.

“Het Albertkanaal is nu al de belangrijkste watersnelweg van Vlaanderen”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts. “We investeren nu om nog meer vrachtverkeer van de weg te halen en op de waterweg te zetten. Door het verhogen van de bruggen vergroot de capaciteit van het Albertkanaal met +25%. Zo wordt de binnenvaart nog verleidelijker voor nog meer bedrijven”.

62 bruggen met een doorvaarthoogte van 9,10 meter
“Met dit PPS-project voegen we in één klap 7 projecten aan het overzicht toe. Zo blijven we mooi op schema om alle 62 bruggen over het Albertkanaal binnen enkele jaren op een doorvaarthoogte van 9,10 meter te brengen,” vertelt Frieda Brepoels, voorzitter De Vlaamse Waterweg nv: “Aannemer via T Albert kreeg in het kader van deze PPS-samenwerking de opdracht het ontwerp van de 7 generieke boogbruggen te verfijnen, te bouwen, te financieren en voor 30 jaar te onderhouden. Op 31 augustus sloten we de overeenkomst af en nauwelijks 2 maanden later starten de werken.”

Hinder maximaal beperken
Een belangrijk aandachtspunt bij de uitvoering is het beperken van de hinder voor alle betrokkenen: de scheepvaart, de weggebruikers en de omwonenden. De scheepvaart wordt alleen in het weekend kortstondig onderbroken en de twee naastliggende bruggen zullen nooit gelijktijdig onderbroken zijn. In Zutendaal wordt het wegverkeer wellicht gedurende 9 maanden onderbroken in de periode van oktober 2018 tot juni 2019. “Om de maatregelen goed af te stemmen is er uitvoerig overleg geweest met de betrokkenen. Voor de start van de werkzaamheden organiseren we voor iedere brug een infomarkt waar betrokkenen zich kunnen informeren,” aldus Frieda Brepoels.

Europese steun van 27 miljoen euro
Recent werd ook het PPS-project Bruggen Albertkanaal geselecteerd voor Europese cofinanciering. De Europese Commissie zal de tweede cluster van 8 bruggen cofinancieren (30%). Dit komt neer op een nieuwe subsidie voor De Vlaamse Waterweg van 27 miljoen euro. De laatste stand van zaken over de werkzaamheden en de details over de omleidingen zijn te raadplegen op de website van De Vlaamse Waterweg nv, www.vlaamsewaterweg.be/opwaardering_albertkanaal.

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Sep 2018 >>
MTWTFSS
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Offshore Energy Exhibition & Conference in RAI Amsterdam

Op 22, 23 en 24 oktober wordt het Offshore Energy Exhibition & Conference (OEEC) gehouden in RAI Amsterdam. Dit is Europa’s meest toonaangevende evenement voor de offshore energy sector. Het is uniek dat partijen die zich bezighouden met olie & gas, offshore wind en marine energy elkaar op één plek ontmoeten. De offshore energy sector is in transitie en OEEC biedt professionals de ideale plek om te netwerken, en na te denken over de toekomst van energiewinning op zee.

Offshore Energy Exhibition & Conference richt zich op technische, operationele en commerciële uitdagingen die gepaard gaan met de groei van de sector. Het driedaagse evenement biedt een platform waar naar schatting 570+ supply chain organisaties hun producten en services zullen tonen. Daarnaast is er gelijktijdig een conferentie dat belangrijke onderwerpen en oplossingen voor de offshore community behandelt.

Kijk voor meer informatie op www.offshore-energy.biz

read more >

EOC-Traditionele Schepen Beurs in Den Helder

Van 9 tot en met 11 november wordt de 3e editie van de EOC-Traditionele Schepen Beurs gehouden in Gebouw 66 van het Willemsoordcomplex in Den Helder. Dit jaar staat de beurs in het teken van duurzaam varen en duurzaam (ver)bouwen. De smaakmakers op dit evenement zijn SummerLabb en Sustainable Sailing/Substainable Boats (S-boats).

SummerLabb, een initiatief van programmamaker Jan Douwe Kroeske, is een platform dat innovatie en wetenschap naar breder publiek brengt. Jan Douwe Kroeske vult aan: “Ik heb een bijzondere band met Den Helder door mijn werk voor Jules Unlimited en de samenwerking die wij hadden in 2016 met SAIL Den Helder. Het is heerlijk om in de Kop van Noord-Holland, in de buurt van de marine en scheepvaart, te mogen werken en te praten over duurzaamheid en innovatie.”

Duurzaam varen en verbouwen
“Daarnaast sluit de deelname van SummerLabb naadloos aan bij de beurspresentatie van Jorrit Jouwsma. Met zijn Sustainable Sailing/Sustainable Boats (S-boats) kan hij laten zien wat de oplossingen zijn voor duurzaam varen en duurzaam (ver)bouwen,” aldus Jet Sluik, beursmanager. “Ook oudere schepen met een traditioneel uiterlijk kunnen op een duurzamere manier worden ingezet. Dit jaar hebben we al verschillende aanmeldingen die tijdens de beurs duurzame mogelijkheden willen tonen, zo ook Ruys Scheepstimmerwerken met elektrisch varen en Econoord met warmtepompen.”

EOC hoofdsponsor
Hoofdsponsor van de Traditionele Schepen Beurs is maritiem verzekeraar EOC. De prijs van een toegangskaartje bedraagt bij een boeking via onze website 9 euro per persoon. Met dit kaartje heeft de bezoeker ook gratis toegang tot het Marinemuseum, het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers en het lichtschip Texel. Bezoekers kunnen in de directe omgeving van Gebouw 66 gratis parkeren.

read more >