College stemt in met Ontwikkelstrategie Haven-Stad Amsterdam

Coenhaven. Foto: Havenbedrijf Amsterdam.

Het College van B&W van Amsterdam heeft op 21 november ingestemd met de Ontwikkelstrategie Haven-Stad, de milieueffectrapportage Haven-Stad (MER) en de Nota van beantwoording en legt deze in december ter besluitvorming voor aan de gemeenteraad. De ambitie is om een nieuwe wijk met uiteindelijk 40.000 tot 70.000 woningen en 45.000 tot 58.000 arbeidsplaatsen binnen de westelijke ring te realiseren. Dat is deels op huidig havenindustriegebied.

Havenbedrijf Amsterdam maakt zich zorgen over de verenigbaarheid van de Ontwikkelstrategie en het vestigingsklimaat voor de bedrijven. Dit heeft zij ook in haar zienswijze aangegeven. De beoogde transformatie en de hiermee gepaarde onzekerheid hebben een grote impact, ondanks het naleven en respecteren van de afspraken uit het convenant en het coalitieakkoord. Woningbouw op deze schaal en de hier bijhorende randvoorwaarden qua infrastructuur en hoogwaardig openbaar vervoer, is een regionale opgave. De consequenties daarvan gaan over de gemeentelijke grenzen heen. ‘We willen in ieder geval zorgen voor behoud van deze bedrijven en een vervroegde verplaatsing zou hier een oplossing kunnen zijn,’ aldus Leonie van den Beuken, hoofd Ruimte en Milieu van Havenbedrijf Amsterdam.

Havenbedrijf Amsterdam voert intensief overleg met de gemeente, de convenantpartners, stakeholders en overige klanten om de implicaties van Haven-Stad zo goed en snel mogelijk inzichtelijk te krijgen. Wij houden u hiervan op de hoogte. In het nieuwe jaar ontvangt u een uitnodiging voor een informatiebijeenkomst.

De eerste fasen van de ontwikkelstrategie betreffen gebieden rondom de haven, zoals Sloterdijk Centrum en Sloterdijk 1. Bij de ontwikkeling van deze gebieden worden alle afspraken uit het convenant Houthaven/NDSM en het coalitieakkoord 2014-2018 nageleefd. Vanaf 2029 kan de gemeente tot bouw overgaan in de haven(industrie)gebieden Alfadriehoek en Minervahaven. Hierbij moet wel rekening gehouden worden met de activiteiten van de bedrijven in de Coen- en Vlothaven (zowel op land als nautisch) en dienen de milieucontouren te worden gerespecteerd.

In 2025 besluit de gemeenteraad over de transformatie van de Coen- en Vlothaven. Hier kan de gemeente, op basis van huidige afspraken, niet eerder starten dan 2040 en hierdoor is dit gebied de laatste fase van de ontwikkelstrategie.

 

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Oct 2018 >>
MTWTFSS
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Offshore Energy Exhibition & Conference in RAI Amsterdam

Op 22, 23 en 24 oktober wordt het Offshore Energy Exhibition & Conference (OEEC) gehouden in RAI Amsterdam. Dit is Europa’s meest toonaangevende evenement voor de offshore energy sector. Het is uniek dat partijen die zich bezighouden met olie & gas, offshore wind en marine energy elkaar op één plek ontmoeten. De offshore energy sector is in transitie en OEEC biedt professionals de ideale plek om te netwerken, en na te denken over de toekomst van energiewinning op zee.

Offshore Energy Exhibition & Conference richt zich op technische, operationele en commerciële uitdagingen die gepaard gaan met de groei van de sector. Het driedaagse evenement biedt een platform waar naar schatting 570+ supply chain organisaties hun producten en services zullen tonen. Daarnaast is er gelijktijdig een conferentie dat belangrijke onderwerpen en oplossingen voor de offshore community behandelt.

Kijk voor meer informatie op www.offshore-energy.biz

read more >

EOC-Traditionele Schepen Beurs in Den Helder

Van 9 tot en met 11 november wordt de 3e editie van de EOC-Traditionele Schepen Beurs gehouden in Gebouw 66 van het Willemsoordcomplex in Den Helder. Dit jaar staat de beurs in het teken van duurzaam varen en duurzaam (ver)bouwen. De smaakmakers op dit evenement zijn SummerLabb en Sustainable Sailing/Substainable Boats (S-boats).

SummerLabb, een initiatief van programmamaker Jan Douwe Kroeske, is een platform dat innovatie en wetenschap naar breder publiek brengt. Jan Douwe Kroeske vult aan: “Ik heb een bijzondere band met Den Helder door mijn werk voor Jules Unlimited en de samenwerking die wij hadden in 2016 met SAIL Den Helder. Het is heerlijk om in de Kop van Noord-Holland, in de buurt van de marine en scheepvaart, te mogen werken en te praten over duurzaamheid en innovatie.”

Duurzaam varen en verbouwen
“Daarnaast sluit de deelname van SummerLabb naadloos aan bij de beurspresentatie van Jorrit Jouwsma. Met zijn Sustainable Sailing/Sustainable Boats (S-boats) kan hij laten zien wat de oplossingen zijn voor duurzaam varen en duurzaam (ver)bouwen,” aldus Jet Sluik, beursmanager. “Ook oudere schepen met een traditioneel uiterlijk kunnen op een duurzamere manier worden ingezet. Dit jaar hebben we al verschillende aanmeldingen die tijdens de beurs duurzame mogelijkheden willen tonen, zo ook Ruys Scheepstimmerwerken met elektrisch varen en Econoord met warmtepompen.”

EOC hoofdsponsor
Hoofdsponsor van de Traditionele Schepen Beurs is maritiem verzekeraar EOC. De prijs van een toegangskaartje bedraagt bij een boeking via onze website 9 euro per persoon. Met dit kaartje heeft de bezoeker ook gratis toegang tot het Marinemuseum, het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers en het lichtschip Texel. Bezoekers kunnen in de directe omgeving van Gebouw 66 gratis parkeren.

read more >