Zr. Ms. Evertsen weer thuis na dienst in NAVO-vlootverband

Zr. Ms. Evertsen is weer terug in thuishaven Den Helder. Het luchtverdedigings- en commandofregat maakte sinds mei deel uit van de Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1).

Het NAVO-vlootverband voer voornamelijk in de Baltische Zee vanwege de verslechterde veiligheidssituatie aan de oostgrens van het NAVO-verdragsgebied. Het is een van de geruststellende maatregelen richting de Baltische Staten en Polen.

Internationaal
Met de Zr. Ms. Evertsen als anti-air warface commander was de luchtverdediging van het verband in Nederlandse handen. Voor het fregat vormde de taakgroep bovendien een uitgelezen kans om in internationaal verband te trainen. Zo nam het deel aan de grote NAVO-oefeningen Baltops, Dynamic Mongoose en Northern Coast.

De activiteiten beperkten zich niet tot de Baltische Zee. Zo speelde oefening Brilliant Mariner zich af op de Middellandse Zee. Daar was de Evertsen ook enige tijd actief in Operation Sea Guardian met als taak het gebied en de aanwezige scheep- en luchtvaart in kaart te brengen. Ook spoorde het verdachte schepen op.

Dialoog
In Algiers deed Zr. Ms. Evertsen tot slot nog mee aan Mediterranean Dialogue, een programma met 7 niet-NAVO-landen waaronder Algerije. Doel was het bijdragen aan stabiliteit en veiligheid in de regio en het voorkomen van misverstanden tussen NAVO- en niet-NAVO-landen.

De SNMG1 bestaat variërend uit 6 tot 10 schepen en vormt de maritieme component van de NATO Response Force, de snelle reactiemacht van de NAVO.