Duitse schipper veroordeeld tot taakstraf van 180 uur

Foto: Pixabay.

De rechtbank Rotterdam heeft een 36-jarige man uit Bingen am Rhein (Duitsland) veroordeeld tot een taakstraf van 180 uur. De rechtbank acht bewezen dat de beroepsschipper schuldig is aan het zinken van een pleziervaartuig waardoor de opvarenden van het vaartuig in levensgevaar zijn gekomen. Twee opvarenden zijn ten gevolge van het ongeval overleden.

De verdachte was op 16 oktober 2013 de schipper van het motortankschip Werner Reich. De verdachte voer, net als de bestuurder van het motorjacht Bolero, opvarend op de Nieuwe Maas en is daarbij twee voor hem uit varende motorjachten genaderd, die hij met een fors verschil in snelheid tussendoor voorbij wilde varen.

De verdachte heeft zijn ongebruikelijke manier van voorbij varen van de Bolero niet aangekondigd met een geluidssignaal. Ook heeft hij niet nagegaan of de schipper van de Bolero op de hoogte was dat hij op die manier ging inhalen. Bij het naderen aan stuurboordzijde van de Bolero heeft de Werner Reich de Bolero geraakt, waarna de Bolero is gekapseisd en vrijwel direct is overvaren en gezonken.

De ervaren beroepsschipper kan de wijze van naderen van de Bolero verweten worden, wat uiteindelijk heeft geleid tot het zinken van het jacht. De verdachteheeft niet voldoende afstand gehouden en hij heeft onvoldoende gecontroleerd of zijn motortankschip Werner Reich aan stuurboordzijde de Bolero wel veilig kon gaan inhalen. Van de drie opvarenden op het motorjacht (vader, moeder en dochter) hebben de vader en de moeder de aanvaring niet overleefd
Onherstelbaar leed

Het leed dat door deze aanvaring is veroorzaakt, is groot en onherstelbaar. Twee van de kinderen hebben in hun slachtofferverklaringen het pijnlijke gemis van hun ouders indringend en treffend omschreven.

De dramatische aanvaring heeft ook in het leven van de verdachte diepe sporen getrokken. De verdachte heeft psychologische hulp gezocht om het ongeluk te kunnen verwerken. De rechtbank houdt ook daar rekening mee.
Hoewel de ernst van de bewezen feiten en de gevolgen daarvan reden voor een onvoorwaardelijke gevangenisstraf zouden kunnen zijn, ziet de rechtbank daarvan af vanwege de persoonlijke omstandigheden van de verdachte.

Alles afwegend acht de rechtbank een taakstraf van 180 uur passend en geboden. De taakstraf kan in Duitsland worden gedaan.

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Jan 2018 >>
MTWTFSS
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Tentoonstelling over Abel Tasman 

Precies 375 jaar geleden vertrok Lutjegaster Abel Tasman vanuit Batavia met twee schepen – De Heemskerck en de Zeehaen – en 110 man aan boord richting het onbekende Zuidland. Een reis die enorme ontdekkingen op zou leveren, waaronder het gebied dat later Tasmanië zou worden genoemd. In het Noordelijk Scheepvaartmuseum is van 25 november t/m 18 februari de tentoonstelling ‘Abel Tasman – Welkom aan boord!’ te zien. In de tentoonstelling wordt er terug gekeken op deze reis en wordt het leven aan boord getoond aan de hand van drie vertellers.

De ontdekkingsreizen van de Nederlanders in de 17e eeuw betekenden een grote aanslag op Portugal en Spanje die de zeehandel in handen hadden. Ook Abel Tasman werd door de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) erop uitgezonden om het  onbekende Zuidland te openen voor handel. Hij ontdekte op zijn reizen tussen 1642 en 1644 Tasmanië, Nieuw-Zeeland en Tongatapu en bracht grote delen van Australië in kaart. In ‘Abel Tasman –Welkom aan boord!’ laten drie vertellers de bezoeker kennismaken met Abel Tasmans scheepsreis met De Heemskerck. Scheepstimmerman Jacobs, navigator Visscher en barbier Haelbos vertellen over het doel van de expeditie, de verkenning van de kust en plaatsbepaling als navigator en het leven aan boord en ontmoetingen met eilandbewoners.

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum verandert de komende jaren van maritiem museum naar het historisch museum van Groningen.

 

read more >

Maritime & Offshore Career Event 28 maart 2018

De datum voor de 12e editie van het Navingo Maritime & Offshore Career Event (MOCE) is bekend: woensdag 28 maart 2018. Na intensief overleg met diverse opleidingen en bedrijven is deze datum als beste optie geselecteerd. WTC Rotterdam staat deze dag geheel in het teken van het grootste en meest complete carrière-event in de maritieme, offshore en energie sector van Europa. De organisatie, Navingo BV, verwacht ook dit jaar weer bezoekers uit binnen- en buitenland en mooie namen onder de exposanten te verwelkomen.

Investeren in de toekomst
De Nederlandse maritieme en offshore energie industrie dankt haar wereldwijde positie aan de vele innovaties die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden. Zonder goed opgeleid en gekwalificeerd personeel waren deze innovaties niet mogelijk geweest. Om deze positie te behouden is het belangrijk om de verschillende functies binnen de sector op alle niveaus en binnen elke carrièrefase te presenteren en te laten zien wat deze industrie zo aantrekkelijk maakt om in te werken. Als platform voor zowel carrière als opleiding is MOCE een belangrijk onderdeel van de missie om technische en nautische expertise in de sector te behouden.

Ruime aandacht voor persoonlijk contact
In 2017 ging MOCE de verdieping in met een omvangrijk inhoudelijk programma waarin relevante thema’s werden uitgelicht en er ruimte was voor discussie. De meer dan 100 partners gebruikten MOCE als het platform om te laten zien waar zij als bedrijf voor staan. De ruim 3500 bezoekers konden op de beursvloer de deelnemende bedrijven spreken maar kregen eveneens de kans om aan te schuiven bij interessante Master Classes of trainingen van de desbetreffende bedrijven. Ook in de volgende editie zal er ruim aandacht zijn voor persoonlijk contact en het ‘matchen’ van bezoekers met bedrijven.

Blijf up-to-date
Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

read more >

Maritieme vacatures>

Bunker Surveyor

Bunker Surveyor

MCE Marine Surveyors B.V.

lees meer →