VIDEO: OM schenkt drugsboot aan het Scheepvaartcollege

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een in beslag genomen boot geschonken aan het Scheepvaart en Transport College in Rotterdam (STC). Het is voor het eerst dat het OM dit doet. Het schip is in beslag genomen in een witwasonderzoek en was vermoedelijk betrokken bij drugstransporten. Het STC  gaat het schip gebruiken voor onderwijs en wetenschap. De boot wordt op maandag 27 november gedoopt.

Het OM wil met het herbestemmen van beslag het effect van strafrecht vergroten. Het initiatief past in de aanpak van ondermijnende criminaliteit en is tot stand gekomen in samenwerking met de Politie Eenheid Rotterdam en de dienst Domeinen Roerende Zaken: “Het afpakken van geld of ander bezit, raakt criminelen op een plek die hen pijn doet. Door het beslag een nieuwe maatschappelijke bestemming te geven, maken we dat letterlijk zichtbaar in de samenleving. Het is een positieve handreiking voor de gemeenschap en een helder signaal dat criminelen met hun geld en dure spullen niet onoverwinnelijk zijn. Het maakt zichtbaar dat misdaad niet mag lonen en dat de samenleving beter wordt van de bestrijding van criminaliteit: Dat oranje schip was van criminelen in de drugshandel, nu worden er jonge mensen opgeleid voor een eerlijke baan” zegt hoofdofficier van justitie Marc van Nimwegen van Parket Rotterdam. De inspiratie voor het geven van een nieuwe bestemming voor in beslag genomen goederen deed het OM op in Italië, waar het al vaker gebeurt: “Nederland is niet anders of beter dan andere landen in Europa. Voor de aanpak van ondermijnende criminaliteit kijken we onder andere naar Italië. Wat we daar hebben gezien is het afpakken van crimineel vermogen om dat vervolgens direct terug te geven aan de samenleving. Dat zou ook goed kunnen werken in Nederland. Dit is een eerste pilot. Dat zouden we vaker willen doen” zegt hoofdofficier Marianne Bloos van het Functioneel Parket – het onderdeel van het OM met specifieke kennis en expertise op het gebied van afpakken.

Witwasonderzoek
Het schip is in het najaar van 2016 in beslag genomen in een witwasonderzoek van het Parket Rotterdam. Het onderzoek startte in september 2016 nadat de politie de verblijfslocatie had doorzocht van een man, die een vuurwapen in de bosjes had gegooid. De man is in december 2016 veroordeeld voor verboden wapenbezit. Op de doorzochte locatie werden documenten gevonden die horen bij een bedrijf en een loods in de Spaanse Polder. Bij de doorzoekingen van het bedrijf en de loods wordt een snelle speedboot aangetroffen en verpakkingen waarin vermoedelijk cocaïne heeft gezeten. Het bedrijf heeft geen legale inkomsten, maar wel een schip op naam, waardoor Politie en OM een witwasverdenking krijgen: Het schip is gefinancierd uit criminele inkomsten. Er zijn aanwijzingen dat het schip eerder bij verdachte situaties (met vermoedelijk verdovende middelen) betrokken was. De bestuurder van het bedrijf blijkt een katvanger. Zijn wetenschap van vermoedelijke criminele activiteiten kan niet worden bewezen. Hij heeft afstand gedaan van het schip. Het schip is specifiek voor Arctische poolexpedities ontworpen: het heeft een speciale bouw met lage diepgang, er zijn geïsoleerde wanden aangebracht en verder is er een zogenoemde ‘moonpool’ geplaatst. Dit is een brede buis door de bodem van het schip waarmee de zeebodem geobserveerd kan worden. De moonpool zou kunnen worden gebruikt voor het ongemerkt te water laten van een duiker. Het schip is na één expeditie verkocht en uiteindelijk in eigendom gekomen van het maritiem onderzoeksbedrijf. De Belgische autoriteiten hebben in het najaar van 2016 het schip op verzoek van Parket Rotterdam in beslag genomen.

Klimaatonderzoek
Normaliter kunnen in beslag genomen goederen worden verkocht door de dienst Domeinen en dan vloeit de opbrengst in de schatkist. Door de specifieke kenmerken van het schip is de kans aanwezig dat het schip dan weer in verkeerde handen valt. Daarom heeft het OM besloten het schip een nieuwe bestemming te geven. De Belgische autoriteiten hebben afgezien van ‘asset sharing’ om de pilot mogelijk te maken.

Het schip is geschonken aan STC en gaat als opleidingsschip dienen voor studenten. STC zal het gebruik van het schip delen met de  universitaire onderzoekgemeenschap voor Arctisch Onderzoek. Zij hebben vanwege de karakteristieken van het schip interesse getoond en ze willen daarmee op Spitsbergen (de Noordpool) onderzoek doen naar klimaatverandering en de Arctische ecosystemen. Het bijzondere ontwerp van het schip maakt dat de schenking van waarde is voor deze partijen.

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< May 2018 >>
MTWTFSS
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Offshore Energy Exhibition & Conference in RAI Amsterdam

Op 22, 23 en 24 oktober wordt het Offshore Energy Exhibition & Conference (OEEC) gehouden in RAI Amsterdam. Dit is Europa’s meest toonaangevende evenement voor de offshore energy sector. Het is uniek dat partijen die zich bezighouden met olie & gas, offshore wind en marine energy elkaar op één plek ontmoeten. De offshore energy sector is in transitie en OEEC biedt professionals de ideale plek om te netwerken, en na te denken over de toekomst van energiewinning op zee.

Offshore Energy Exhibition & Conference richt zich op technische, operationele en commerciële uitdagingen die gepaard gaan met de groei van de sector. Het driedaagse evenement biedt een platform waar naar schatting 570+ supply chain organisaties hun producten en services zullen tonen. Daarnaast is er gelijktijdig een conferentie dat belangrijke onderwerpen en oplossingen voor de offshore community behandelt.

Kijk voor meer informatie op www.offshore-energy.biz

read more >

Maritime Industry 2018

Binnenvaart beurs Maritime Industry wordt gehouden in Evenementenhal Gorinchem op 29, 30 en 31 mei 2018. Met ruim 500 exposanten wordt de complete sector voor de binnenvaart vertegenwoordigd in de Benelux. Het exposantenprofiel bestaat uit partijen die werkzaam zijn in of voor de machinebouw, reparatie, voortstuwing, aandrijving, installatietechniek, elektrotechnische installaties, brandstoffen, verzekeringen en banken, veiligheid, communicatie, navigatie, scheepsonderdelen, handel en bevrachting, haven, infrastructuur, brancheorganisaties, media, interieurbouw, dienstverlening, scheepsbouw en afbouw.

read more >

North Sea Offshore 7 juni in Den Helder

Op donderdag 7 juni vindt de vierde editie van North Sea Offshore (NSO) plaats in Den Helder, hét offshore- en windenergiecentrum in Nederland. Het evenement is voor bedrijven uit de olie-, gas- en windindustrie in Nederland. NSO haalt internationale bedrijven en professionals naar Den Helder om te netwerken, kennis uit te wisselen en bekend te raken met alle mogelijkheden die de regio Noord Holland Noord te bieden heeft. Met name op het gebied van mariene-, maritieme- en offshore energie. Het evenement vindt plaats in Theater De Kampanje in Den Helder.

Beslissers en influencers van toonaangevende partijen uit de offshore branche zullen aanwezig zijn. Tijdens de lunch en afsluitende netwerkborrel hebben deelnemers alle mogelijkheid tot netwerken.

Programma
Tijdens het ochtendprogramma kunnen geïnteresseerden deelnemen aan een van de bedrijfsbezoeken, georganiseerd door verschillende organisaties uit de regio. Na de lunch delen sleutelfiguren uit de sector hun kennis in actuele keynotes tijdens het plenaire middagprogramma. De dag zal afgesloten worden met een netwerkborrel.

North Sea Offshore
Ben je geïnteresseerd en wil je meer te weten komen over het plenaire programma en de bedrijven die hun deuren openstellen voor workshops en interessante lezingen? Ga voor meer informatie naar www.northseaoffshore.com.

Over North Sea Offshore
NSO wordt georganiseerd in opdracht van Port of Den Helder, Den Helder Airport, HSV en Ontwikkelingsbedrijf NHN. Uitvoerend producent is Navingo B.V. Naast NSO produceert Navingo ook Offshore Energy Exhibition & Conference (OEEC) en het Maritime & Offshore Career Event (MOCE) nog twee evenement voor bedrijven uit de olie-, gas- en windindustrie.

read more >

WindDays 13 en 14 juni in WTC Rotterdam

Het windenergie evenement WindDays wordt op 13 en 14 juni gehouden in het WTC Rotterdam. De beursvloer heeft 70 standhouders en trekt zo’n 2500 bezoekers. Er is een conferentie programma met meer dan 80 sprekers die tijdens 30 parallelsessies hun kennis en ervaringen omtrent de laatste ontwikkelingen in de windsector delen.

André Kuipers opent de WindDays 2018
Tijdens de openingssessie vertelt André Kuipers over zijn ervaringen als astronaut. Met het ruimtestation vloog hij 16 keer per dag een rondje rond de aarde. Vanaf daar waren de mondiale uitdagingen waar we met zijn allen voor staan, zoals klimaatverandering, ontbossing en de gevolgen van verstedelijking, goed zichtbaar.

Naast André Kuipers geven ook vooraanstaande bedrijven, overheden en organisaties hun visie op de energievoorziening van de toekomst en de rol van windenergie bij de realisatie van (inter)nationale klimaatdoelen.

Wilt u als windenergie professional ook profiteren van deze nieuwe inzichten? 
Registreer nu! Op www.winddays.nl 
Bekijk het hele conferentie programma op www.winddays.nl/conferentie

read more >