Groningen Seaports geeft startsein aanleg waterstofleiding

Begin november is Groningen Seaports gestart met de aanleg van een waterstofleiding op het terrein van het Chemie Park in Delfzijl. Het gaat hier om een leiding tussen AkzoNobel en het toekomstige waterstoftankstation van Pitpoint.

Groningen Seaports heeft hiervoor een innovatieve buisleiding ontwikkeld waardoor de leiding aanzienlijk sneller en goedkoper kan worden gelegd. Ook zijn de onderhoudskosten vele malen lager dan bij soortgelijke leidingen.

Waterstofbussen
De verwachting is dat Qbuzz vanaf 2018 twee waterstofbussen inzet tussen Delfzijl, Groningen en Assen. AkzoNobel  levert hiervoor de  waterstof. Het betreft hier een pilot project met een looptijd van vijf jaar, financieel mede mogelijk gemaakt door het OV-bureau, Provincie Groningen en het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Waterstofinfrastructuur
De investering in de waterstofinfrastructuur is een relatief groot deel van de totale investering. Groningen Seaports legt deze waterstofinfrastructuur aan om zo de ontwikkelingen voor waterstof te kunnen faciliteren binnen haar beheergebied. AkzoNobel wordt de eerste gebruiker van deze waterstofleiding. Samen met andere bedrijven in het havengebied onderzoekt Groningen Seaports  op dit moment de mogelijkheden voor uitbreiding en aansluiting op deze waterstofinfrastructuur.