Maritieme sector lanceert platform ‘Blue Scan’ voor duurzaam inkopen

MVO Nederland heeft samen met de maritieme sector het platform ‘Blue Scan’ ontwikkeld. Met Blue Scan wordt transparantie in de sector gestimuleerd op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) en kan het een bijdrage leveren aan duurzame innovaties. Op woensdag 8 november wordt het platform officieel gelanceerd op Europort in Rotterdam.

Blue Scan helpt bij het bepalen van het niveau van maatschappelijk verantwoord ondernemen voor de eigen organisatie als voor de toeleveranciers. Brede toepassing van Blue Scan door de Nederlandse maritieme sector zal leiden tot significante effecten in de gehele maritieme waardeketen.

Boskalis, Heerema Marine Contractors, Pon Power BV, Royal IHC en Theunissen Technical Trading zijn in 2016 begonnen met het ontwikkelen van de tool. Door het combineren van al gebruikte methodes en door samenwerking binnen dit platform is deze tool ontwikkeld om duurzaam inkopen naar een hoger niveau te tillen.

Inzicht in resultaten en inspanning
Blue Scan biedt één systeem voor verschillende types scans voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. De duurzame prestaties van elke leverancier worden nauwkeurig in kaart gebracht, waarbij steeds interactie mogelijk is tussen klant en leverancier. Leveranciers hoeven maar één keer de scan in te voeren, in plaats van allerlei losse scans voor verschillende afnemers. Dit is efficiënt en kostenbesparend. Door inzicht in elkaars resultaten kunnen deelnemers van elkaar leren. Gebruikers kunnen scores voor maatschappelijk verantwoord ondernemen delen en daarmee uitdragen wat hun inspanningen en resultaten zijn.

Kijk op www.maritimebluescan.com  hoe de scan werkt.