Asbesthoudend grit gebruikt bij 5 projecten Rijkswaterstaat

Oosterscheldekering. Foto: Rijkswaterstaat.

Bij 5 van 32 projecten van Rijkswaterstaat waar straalwerkzaamheden zijn verricht zijn asbestdeeltjes gevonden, dat blijkt uit onderzoek van Rijkswaterstaat. Aanleiding was omdat eerder asbest is aangetroffen in Eurogrit, een straalmiddel om harde oppervlakken schoon te maken.

Om welke projecten gaat het?
Bij de volgende projecten/objecten is het gebruik van asbesthoudend straalgrit vastgesteld:

  1. Nijkerkerbrug: Op 17 oktober zijn de werkzaamheden buiten de asbestverdachte gebieden hervat. Op 15 november zijn alle asbestverdachte gebieden gesaneerd en is het werk over de gehele lengte van brug hervat.
  2. Oosterscheldekering: Werkzaamheden zijn per september 2017 afgerond. Er werd al met verzwaarde veiligheidsmaatregelen gewerkt in verband met de aanwezigheid van koolteer, een potentieel schadelijke stof.
  3. Leidingenbrug Kreekrak in Schelde-Rijnkanaal: Werk is afgerond in september 2017. Ook hier werd met extra veiligheidsmaatregelen gewerkt, in verband met de aanwezigheid van koolteer.
  4. Noordzeekanaal, IJmuiden: Werkzaamheden vonden plaats in een afgesloten loods en zijn begin oktober stilgelegd. Inmiddels is de locatie gesaneerd en zijn de werkzaamheden hervat.
  5. Goereese sluis, Stellendam: Werkzaamheden vonden plaats in afgesloten loods en zijn begin oktober stilgelegd. Inmiddels is de loods gesaneerd en worden de werkzaamheden hervat.
    Bewoners, betrokken partijen en gemeenten zijn waar nodig hierover door Rijkswaterstaat geïnformeerd.

Aanwezigheid medewerkers geïnventariseerd
Rijkswaterstaat is voor de projecten waar asbestdeeltjes zijn gevonden nagegaan welke medewerkers aanwezig waren tijdens de werkzaamheden. Bij deze inventarisatie is goed samengewerkt met betrokken marktpartijen die dat op hun beurt ook voor de eigen medewerkers hebben gedaan. Rijkswaterstaat is met de eigen medewerkers in gesprek en bekijkt welk risico zij hebben gelopen.

Onderzoek inspecties
De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (Inspectie SZW) en de omgevingsdiensten (OD) zien er gezamenlijk op toe dat het verkochte straalgrit uit de handel wordt genomen. De ILT gaat na hoe het asbest in het grit is gekomen. De Inspectie SZW heeft TNO opdracht gegeven onderzoek te doen naar de effecten van het asbesthoudende grit voor de gezondheid van werknemers.

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Jan 2018 >>
MTWTFSS
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Tentoonstelling over Abel Tasman 

Precies 375 jaar geleden vertrok Lutjegaster Abel Tasman vanuit Batavia met twee schepen – De Heemskerck en de Zeehaen – en 110 man aan boord richting het onbekende Zuidland. Een reis die enorme ontdekkingen op zou leveren, waaronder het gebied dat later Tasmanië zou worden genoemd. In het Noordelijk Scheepvaartmuseum is van 25 november t/m 18 februari de tentoonstelling ‘Abel Tasman – Welkom aan boord!’ te zien. In de tentoonstelling wordt er terug gekeken op deze reis en wordt het leven aan boord getoond aan de hand van drie vertellers.

De ontdekkingsreizen van de Nederlanders in de 17e eeuw betekenden een grote aanslag op Portugal en Spanje die de zeehandel in handen hadden. Ook Abel Tasman werd door de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) erop uitgezonden om het  onbekende Zuidland te openen voor handel. Hij ontdekte op zijn reizen tussen 1642 en 1644 Tasmanië, Nieuw-Zeeland en Tongatapu en bracht grote delen van Australië in kaart. In ‘Abel Tasman –Welkom aan boord!’ laten drie vertellers de bezoeker kennismaken met Abel Tasmans scheepsreis met De Heemskerck. Scheepstimmerman Jacobs, navigator Visscher en barbier Haelbos vertellen over het doel van de expeditie, de verkenning van de kust en plaatsbepaling als navigator en het leven aan boord en ontmoetingen met eilandbewoners.

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum verandert de komende jaren van maritiem museum naar het historisch museum van Groningen.

 

read more >

Maritime & Offshore Career Event 28 maart 2018

De datum voor de 12e editie van het Navingo Maritime & Offshore Career Event (MOCE) is bekend: woensdag 28 maart 2018. Na intensief overleg met diverse opleidingen en bedrijven is deze datum als beste optie geselecteerd. WTC Rotterdam staat deze dag geheel in het teken van het grootste en meest complete carrière-event in de maritieme, offshore en energie sector van Europa. De organisatie, Navingo BV, verwacht ook dit jaar weer bezoekers uit binnen- en buitenland en mooie namen onder de exposanten te verwelkomen.

Investeren in de toekomst
De Nederlandse maritieme en offshore energie industrie dankt haar wereldwijde positie aan de vele innovaties die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden. Zonder goed opgeleid en gekwalificeerd personeel waren deze innovaties niet mogelijk geweest. Om deze positie te behouden is het belangrijk om de verschillende functies binnen de sector op alle niveaus en binnen elke carrièrefase te presenteren en te laten zien wat deze industrie zo aantrekkelijk maakt om in te werken. Als platform voor zowel carrière als opleiding is MOCE een belangrijk onderdeel van de missie om technische en nautische expertise in de sector te behouden.

Ruime aandacht voor persoonlijk contact
In 2017 ging MOCE de verdieping in met een omvangrijk inhoudelijk programma waarin relevante thema’s werden uitgelicht en er ruimte was voor discussie. De meer dan 100 partners gebruikten MOCE als het platform om te laten zien waar zij als bedrijf voor staan. De ruim 3500 bezoekers konden op de beursvloer de deelnemende bedrijven spreken maar kregen eveneens de kans om aan te schuiven bij interessante Master Classes of trainingen van de desbetreffende bedrijven. Ook in de volgende editie zal er ruim aandacht zijn voor persoonlijk contact en het ‘matchen’ van bezoekers met bedrijven.

Blijf up-to-date
Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

read more >

Maritieme vacatures>

Bunker Surveyor

Bunker Surveyor

MCE Marine Surveyors B.V.

lees meer →