VBMS en NKT Cables leggen exportkabels voor Borssele Beta

TenneT heeft het Borssele Beta-contract voor de aanleg van twee 67 km lange exportkabels gegund aan een consortium bestaande uit NKT Cables en VBMS, een dochteronderneming van Royal Boskalis Westminster N.V. (Boskalis). Het kabelsysteem zal de offshore-windparken Borssele 3 en 4 in het Windenergiegebied Borssele verbinden met het TenneT-landnet. Daarnaast zal VBMS een 7 km lange kabelverbinding aanleggen tussen de offshore-stations Borssele Alpha en Borssele Beta.

De netaansluiting van het Windenergiegebied Borssele in de Noordzee bestaat uit twee 700 MW-elektriciteitsverbindingen, die Borssele Alpha (voor de windparken Borssele 1 en 2) en Borssele Beta (voor Borssele 3 en 4) worden genoemd. In november 2016 werden het contract voor Borssele Alpha en een optie voor Borssele Beta reeds aan VBMS-NKT gegund. Het consortium heeft nu dus ook het contract voor de tweede elektriciteitsverbinding in de wacht gesleept. De in totaal vier kabels lopen via de Westerschelde naar het vasteland, waar ze vlakbij het bestaande hoogspanningsstation Borssele aan land zullen komen.

Om het onderhoud aan de kabels tijdens de operationele levensduur zoveel mogelijk te beperken, zal Boskalis de ondiepe delen van het tracé van tevoren dreggen en eventuele obstakels opruimen, waardoor VBMS de exportkabels kan aanleggen en tegelijkertijd op de vereiste diepte kan begraven. Borssele Alpha wordt in 2019 in gebruik genomen, gevolgd door Borssele Beta in 2020.