Asbesthoudend grit gebruikt bij 5 projecten Rijkswaterstaat

Oosterscheldekering. Foto: Rijkswaterstaat.

Bij 5 van 32 projecten van Rijkswaterstaat waar straalwerkzaamheden zijn verricht zijn asbestdeeltjes gevonden, dat blijkt uit onderzoek van Rijkswaterstaat. Aanleiding was omdat eerder asbest is aangetroffen in Eurogrit, een straalmiddel om harde oppervlakken schoon te maken.

Om welke projecten gaat het?
Bij de volgende projecten/objecten is het gebruik van asbesthoudend straalgrit vastgesteld:

  1. Nijkerkerbrug: Op 17 oktober zijn de werkzaamheden buiten de asbestverdachte gebieden hervat. Op 15 november zijn alle asbestverdachte gebieden gesaneerd en is het werk over de gehele lengte van brug hervat.
  2. Oosterscheldekering: Werkzaamheden zijn per september 2017 afgerond. Er werd al met verzwaarde veiligheidsmaatregelen gewerkt in verband met de aanwezigheid van koolteer, een potentieel schadelijke stof.
  3. Leidingenbrug Kreekrak in Schelde-Rijnkanaal: Werk is afgerond in september 2017. Ook hier werd met extra veiligheidsmaatregelen gewerkt, in verband met de aanwezigheid van koolteer.
  4. Noordzeekanaal, IJmuiden: Werkzaamheden vonden plaats in een afgesloten loods en zijn begin oktober stilgelegd. Inmiddels is de locatie gesaneerd en zijn de werkzaamheden hervat.
  5. Goereese sluis, Stellendam: Werkzaamheden vonden plaats in afgesloten loods en zijn begin oktober stilgelegd. Inmiddels is de loods gesaneerd en worden de werkzaamheden hervat.
    Bewoners, betrokken partijen en gemeenten zijn waar nodig hierover door Rijkswaterstaat geïnformeerd.

Aanwezigheid medewerkers geïnventariseerd
Rijkswaterstaat is voor de projecten waar asbestdeeltjes zijn gevonden nagegaan welke medewerkers aanwezig waren tijdens de werkzaamheden. Bij deze inventarisatie is goed samengewerkt met betrokken marktpartijen die dat op hun beurt ook voor de eigen medewerkers hebben gedaan. Rijkswaterstaat is met de eigen medewerkers in gesprek en bekijkt welk risico zij hebben gelopen.

Onderzoek inspecties
De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (Inspectie SZW) en de omgevingsdiensten (OD) zien er gezamenlijk op toe dat het verkochte straalgrit uit de handel wordt genomen. De ILT gaat na hoe het asbest in het grit is gekomen. De Inspectie SZW heeft TNO opdracht gegeven onderzoek te doen naar de effecten van het asbesthoudende grit voor de gezondheid van werknemers.

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Apr 2018 >>
MTWTFSS
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Maritime Industry 2018

Binnenvaart beurs Maritime Industry wordt gehouden in Evenementenhal Gorinchem op 29, 30 en 31 mei 2018. Met ruim 500 exposanten wordt de complete sector voor de binnenvaart vertegenwoordigd in de Benelux. Het exposantenprofiel bestaat uit partijen die werkzaam zijn in of voor de machinebouw, reparatie, voortstuwing, aandrijving, installatietechniek, elektrotechnische installaties, brandstoffen, verzekeringen en banken, veiligheid, communicatie, navigatie, scheepsonderdelen, handel en bevrachting, haven, infrastructuur, brancheorganisaties, media, interieurbouw, dienstverlening, scheepsbouw en afbouw.

read more >

Electric & Hybrid Marine World Expo

De Electric & Hybrid Marine World Expo wordt van 27 tot en met 29 juni 2018 in Amsterdam gehouden en is uitsluitend bedoeld voor het demonstreren van de allernieuwste elektrische en hybride voortstuwingstechnologieën, -onderdelen en -oplossingen voor de maritieme industrie.

De Electric & Hybrid Marine World Expo is een internationaal evenement met standhouders en bezoekers uit de hele wereld en het is de enige beurs en conferentie waar nieuwe efficiënte voortstuwingstechnologieën en -onderdelen worden getoond aan een publiek van ontwerpers van voortstuwingssystemen, scheepseigenaren en -operators, botenbouwers, motorfabrikanten, scheepsarchitecten en operators/bevelhebbers van militaire vloten.

Bezoekers krijgen uitsluitend puur elektrische voortstuwingssystemen, hybride systemen en uiteraard de onderdelen daarvoor te zien en de genodigden zijn degenen die verantwoordelijk zijn voor de inkoop en specificatie van scheepsmotoren en -onderdelen.

read more >

Maritieme vacatures>

Bunker Surveyor

Bunker Surveyor

MCE Marine Surveyors B.V.

lees meer →