Haven Rotterdam werkt aan CO2-opslag onder Noordzee

Het Havenbedrijf Rotterdam gaat een CO2-buizenstelsel aanleggen zodat de Rotterdamse industriebedrijven hun broeikasgassen uit hun schoorsteen daar in kunnen pompen. Vervolgens moet de CO2 in een leeg gasveld onder de zee gepompt worden en blijft het daar opgeslagen. De Rotterdamse industriebedrijven zijn samen goed voor 20% van alle Nederlandse CO2-uitstoot, daarom komt het Havenbedrijf met deze oplossing.

Tijdens een internationaal CCS-congres in Rotterdam op 26 oktober zei Allard Castelein, directeur van het Havenbedrijf, dat hij gaat aandringen bij de industriebedrijven om hieraan mee te werken. Castelein zei ook dat er voor chemische bedrijven die hun uitstoot niet gaan minimaliseren geen plek meer is in het havengebied.

Carbon capture and storage
CCS (carbon capture and storage), wordt gezien als de belangrijkste techniek om te kunnen voldoen aan de klimaatdoelen. Het is een dure oplossing maar volgens het Havenbedrijf wordt de opslag toch betaalbaar als veel bedrijven hun uitstoot in één grote CO2-pijp richting de Noordzeebodem kunnen stoppen, zo meldt Trouw.

Goed plan voor het nieuwe kabinet Rutte III
Dit plan komt als geroepen voor het nieuwe kabinet Rutte III. De Nederlandse CO2-uitstoot moet in 2030 met 49% gedaald zijn. Volgens het kabinet is de CCS methode de belangrijkste manier om dit te halen. In 2020 wil Rotterdam 2 miljoen ton CO2 onder zee wegstoppen, in 2030 zeker 5 miljoen ton. Een gedeelte van de afgevangen CO2 kan worden hergebruikt door fabrieken of glastuinders. De rest moet verdwijnen onder de zeebodem. In totaal moet in 2030 zeker 18 miljoen ton CO2 van de industrie in de grond verdwijnen.

Milieuorganisaties vinden CCS een schijnoplossing, zij willen dat bedrijven volledig schoon gaan werken en niet hun vervuiling ‘wegmoffelen’.

Gasunie en Energiebeheer Nederland (EBN), twee staatsbedrijven, overwegen deelname in de Rotterdamse CO2-infrastructuur.