Offshore windenergie combineren met zeewierteelt

Foto: Stichting Noordzeeboerderij.

Tijdens de internationale zeewierconferentie ‘Seagriculture’ in Scheveningen heeft de Stichting Noordzeeboerderij de plannen gepresenteerd om zeewierteelt mogelijk te maken tussen de windmolens op zee. De Stichting Noordzeeboerderij is samen met Gemeente Den Haag, Provincie Zuid-Holland, het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rabobank Regio Den Haag en Rederij Van der Zwan & Zn. de mogelijkheden aan het verkennen in een consortium.

Met een toenemende vraag naar duurzame voedselproductie en de uitrol van windenergie op zee ligt er met zeewierboerderijen binnen windparken een kans voor de BV Nederland volgens het consortium.

In een periode van 4 jaar wil de Stichting Noordzeeboerderij werken aan akkerbouw tussen de windmolens op zee. Dit biedt commerciële kansen voor partijen die een rol zien als zeewierproducent, verwerker of maritieme dienstverlener. Voor de visserij zijn er ook mogelijkheden, er wordt gezocht naar aansluiting met regionale clusters zoals het Westland en Leiden BioScience Park. Voor het 4-jarige traject met pilots in offshore windmolenparken en de professionalisering van de zeewierketen is minimaal 4 miljoen euro nodig. Voor het eerste jaar wat op 7 november is gestart is er 300.0000 euro binnen, er wordt hard gewerkt aan de funding voor de komende 3 jaar.
 
De zeewiersector groeit
Sinds een jaar of vijf is de Nederlandse zeewiersector gegroeid van enkele pioniers in de Oosterschelde en Texel naar een brede ontwikkeling met uitlopende producten zoals thee, kruiden en pasta in speciaalzaken en supermarkten. Vanaf 2014 is de Stichting Noordzeeboerderij actief om de duurzame zeewiersector in Nederland te ontwikkelen met teelt op land, in beschutte gebieden en op de Noordzee. Inmiddels telt hun Zeewierplatform meer dan 70 organisaties uit de agrifood, maritieme en energie sector. Naast kennisdeling rondom voedselveiligheid en consumentenacceptatie voert de Stichting samen met leden ook demonstraties uit op open zee, op de Proefboerderij Scheveningen zo’n 15 kilometer uit de kust.

Zeewiersector in beweging
Tussen 2014 en 2017 zijn er succesvolle stappen gezet naar een zeewierteeltconcept voor in de Noordzee. In het afgelopen jaar is op de Proefboerderij Scheveningen schoon suikerwier geoogst geschikt voor commercieel gebruik. Er wordt onderzoek gedaan naar kwaliteit, veiligheid en milieu-impact. De rol van de Stichting Noordzeeboerderij is om de sector in beweging te krijgen en de bedrijven kunnen het daarna oppakken. Zowel de Rijksoverheid, Provincie Zuid-Holland als Gemeente Den Haag zijn betrokken bij het initiatief. Ook wordt het project gesteund door het Innovatiefonds van de Rabobank Regio Den Haag.

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Apr 2018 >>
MTWTFSS
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Maritime Industry 2018

Binnenvaart beurs Maritime Industry wordt gehouden in Evenementenhal Gorinchem op 29, 30 en 31 mei 2018. Met ruim 500 exposanten wordt de complete sector voor de binnenvaart vertegenwoordigd in de Benelux. Het exposantenprofiel bestaat uit partijen die werkzaam zijn in of voor de machinebouw, reparatie, voortstuwing, aandrijving, installatietechniek, elektrotechnische installaties, brandstoffen, verzekeringen en banken, veiligheid, communicatie, navigatie, scheepsonderdelen, handel en bevrachting, haven, infrastructuur, brancheorganisaties, media, interieurbouw, dienstverlening, scheepsbouw en afbouw.

read more >

Electric & Hybrid Marine World Expo

De Electric & Hybrid Marine World Expo wordt van 27 tot en met 29 juni 2018 in Amsterdam gehouden en is uitsluitend bedoeld voor het demonstreren van de allernieuwste elektrische en hybride voortstuwingstechnologieën, -onderdelen en -oplossingen voor de maritieme industrie.

De Electric & Hybrid Marine World Expo is een internationaal evenement met standhouders en bezoekers uit de hele wereld en het is de enige beurs en conferentie waar nieuwe efficiënte voortstuwingstechnologieën en -onderdelen worden getoond aan een publiek van ontwerpers van voortstuwingssystemen, scheepseigenaren en -operators, botenbouwers, motorfabrikanten, scheepsarchitecten en operators/bevelhebbers van militaire vloten.

Bezoekers krijgen uitsluitend puur elektrische voortstuwingssystemen, hybride systemen en uiteraard de onderdelen daarvoor te zien en de genodigden zijn degenen die verantwoordelijk zijn voor de inkoop en specificatie van scheepsmotoren en -onderdelen.

read more >

Maritieme vacatures>

Bunker Surveyor

Bunker Surveyor

MCE Marine Surveyors B.V.

lees meer →