Boskalis en Deme gaan Martín García-kanaal verdiepen

Boskalis en Deme hebben een contract in Zuid-Amerika binnengehaald voor het verdiepen en onderhoudsbaggeren van het Canal Martín García. Het kanaal bevindt zich tussen Uruguay en Argentinië, in het noordelijk deel van het 50 kilometer brede estuarium van de Rio de la Plata. Het contract voor 5 jaar heeft een totale waarde van ongeveer 110 miljoen euro voor de 50/50-joint venture met Royal Boskalis Westminster N.V. Het wordt naar verwachting in de komende weken ondertekend. De baggeractiviteiten starten volgens planning in maart 2018.

Het Martín García-kanaal is het belangrijkste toegangskanaal naar zowel Nueva Palmira, de tweede haven van Uruguay, als naar de Río Uruguay. Het belangrijkste doel van het baggerproject is het verdiepen en ouderhouden van het kanaal op 34 voet diepte. De werkzaamheden voor het verdiepen van het kanaal worden in 2018 uitgevoerd. Hierbij zal met behulp van twee sleephopperzuigers circa 6 miljoen kubieke meter aan voornamelijk zand en slib worden verwijderd en zal een grote backhoe worden ingezet om circa 500.000 kubieke meter klei en steen te verwijderen. Het daaropvolgende vierjarige onderhoudscontract omvat het jaarlijks verwijderen van circa 5 miljoen kubieke meter voornamelijk zand en slib. Deze werkzaamheden zullen met behulp van een sleephopperzuiger worden uitgevoerd.

Klimaatfactoren zoals El Niño hebben een impact op het volume sedimentafzettingen in de Rio de la Plata en het Canal Martín García. Dit complexe natuurverschijnsel vergt een zorgvuldige engineering en planning om de schepen te allen tijde een veilige doortocht te garanderen. Het totale uit te baggeren volume hangt af van het volume sedimenten dat elk jaar in het kanaal wordt afgezet.