Van Oord installeert 60 monopalen in Duits windpark Arkona

Van Oord’s hefschip ‘Svanen’ heeft de installatie van de 60 monopalen van offshore windpark Arkona voltooid. Hiermee zijn de eerste contouren zichtbaar geworden van dit 385 MW
windpark in het Duitse deel van de Oostzee.

Van Oord kreeg van E.ON de opdracht voor het transport en de installatie van de monopalen en transitiestukken. Op dit moment is Van Oord bezig met de installatie van de transitiestukken. Naar verwachting is offshore windpark Arkona in 2019 volledig operationeel. Het zal dan duurzame energie aan 400.000 huishoudens leveren. Naast E.ON heeft ook energiebedrijf Statoil een 50% aandeel in het project en is het van begin af aan betrokken.

Geluidsreductie voor mariene diersoorten
Om de gevolgen van de installatiewerkzaamheden voor mariene diersoorten zo veel mogelijk te beperken, zijn er slimme technieken toegepast. Tijdens het heien van de monopalen werd gebruik gemaakt van een Hydro Sound Damper (HSD) gemonteerd aan het heiframe van de Svanen. Dit is een net gevuld met elastische ballonnen en speciale PE-schuimelementen, dat een gordijn vormt rond de monopaal en het geluid onderwater reduceert. Daarnaast installeerde Van Oord zogenaamde bubble curtains op de zeebodem op de plek waar de monopaal de grond in werd geheid. Deze
bubble curtains produceren luchtbellen die omhoog stijgen naar het wateroppervlak, waardoor er een barrière rondom de Svanen ontstaat die de geluidsgolven breekt en zorgt voor extra reductie van het geluid.

FaunaGuard
Van Oord heeft bij dit project de zelf ontwikkelde innovatieve FaunaGuard proactief ingezet. Dit akoestische systeem zorgt ervoor dat mariene diersoorten tijdelijk op een veilige manier worden geweerd en voorkomt eventuele gehoorschade bij bruinvissen met behulp van gespecialiseerde onderwaterakoestiek. Deze techniek heeft zichzelf al bewezen op eerdere projecten, zoals de offshore windparken Gemini en Luchterduinen.