Dit zijn de winnaars van de Maritime Awards 2017

In Rotterdam zijn op maandagavond 6 november 2017 de winnaars van de Maritime Awards 2017 bekend gemaakt. Bijna 900 maritieme professionals vierden tijdens het Maritime Awards Gala, een jaarlijks exclusief netwerkevenement, de successen van de innovatiekracht van de Nederlandse maritieme sector. Naast de uitreiking van de 5 prijzen is er dit jaar een eenmalige oorkonde voor een exclusief project verstrekt. De feestelijke avond werd gepresenteerd door Jort Kelder.

De winnaars van de 5 Maritime Awards zijn:

Maritime RNLN Van Hengel-Spengler Award 2017
De Maritime RNLN Van Hengel-Spengler Award 2017 is uitgereikt aan LTZ 2 Jordy San José Sánchez met zijn operationele innovatie op het gebied van het Target Motion Analysis (TMA)-proces. San José Sánchez heeft in een onderzoek een vernieuwde, nauwkeurige methode ontwikkeld voor locatiebepaling van doelen die zijn gedetecteerd met een passieve sonar. Verder heeft hij bijgedragen aan de succesvolle implementatie van deze innovatie in het bestaande Combat Management System van de huidige onderzeeboten en multi-purpose fregatten van de Koninklijke Marine.


View on Twitter.

Maritime Designer Award 2017
De Maritime Designer Award 2017 is uitgereikt aan Marijn Hage (Nevesbu) voor zijn ‘Volume Estimation Tool (VET)’. Zijn methode biedt een vernieuwende aanpak voor het conceptontwerp van ruimte-kritische schepen, zoals onderzeeboten. De methode is modulair en flexibel opgebouwd, waardoor het ook toepasbaar is om de impact van nieuwe vraagstukken op het ontwerp inzichtelijk te maken. Zijn plan voor verdere ontwikkeling van zijn methode om het bestrijden van onderwatergeluid op het ontwerp mee te nemen is door de jury zeer gewaardeerd. Het draagt bij aan vermindering van schadelijke effecten op onderwaterleven.


View on Twitter.

Maritime Innovation Award 2017
KOTUG is winnaar van de Maritime Innovation Award 2017 omdat de innovatieve methode van warmteopslag en hergebruik die zij hebben ontwikkeld, nieuw is in de maritieme sector. Het idee valt op door zijn eenvoud. Een sleepboot produceert warmte tijdens het gebruik en er is energiebehoefte tijdens stand-by periodes. De benodigde energie komt dan van een walstroomaansluiting tegen aanzienlijke kosten. Het systeem is een milieuvriendelijke en kostenefficiënte oplossing. Het reduceert het walstroomverbruik met 50% en daarmee wordt de CO2-uitstoot gehalveerd. Deze innovatie heeft veel potentie voor andere toepassingen in onze industrie.


View on Twitter.

Maritime KVNR Shipping Award 2017
De winnaar van de KVNR Shipping Award 2017 is Wagenborg Shipping met het veelzijdig innovatieve en duurzame vrachtschip Egbert Wagenborg van het nieuwe type EasyMax: ‘Easy to operate, Maximum performance’. De uitstekende presentatie aan de jury toont dat Wagenborg Shipping bij het innovatieve ontwerp van de EasyMax volledig is teruggegaan naar de basis door weg te laten wat niet essentieel is. Optimale ladingcondities, minimaal brandstofverbruik, comfortabele accommodatie en toepassing van geavanceerde technologie, die ook toegang op afstand mogelijk maakt, zijn onderdeel van deze integrale aanpak en innovatie. Het breed inzetbare schip is in Nederland gebouwd en heeft al veel toegevoegde waarde voor Nederland gecreëerd als het gaat om kennis en werkgelegenheid.


View on Twitter.

Maritime Award: KNVTS Schip van het Jaar 2017
Multi mission Unmanned Surface Vessel (USV) ‘Seagull-301’, ontworpen en gebouwd door De Haas Maassluis BV en Ginton Naval Architects BV, is tot winnaar van de Maritime Award KNVTS Schip van het Jaar 2017 uitgeroepen. De ‘Seagull-301’ is een zeer innovatief schip: een multifunctioneel platform, dat breed inzetbaar is voor militaire en commerciële doeleinden. Daarbij kan het vaartuig bemand, op afstand bestuurd of geheel autonoom opereren. Een bijzondere prestatie van het Nederlandse mkb, onder leiding van De Haas Maassluis BV en Ginton Naval Architects BV.


View on Twitter.

Eenmalige oorkonde
Heavy lift & pipe laying ship de Pioneering Spirit van Allseas is een schip, waarvan iedereen overtuigd is dat het de innovatiekracht van de Nederlandse industrie belichaamt. Het betreft echter een project, dat vanwege de aard, de bouwlocatie en het juridische eigendom niet onder te brengen is onder de Maritime Awards. Daarom heeft de Stichting Maritime Awards Gala besloten een eenmalige oorkonde uit te reiken. Een oorkonde voor een visionair project, dat de Nederlandse maritieme innovatiekracht en samenwerking op buitengewone wijze uitdraagt.


View on Twitter.

Maritime Awards Gala
Het gala is georganiseerd door de Stichting Maritime Awards Gala. Hierin zijn Netherlands Maritime Technology, de KVNR, de KNVTS, de Koninklijke Marine, Nederland Maritiem Land en het NISS vertegenwoordigd. Het gala is mede mogelijk gemaakt door de Gold Sponsors Damen Shipyards Gorinchem, Europort, NNPC en Wärtsilä Netherlands.

Maritime Week
Het Maritime Awards Gala is het hoogtepunt van de ‘Maritime Week’ die dit jaar van 4 t/m 11 november wordt gehouden. De Maritime Week staat in het teken van kennisdeling én het ervaren van de opleidings- en carrièremogelijkheden die de sector te bieden heeft.