Asbesthoudend grit gebruikt bij 5 projecten Rijkswaterstaat

Oosterscheldekering. Foto: Rijkswaterstaat.

Bij 5 van 32 projecten van Rijkswaterstaat waar straalwerkzaamheden zijn verricht zijn asbestdeeltjes gevonden, dat blijkt uit onderzoek van Rijkswaterstaat. Aanleiding was omdat eerder asbest is aangetroffen in Eurogrit, een straalmiddel om harde oppervlakken schoon te maken.

Om welke projecten gaat het?
Bij de volgende projecten/objecten is het gebruik van asbesthoudend straalgrit vastgesteld:

  1. Nijkerkerbrug: Op 17 oktober zijn de werkzaamheden buiten de asbestverdachte gebieden hervat. Op 15 november zijn alle asbestverdachte gebieden gesaneerd en is het werk over de gehele lengte van brug hervat.
  2. Oosterscheldekering: Werkzaamheden zijn per september 2017 afgerond. Er werd al met verzwaarde veiligheidsmaatregelen gewerkt in verband met de aanwezigheid van koolteer, een potentieel schadelijke stof.
  3. Leidingenbrug Kreekrak in Schelde-Rijnkanaal: Werk is afgerond in september 2017. Ook hier werd met extra veiligheidsmaatregelen gewerkt, in verband met de aanwezigheid van koolteer.
  4. Noordzeekanaal, IJmuiden: Werkzaamheden vonden plaats in een afgesloten loods en zijn begin oktober stilgelegd. Inmiddels is de locatie gesaneerd en zijn de werkzaamheden hervat.
  5. Goereese sluis, Stellendam: Werkzaamheden vonden plaats in afgesloten loods en zijn begin oktober stilgelegd. Inmiddels is de loods gesaneerd en worden de werkzaamheden hervat.
    Bewoners, betrokken partijen en gemeenten zijn waar nodig hierover door Rijkswaterstaat geïnformeerd.

Aanwezigheid medewerkers geïnventariseerd
Rijkswaterstaat is voor de projecten waar asbestdeeltjes zijn gevonden nagegaan welke medewerkers aanwezig waren tijdens de werkzaamheden. Bij deze inventarisatie is goed samengewerkt met betrokken marktpartijen die dat op hun beurt ook voor de eigen medewerkers hebben gedaan. Rijkswaterstaat is met de eigen medewerkers in gesprek en bekijkt welk risico zij hebben gelopen.

Onderzoek inspecties
De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (Inspectie SZW) en de omgevingsdiensten (OD) zien er gezamenlijk op toe dat het verkochte straalgrit uit de handel wordt genomen. De ILT gaat na hoe het asbest in het grit is gekomen. De Inspectie SZW heeft TNO opdracht gegeven onderzoek te doen naar de effecten van het asbesthoudende grit voor de gezondheid van werknemers.

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Oct 2018 >>
MTWTFSS
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Offshore Energy Exhibition & Conference in RAI Amsterdam

Op 22, 23 en 24 oktober wordt het Offshore Energy Exhibition & Conference (OEEC) gehouden in RAI Amsterdam. Dit is Europa’s meest toonaangevende evenement voor de offshore energy sector. Het is uniek dat partijen die zich bezighouden met olie & gas, offshore wind en marine energy elkaar op één plek ontmoeten. De offshore energy sector is in transitie en OEEC biedt professionals de ideale plek om te netwerken, en na te denken over de toekomst van energiewinning op zee.

Offshore Energy Exhibition & Conference richt zich op technische, operationele en commerciële uitdagingen die gepaard gaan met de groei van de sector. Het driedaagse evenement biedt een platform waar naar schatting 570+ supply chain organisaties hun producten en services zullen tonen. Daarnaast is er gelijktijdig een conferentie dat belangrijke onderwerpen en oplossingen voor de offshore community behandelt.

Kijk voor meer informatie op www.offshore-energy.biz

read more >

EOC-Traditionele Schepen Beurs in Den Helder

Van 9 tot en met 11 november wordt de 3e editie van de EOC-Traditionele Schepen Beurs gehouden in Gebouw 66 van het Willemsoordcomplex in Den Helder. Dit jaar staat de beurs in het teken van duurzaam varen en duurzaam (ver)bouwen. De smaakmakers op dit evenement zijn SummerLabb en Sustainable Sailing/Substainable Boats (S-boats).

SummerLabb, een initiatief van programmamaker Jan Douwe Kroeske, is een platform dat innovatie en wetenschap naar breder publiek brengt. Jan Douwe Kroeske vult aan: “Ik heb een bijzondere band met Den Helder door mijn werk voor Jules Unlimited en de samenwerking die wij hadden in 2016 met SAIL Den Helder. Het is heerlijk om in de Kop van Noord-Holland, in de buurt van de marine en scheepvaart, te mogen werken en te praten over duurzaamheid en innovatie.”

Duurzaam varen en verbouwen
“Daarnaast sluit de deelname van SummerLabb naadloos aan bij de beurspresentatie van Jorrit Jouwsma. Met zijn Sustainable Sailing/Sustainable Boats (S-boats) kan hij laten zien wat de oplossingen zijn voor duurzaam varen en duurzaam (ver)bouwen,” aldus Jet Sluik, beursmanager. “Ook oudere schepen met een traditioneel uiterlijk kunnen op een duurzamere manier worden ingezet. Dit jaar hebben we al verschillende aanmeldingen die tijdens de beurs duurzame mogelijkheden willen tonen, zo ook Ruys Scheepstimmerwerken met elektrisch varen en Econoord met warmtepompen.”

EOC hoofdsponsor
Hoofdsponsor van de Traditionele Schepen Beurs is maritiem verzekeraar EOC. De prijs van een toegangskaartje bedraagt bij een boeking via onze website 9 euro per persoon. Met dit kaartje heeft de bezoeker ook gratis toegang tot het Marinemuseum, het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers en het lichtschip Texel. Bezoekers kunnen in de directe omgeving van Gebouw 66 gratis parkeren.

read more >