OM eist 7 en 9 jaar celstraf voor invoer 700 kilo cocaïne

Foto: Pixabay.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft op 23 november in de rechtbank Rotterdam onvoorwaardelijke gevangenisstraffen van 7 en 9 jaren geëist tegen zes verdachten in een groot cocaïneonderzoek. Het gaat om zes mannen tussen 30 en 56 jaar, 5 uit Den Helder en 1 uit Amsterdam.

Het OM eiste 7 jaar gevangenisstraf tegen twee bemanningsleden van de boot waarmee de cocaïne is opgevist en de bestuurder van het busje waarin de partij harddrugs werd vervoerd. De twee opdrachtgevers en de schipper hoorden vandaag 9 jaar gevangenisstraf tegen zich eisen. De officier van justitie in zijn requisitoir: “Forse onvoorwaardelijke gevangenisstraffen zijn gepast.”

Verdacht busje
De Koninklijke Marechaussee hield in de nacht van 21 januari een verdacht busje aan. De Douane werd opgeroepen en heeft diezelfde nacht 18 sporttassen met cocaïne aangetroffen in het busje. De cocaïnevondst leidde uiteindelijk naar het schip dat de cocaïne uit het water viste, de drie bemanningsleden die hierbij betrokken waren en twee tussenpersonen.

Nauwe samenwerking
Volgens het OM is het onmogelijk dat de cocaine door één persoon uit het water gevist is. De officier op zitting: “Het betreft een nauwe en bewuste samenwerking. Er moeten meerdere bemanningsleden bij betrokken zijn geweest. Op basis van OVC- en tapgesprekken kan volgens het OM wettig en overtuigend bewezen worden verklaard dat de drie bemanningsleden die vandaag terechtstaan in nauwe en bewuste samenwerking de cocaïne hebben ingevoerd.”

In dit onderzoek kwamen ook de twee opdrachtgevers van de cocaïne invoer in beeld. In door de politie afgeluisterde gesprekken werd duidelijk dat er ruzie was over het uitbetalen van de andere verdachten voor hun rol bij het vervoeren van de cocaïne. De gesprekken leidden naar de twee opdrachtgevers.

Ondermijnend
Het gaat in deze zaak om een enorme hoeveelheid cocaïne. Met de invoer hiervan hebben de verdachten zich begeven op het terrein van de grootschalige internationale handel in verdovende middelen. Er vindt een ongewenste vermenging plaats van de onder- en bovenwereld waardoor de samenleving wordt ondermijnd.

 

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Jun 2019 >>
MTWTFSS
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Geen evenementen Geen evenementen