Offshore windenergie combineren met zeewierteelt

Foto: Stichting Noordzeeboerderij.

Tijdens de internationale zeewierconferentie ‘Seagriculture’ in Scheveningen heeft de Stichting Noordzeeboerderij de plannen gepresenteerd om zeewierteelt mogelijk te maken tussen de windmolens op zee. De Stichting Noordzeeboerderij is samen met Gemeente Den Haag, Provincie Zuid-Holland, het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rabobank Regio Den Haag en Rederij Van der Zwan & Zn. de mogelijkheden aan het verkennen in een consortium.

Met een toenemende vraag naar duurzame voedselproductie en de uitrol van windenergie op zee ligt er met zeewierboerderijen binnen windparken een kans voor de BV Nederland volgens het consortium.

In een periode van 4 jaar wil de Stichting Noordzeeboerderij werken aan akkerbouw tussen de windmolens op zee. Dit biedt commerciële kansen voor partijen die een rol zien als zeewierproducent, verwerker of maritieme dienstverlener. Voor de visserij zijn er ook mogelijkheden, er wordt gezocht naar aansluiting met regionale clusters zoals het Westland en Leiden BioScience Park. Voor het 4-jarige traject met pilots in offshore windmolenparken en de professionalisering van de zeewierketen is minimaal 4 miljoen euro nodig. Voor het eerste jaar wat op 7 november is gestart is er 300.0000 euro binnen, er wordt hard gewerkt aan de funding voor de komende 3 jaar.
 
De zeewiersector groeit
Sinds een jaar of vijf is de Nederlandse zeewiersector gegroeid van enkele pioniers in de Oosterschelde en Texel naar een brede ontwikkeling met uitlopende producten zoals thee, kruiden en pasta in speciaalzaken en supermarkten. Vanaf 2014 is de Stichting Noordzeeboerderij actief om de duurzame zeewiersector in Nederland te ontwikkelen met teelt op land, in beschutte gebieden en op de Noordzee. Inmiddels telt hun Zeewierplatform meer dan 70 organisaties uit de agrifood, maritieme en energie sector. Naast kennisdeling rondom voedselveiligheid en consumentenacceptatie voert de Stichting samen met leden ook demonstraties uit op open zee, op de Proefboerderij Scheveningen zo’n 15 kilometer uit de kust.

Zeewiersector in beweging
Tussen 2014 en 2017 zijn er succesvolle stappen gezet naar een zeewierteeltconcept voor in de Noordzee. In het afgelopen jaar is op de Proefboerderij Scheveningen schoon suikerwier geoogst geschikt voor commercieel gebruik. Er wordt onderzoek gedaan naar kwaliteit, veiligheid en milieu-impact. De rol van de Stichting Noordzeeboerderij is om de sector in beweging te krijgen en de bedrijven kunnen het daarna oppakken. Zowel de Rijksoverheid, Provincie Zuid-Holland als Gemeente Den Haag zijn betrokken bij het initiatief. Ook wordt het project gesteund door het Innovatiefonds van de Rabobank Regio Den Haag.

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Oct 2018 >>
MTWTFSS
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Offshore Energy Exhibition & Conference in RAI Amsterdam

Op 22, 23 en 24 oktober wordt het Offshore Energy Exhibition & Conference (OEEC) gehouden in RAI Amsterdam. Dit is Europa’s meest toonaangevende evenement voor de offshore energy sector. Het is uniek dat partijen die zich bezighouden met olie & gas, offshore wind en marine energy elkaar op één plek ontmoeten. De offshore energy sector is in transitie en OEEC biedt professionals de ideale plek om te netwerken, en na te denken over de toekomst van energiewinning op zee.

Offshore Energy Exhibition & Conference richt zich op technische, operationele en commerciële uitdagingen die gepaard gaan met de groei van de sector. Het driedaagse evenement biedt een platform waar naar schatting 570+ supply chain organisaties hun producten en services zullen tonen. Daarnaast is er gelijktijdig een conferentie dat belangrijke onderwerpen en oplossingen voor de offshore community behandelt.

Kijk voor meer informatie op www.offshore-energy.biz

read more >

EOC-Traditionele Schepen Beurs in Den Helder

Van 9 tot en met 11 november wordt de 3e editie van de EOC-Traditionele Schepen Beurs gehouden in Gebouw 66 van het Willemsoordcomplex in Den Helder. Dit jaar staat de beurs in het teken van duurzaam varen en duurzaam (ver)bouwen. De smaakmakers op dit evenement zijn SummerLabb en Sustainable Sailing/Substainable Boats (S-boats).

SummerLabb, een initiatief van programmamaker Jan Douwe Kroeske, is een platform dat innovatie en wetenschap naar breder publiek brengt. Jan Douwe Kroeske vult aan: “Ik heb een bijzondere band met Den Helder door mijn werk voor Jules Unlimited en de samenwerking die wij hadden in 2016 met SAIL Den Helder. Het is heerlijk om in de Kop van Noord-Holland, in de buurt van de marine en scheepvaart, te mogen werken en te praten over duurzaamheid en innovatie.”

Duurzaam varen en verbouwen
“Daarnaast sluit de deelname van SummerLabb naadloos aan bij de beurspresentatie van Jorrit Jouwsma. Met zijn Sustainable Sailing/Sustainable Boats (S-boats) kan hij laten zien wat de oplossingen zijn voor duurzaam varen en duurzaam (ver)bouwen,” aldus Jet Sluik, beursmanager. “Ook oudere schepen met een traditioneel uiterlijk kunnen op een duurzamere manier worden ingezet. Dit jaar hebben we al verschillende aanmeldingen die tijdens de beurs duurzame mogelijkheden willen tonen, zo ook Ruys Scheepstimmerwerken met elektrisch varen en Econoord met warmtepompen.”

EOC hoofdsponsor
Hoofdsponsor van de Traditionele Schepen Beurs is maritiem verzekeraar EOC. De prijs van een toegangskaartje bedraagt bij een boeking via onze website 9 euro per persoon. Met dit kaartje heeft de bezoeker ook gratis toegang tot het Marinemuseum, het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers en het lichtschip Texel. Bezoekers kunnen in de directe omgeving van Gebouw 66 gratis parkeren.

read more >