Meppelerdiepsluis geopend en eerste schip geschut

Vanuit het bediengebouw bij de Meppelerdiepsluis is op 25 oktober speciaal voor de opening het eerste schip geschut. De sluisdeuren rolden bijna onzichtbaar over de bodem en sloten de sluis voor de Catharina 10 hermetisch af. Met luid getoeter vaarde het schip langs het nieuwe bedieningsgebouw. De vernieuwde sluis zorgt voor vlot en veilig scheepvaartverkeer en beschermt nu nog beter tegen hoogwater.

Hoofdingenieur-directeur Rijkswaterstaat Nelly Kalfs: ‘Je weet gewoon niet wat je ziet. Ik ben onder de indruk hoe onopvallend de sluis is gebouwd. Je ziet geen grauwe betonnen bak, maar een groene kolk die opgaat in de omgeving. Het bedieningsgebouw gaat bijna onzichtbaar op in de historische bouwstijl van de omgeving en het kunstwerk aan de onderkant van de brug zie je pas als de brug open staat.’

Schutsluis
Met de ingebruikname van de Meppelerdiepsluis komt er een eind aan 5 jaar werkzaamheden bij Zwartsluis. De sluis is omgebouwd van keersluis tot schutsluis met rolsluisdeuren, de brug is vernieuwd en er is een nieuw bedieningsgebouw gekomen. Van daaruit worden binnenkort 4 belangrijke bruggen van Meppel efficiënt en op afstand bediend. De sluis voldoet nu weer aan de hoogste waterveiligheidsnormen. Ook de lokale economie profiteert. Door de schutsluis kan scheepvaartverkeer beter en sneller van en naar het Meppelerdiep en het Zwarte Water varen.

Samenwerken
Rijkswaterstaat heeft samen met de scheepvaartsector, bedrijven, bewoners en overheden gewerkt aan de vernieuwde sluis. De provincies en gemeenten scheppen kansen om de watergebonden bedrijvigheid te bevorderen. Het waterschap Drents Overijsselse Delta bewaakt de continuïteit van de afwatering van het achterland. En de gemeente Zwartewaterland komt op voor de belangen van de omwonenden.

 

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Jan 2018 >>
MTWTFSS
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Tentoonstelling over Abel Tasman 

Precies 375 jaar geleden vertrok Lutjegaster Abel Tasman vanuit Batavia met twee schepen – De Heemskerck en de Zeehaen – en 110 man aan boord richting het onbekende Zuidland. Een reis die enorme ontdekkingen op zou leveren, waaronder het gebied dat later Tasmanië zou worden genoemd. In het Noordelijk Scheepvaartmuseum is van 25 november t/m 18 februari de tentoonstelling ‘Abel Tasman – Welkom aan boord!’ te zien. In de tentoonstelling wordt er terug gekeken op deze reis en wordt het leven aan boord getoond aan de hand van drie vertellers.

De ontdekkingsreizen van de Nederlanders in de 17e eeuw betekenden een grote aanslag op Portugal en Spanje die de zeehandel in handen hadden. Ook Abel Tasman werd door de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) erop uitgezonden om het  onbekende Zuidland te openen voor handel. Hij ontdekte op zijn reizen tussen 1642 en 1644 Tasmanië, Nieuw-Zeeland en Tongatapu en bracht grote delen van Australië in kaart. In ‘Abel Tasman –Welkom aan boord!’ laten drie vertellers de bezoeker kennismaken met Abel Tasmans scheepsreis met De Heemskerck. Scheepstimmerman Jacobs, navigator Visscher en barbier Haelbos vertellen over het doel van de expeditie, de verkenning van de kust en plaatsbepaling als navigator en het leven aan boord en ontmoetingen met eilandbewoners.

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum verandert de komende jaren van maritiem museum naar het historisch museum van Groningen.

 

read more >

Maritime & Offshore Career Event 28 maart 2018

De datum voor de 12e editie van het Navingo Maritime & Offshore Career Event (MOCE) is bekend: woensdag 28 maart 2018. Na intensief overleg met diverse opleidingen en bedrijven is deze datum als beste optie geselecteerd. WTC Rotterdam staat deze dag geheel in het teken van het grootste en meest complete carrière-event in de maritieme, offshore en energie sector van Europa. De organisatie, Navingo BV, verwacht ook dit jaar weer bezoekers uit binnen- en buitenland en mooie namen onder de exposanten te verwelkomen.

Investeren in de toekomst
De Nederlandse maritieme en offshore energie industrie dankt haar wereldwijde positie aan de vele innovaties die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden. Zonder goed opgeleid en gekwalificeerd personeel waren deze innovaties niet mogelijk geweest. Om deze positie te behouden is het belangrijk om de verschillende functies binnen de sector op alle niveaus en binnen elke carrièrefase te presenteren en te laten zien wat deze industrie zo aantrekkelijk maakt om in te werken. Als platform voor zowel carrière als opleiding is MOCE een belangrijk onderdeel van de missie om technische en nautische expertise in de sector te behouden.

Ruime aandacht voor persoonlijk contact
In 2017 ging MOCE de verdieping in met een omvangrijk inhoudelijk programma waarin relevante thema’s werden uitgelicht en er ruimte was voor discussie. De meer dan 100 partners gebruikten MOCE als het platform om te laten zien waar zij als bedrijf voor staan. De ruim 3500 bezoekers konden op de beursvloer de deelnemende bedrijven spreken maar kregen eveneens de kans om aan te schuiven bij interessante Master Classes of trainingen van de desbetreffende bedrijven. Ook in de volgende editie zal er ruim aandacht zijn voor persoonlijk contact en het ‘matchen’ van bezoekers met bedrijven.

Blijf up-to-date
Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

read more >

Maritieme vacatures>

Bunker Surveyor

Bunker Surveyor

MCE Marine Surveyors B.V.

lees meer →