Platform Schone Scheepvaart viert 10 jaar samenwerking

De 7 partners van het Platform Schone Scheepvaart vieren hun 10-jarige samenwerking om de scheepvaart schoner te maken. In de afgelopen 10 jaar zijn er tientallen evenementen georganiseerd om de bewustwording te vergroten, innovaties gestimuleerd op het gebied van emissiereductie en kennis gebundeld en gedeeld.

De drijfveer voor verdere emissiereductie wordt aangepakt door een breed scala aan partijen vanuit de sector, in samenwerking met de natuur- en milieuorganisatie die zich inzet voor de Noordzee. Hierdoor worden bedrijfsbelang en milieubelang op realistische wijze verenigd. Tijdens Europort in Rotterdam spraken de partners opnieuw hun intentie uit om de samenwerking voor te zetten.

Afgelopen jaren zijn bijna 40 seminars georganiseerd om kennis te delen over uiteenlopende onderwerpen, zoals ballastwater, SOx, NOx en CO2-emissies, alternatieve brandstoffen, regelgeving en financiering.

Onder de naam Platform Scheepsemissies waren Havenbedrijf Rotterdam, Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders, MARIN, Netherlands Maritime Technology en Stichting De Noordzee er 10 jaar geleden ook al bij. Later sloten ook TNO en het Havenbedrijf Amsterdam als partner aan. Onlangs vond in het kader van het 10-jarig bestaan een overzichtsseminar met inhoudelijke workshops plaats. Onderdeel van het programma was de vertoning van een film waarin de partners uit het platform aangeven waarom deze samenwerking van groot belang is.