Havens Moerdijk en Rotterdam decor voor film De Nieuwe Wildernis 2

Schotse Hooglander op de Landtong langs het Calandkanaal. Foto: Freek van Arkel.

De havens van Rotterdam en Moerdijk vormen het decor voor De Nieuwe Wildernis 2 – Wild Port of Europe. Deze natuurfilm verschijnt in 2020 in de bioscoop en is de opvolger van de meest succesvolle Nederlandse natuurfilm tot nu toe: De Nieuwe Wildernis (2013; Gouden Kalf voor Beste film; 700.000 bezoekers).

De nieuwe bioscoopfilm is een coproductie van EMS FILMS en Veldkijker.

De Nieuwe Wildernis 2 – Wild Port of Europe vertelt het verhaal van de onverwachte rijkdom, veerkracht en dynamiek van de natuur in het grootste en drukste transport- en industriegebied van Europa. Het speelt zich af binnen twee werelden die onverenigbaar lijken: de wereld van zware industrie en groots transport aan de ene kant en die van de vrije en spontane natuur aan de andere kant. De film laat zien hoe de natuur zich in dit economische hart van Nederland – tegen alle verwachtingen in – even zo dynamisch ontwikkelt als de menselijke bedrijvigheid.

Natuurgebied versus industriegebied
Het decor van de eerste film, De Nieuwe Wildernis, was een gebied dat oorspronkelijk was bestemd voor industrie. Doordat het ongemoeid werd gelaten, groeide het – bijna onbedoeld – uit tot een van de rijkste natuurgebieden in Europa en een wereldwijd voorbeeld van Rewilding.

Voor De Nieuwe Wildernis 2 – Wild Port of Europe kiezen de makers juist voor een omgeving die bewust volledig tot industriegebied is ontwikkeld: de havens van Rotterdam en Moerdijk, en omliggende industriegebieden. Hier ontwikkelt de natuur zich spontaan tot een bijzonder dynamisch ecosysteem.

(Re-)cycle of life
De levenscyclus van planten en dieren in de Poort van Europa kent een onverwachte, extra dimensie. Hier gaat immers alles voortdurend op de schop. Hun leefomgeving wordt voortdurend omgevormd en hergebruikt. Niets blijft bij het oude. De ‘traditionele’ cycle-of-life verandert in een Re-cycle of life. Letterlijk en figuurlijk!

Deze dynamiek stelt bijzondere eisen aan de bewoners en vraagt om durf, pioniersgeest en een enorm aanpassingsvermogen. Sommige soorten blijken daar verrassend goed in te zijn! De Nieuwe Wildernis 2 – Wild Port of Europe vertelt hun verhaal.

Samenwerking met havenbedrijven
De havenbedrijven van Rotterdam en Moerdijk verlenen hun medewerking aan deze film, want die past uitstekend in hun “streven naar het toevoegen van economische en maatschappelijke waarden en het realiseren van duurzame groei”, zegt  Ronald Paul, COO van het Havenbedrijf Rotterdam. “De beheerders van het Havenbedrijf besteden veel aandacht aan de flora en fauna van het haven- en industriegebied. We hebben er vertrouwen in dat de film laat zien hoe natuur en industrie in de haven samengaan.”

 

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Jan 2018 >>
MTWTFSS
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Tentoonstelling over Abel Tasman 

Precies 375 jaar geleden vertrok Lutjegaster Abel Tasman vanuit Batavia met twee schepen – De Heemskerck en de Zeehaen – en 110 man aan boord richting het onbekende Zuidland. Een reis die enorme ontdekkingen op zou leveren, waaronder het gebied dat later Tasmanië zou worden genoemd. In het Noordelijk Scheepvaartmuseum is van 25 november t/m 18 februari de tentoonstelling ‘Abel Tasman – Welkom aan boord!’ te zien. In de tentoonstelling wordt er terug gekeken op deze reis en wordt het leven aan boord getoond aan de hand van drie vertellers.

De ontdekkingsreizen van de Nederlanders in de 17e eeuw betekenden een grote aanslag op Portugal en Spanje die de zeehandel in handen hadden. Ook Abel Tasman werd door de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) erop uitgezonden om het  onbekende Zuidland te openen voor handel. Hij ontdekte op zijn reizen tussen 1642 en 1644 Tasmanië, Nieuw-Zeeland en Tongatapu en bracht grote delen van Australië in kaart. In ‘Abel Tasman –Welkom aan boord!’ laten drie vertellers de bezoeker kennismaken met Abel Tasmans scheepsreis met De Heemskerck. Scheepstimmerman Jacobs, navigator Visscher en barbier Haelbos vertellen over het doel van de expeditie, de verkenning van de kust en plaatsbepaling als navigator en het leven aan boord en ontmoetingen met eilandbewoners.

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum verandert de komende jaren van maritiem museum naar het historisch museum van Groningen.

 

read more >

Maritime & Offshore Career Event 28 maart 2018

De datum voor de 12e editie van het Navingo Maritime & Offshore Career Event (MOCE) is bekend: woensdag 28 maart 2018. Na intensief overleg met diverse opleidingen en bedrijven is deze datum als beste optie geselecteerd. WTC Rotterdam staat deze dag geheel in het teken van het grootste en meest complete carrière-event in de maritieme, offshore en energie sector van Europa. De organisatie, Navingo BV, verwacht ook dit jaar weer bezoekers uit binnen- en buitenland en mooie namen onder de exposanten te verwelkomen.

Investeren in de toekomst
De Nederlandse maritieme en offshore energie industrie dankt haar wereldwijde positie aan de vele innovaties die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden. Zonder goed opgeleid en gekwalificeerd personeel waren deze innovaties niet mogelijk geweest. Om deze positie te behouden is het belangrijk om de verschillende functies binnen de sector op alle niveaus en binnen elke carrièrefase te presenteren en te laten zien wat deze industrie zo aantrekkelijk maakt om in te werken. Als platform voor zowel carrière als opleiding is MOCE een belangrijk onderdeel van de missie om technische en nautische expertise in de sector te behouden.

Ruime aandacht voor persoonlijk contact
In 2017 ging MOCE de verdieping in met een omvangrijk inhoudelijk programma waarin relevante thema’s werden uitgelicht en er ruimte was voor discussie. De meer dan 100 partners gebruikten MOCE als het platform om te laten zien waar zij als bedrijf voor staan. De ruim 3500 bezoekers konden op de beursvloer de deelnemende bedrijven spreken maar kregen eveneens de kans om aan te schuiven bij interessante Master Classes of trainingen van de desbetreffende bedrijven. Ook in de volgende editie zal er ruim aandacht zijn voor persoonlijk contact en het ‘matchen’ van bezoekers met bedrijven.

Blijf up-to-date
Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

read more >

Maritieme vacatures>

Bunker Surveyor

Bunker Surveyor

MCE Marine Surveyors B.V.

lees meer →