NH90-helikopters jagen op onderzeeboten

Nederland is 2 crews rijker die vanuit de NH90-gevechtshelikopter op onderzeeboten kunnen jagen. In de Britse wateren rondom Culdrose trainen militairen momenteel om in het hoogste geweldsspectrum te opereren, de zogenoemde ASW (Anti Submarine Warfare).

De 3-weekse oefening in Engeland, met 4 NH90-helikopters, vormt onder meer de ‘grand finale’ van de ASW-opleiding. Beide teams die vandaag zijn geslaagd, ‘jaagden’ afgelopen 2 weken op de Nederlandse onderzeeboot Zr. Ms. Walrus, die voor deze oefening ook naar Engeland koerste. Deze week blijven nog 3 NH90’s de wateren rond Zuid-Engeland verkennen.

Sonar
De NH90 is hiervoor uitgerust met een speciale sonar. Deze zendt onder water geluidsgolven uit, die teruggekaatst worden door harde objecten. Op deze manier kan een crew, bestaande uit een tacco (tactisch coördinator), vlieger en 2 sensor operators, de locatie van een onderzeeboot achterhalen.

“De vraag naar onderzeebootbestrijding stijgt”, zegt overste Niels Kleingeld, verantwoordelijk voor de maritieme helikoptergevechtstaken met de NH90. “De situatie in de wereld verandert. Steeds meer landen investeren in onderzeeboten. En dat zijn serieuze wapens.” Hij zegt daarom blij te zijn met 2 nieuwe ASW-crews die vanaf nu met de NH90 operationeel inzetbaar zijn vanaf marineschepen. De komende jaren worden nog 5 teams opgeleid.

FOST
De ASW-trainingen maken deel uit van het oefenprogramma van de FOST (Flag Officer Sea Training). Daarbij draait het om het inzetgereed maken van marineschepen van NAVO-partners. Naast onderzeebootbestrijding trainen NH90’s ook andere taken zoals oppervlakte oorlogsvoering en Search and Rescue.