VIDEO: OM schenkt drugsboot aan het Scheepvaartcollege

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een in beslag genomen boot geschonken aan het Scheepvaart en Transport College in Rotterdam (STC). Het is voor het eerst dat het OM dit doet. Het schip is in beslag genomen in een witwasonderzoek en was vermoedelijk betrokken bij drugstransporten. Het STC  gaat het schip gebruiken voor onderwijs en wetenschap. De boot wordt op maandag 27 november gedoopt.

Het OM wil met het herbestemmen van beslag het effect van strafrecht vergroten. Het initiatief past in de aanpak van ondermijnende criminaliteit en is tot stand gekomen in samenwerking met de Politie Eenheid Rotterdam en de dienst Domeinen Roerende Zaken: “Het afpakken van geld of ander bezit, raakt criminelen op een plek die hen pijn doet. Door het beslag een nieuwe maatschappelijke bestemming te geven, maken we dat letterlijk zichtbaar in de samenleving. Het is een positieve handreiking voor de gemeenschap en een helder signaal dat criminelen met hun geld en dure spullen niet onoverwinnelijk zijn. Het maakt zichtbaar dat misdaad niet mag lonen en dat de samenleving beter wordt van de bestrijding van criminaliteit: Dat oranje schip was van criminelen in de drugshandel, nu worden er jonge mensen opgeleid voor een eerlijke baan” zegt hoofdofficier van justitie Marc van Nimwegen van Parket Rotterdam. De inspiratie voor het geven van een nieuwe bestemming voor in beslag genomen goederen deed het OM op in Italië, waar het al vaker gebeurt: “Nederland is niet anders of beter dan andere landen in Europa. Voor de aanpak van ondermijnende criminaliteit kijken we onder andere naar Italië. Wat we daar hebben gezien is het afpakken van crimineel vermogen om dat vervolgens direct terug te geven aan de samenleving. Dat zou ook goed kunnen werken in Nederland. Dit is een eerste pilot. Dat zouden we vaker willen doen” zegt hoofdofficier Marianne Bloos van het Functioneel Parket – het onderdeel van het OM met specifieke kennis en expertise op het gebied van afpakken.

Witwasonderzoek
Het schip is in het najaar van 2016 in beslag genomen in een witwasonderzoek van het Parket Rotterdam. Het onderzoek startte in september 2016 nadat de politie de verblijfslocatie had doorzocht van een man, die een vuurwapen in de bosjes had gegooid. De man is in december 2016 veroordeeld voor verboden wapenbezit. Op de doorzochte locatie werden documenten gevonden die horen bij een bedrijf en een loods in de Spaanse Polder. Bij de doorzoekingen van het bedrijf en de loods wordt een snelle speedboot aangetroffen en verpakkingen waarin vermoedelijk cocaïne heeft gezeten. Het bedrijf heeft geen legale inkomsten, maar wel een schip op naam, waardoor Politie en OM een witwasverdenking krijgen: Het schip is gefinancierd uit criminele inkomsten. Er zijn aanwijzingen dat het schip eerder bij verdachte situaties (met vermoedelijk verdovende middelen) betrokken was. De bestuurder van het bedrijf blijkt een katvanger. Zijn wetenschap van vermoedelijke criminele activiteiten kan niet worden bewezen. Hij heeft afstand gedaan van het schip. Het schip is specifiek voor Arctische poolexpedities ontworpen: het heeft een speciale bouw met lage diepgang, er zijn geïsoleerde wanden aangebracht en verder is er een zogenoemde ‘moonpool’ geplaatst. Dit is een brede buis door de bodem van het schip waarmee de zeebodem geobserveerd kan worden. De moonpool zou kunnen worden gebruikt voor het ongemerkt te water laten van een duiker. Het schip is na één expeditie verkocht en uiteindelijk in eigendom gekomen van het maritiem onderzoeksbedrijf. De Belgische autoriteiten hebben in het najaar van 2016 het schip op verzoek van Parket Rotterdam in beslag genomen.

Klimaatonderzoek
Normaliter kunnen in beslag genomen goederen worden verkocht door de dienst Domeinen en dan vloeit de opbrengst in de schatkist. Door de specifieke kenmerken van het schip is de kans aanwezig dat het schip dan weer in verkeerde handen valt. Daarom heeft het OM besloten het schip een nieuwe bestemming te geven. De Belgische autoriteiten hebben afgezien van ‘asset sharing’ om de pilot mogelijk te maken.

Het schip is geschonken aan STC en gaat als opleidingsschip dienen voor studenten. STC zal het gebruik van het schip delen met de  universitaire onderzoekgemeenschap voor Arctisch Onderzoek. Zij hebben vanwege de karakteristieken van het schip interesse getoond en ze willen daarmee op Spitsbergen (de Noordpool) onderzoek doen naar klimaatverandering en de Arctische ecosystemen. Het bijzondere ontwerp van het schip maakt dat de schenking van waarde is voor deze partijen.

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Feb 2018 >>
MTWTFSS
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

HISWA Amsterdam Boat Show

De HISWA vindt plaats van woensdag 7 t/m zondag 11 maart 2018 in RAI Amsterdam. De HISWA Amsterdam Boat Show is het grootste jaarlijkse evenement van Nederland op het gebied van watersport, lifestyle en recreatie. Met honderden boten, een uitgebreid aanbod onderdelen & accessoires voor ieder type boot, lifestyle & recreatie en een boordevol kennis- en activiteitenprogramma, is de HISWA de perfecte start van het nieuwe watersportseizoen voor iedere (aankomend) watersporter.

read more >

Maritime & Offshore Career Event 28 maart 2018

De datum voor de 12e editie van het Navingo Maritime & Offshore Career Event (MOCE) is bekend: woensdag 28 maart 2018. Na intensief overleg met diverse opleidingen en bedrijven is deze datum als beste optie geselecteerd. WTC Rotterdam staat deze dag geheel in het teken van het grootste en meest complete carrière-event in de maritieme, offshore en energie sector van Europa. De organisatie, Navingo BV, verwacht ook dit jaar weer bezoekers uit binnen- en buitenland en mooie namen onder de exposanten te verwelkomen.

Investeren in de toekomst
De Nederlandse maritieme en offshore energie industrie dankt haar wereldwijde positie aan de vele innovaties die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden. Zonder goed opgeleid en gekwalificeerd personeel waren deze innovaties niet mogelijk geweest. Om deze positie te behouden is het belangrijk om de verschillende functies binnen de sector op alle niveaus en binnen elke carrièrefase te presenteren en te laten zien wat deze industrie zo aantrekkelijk maakt om in te werken. Als platform voor zowel carrière als opleiding is MOCE een belangrijk onderdeel van de missie om technische en nautische expertise in de sector te behouden.

Ruime aandacht voor persoonlijk contact
In 2017 ging MOCE de verdieping in met een omvangrijk inhoudelijk programma waarin relevante thema’s werden uitgelicht en er ruimte was voor discussie. De meer dan 100 partners gebruikten MOCE als het platform om te laten zien waar zij als bedrijf voor staan. De ruim 3500 bezoekers konden op de beursvloer de deelnemende bedrijven spreken maar kregen eveneens de kans om aan te schuiven bij interessante Master Classes of trainingen van de desbetreffende bedrijven. Ook in de volgende editie zal er ruim aandacht zijn voor persoonlijk contact en het ‘matchen’ van bezoekers met bedrijven.

Blijf up-to-date
Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

read more >

Maritime Industry 2018

Binnenvaart beurs Maritime Industry wordt gehouden in Evenementenhal Gorinchem op 29, 30 en 31 mei 2018. Met ruim 500 exposanten wordt de complete sector voor de binnenvaart vertegenwoordigd in de Benelux. Het exposantenprofiel bestaat uit partijen die werkzaam zijn in of voor de machinebouw, reparatie, voortstuwing, aandrijving, installatietechniek, elektrotechnische installaties, brandstoffen, verzekeringen en banken, veiligheid, communicatie, navigatie, scheepsonderdelen, handel en bevrachting, haven, infrastructuur, brancheorganisaties, media, interieurbouw, dienstverlening, scheepsbouw en afbouw.

read more >

Maritieme vacatures>

Bunker Surveyor

Bunker Surveyor

MCE Marine Surveyors B.V.

lees meer →