Scheepsramp Frisia had voorkomen kunnen worden

Foto: Pixabay

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag werkstraffen van 180 uur geëist tegen de leidinggevenden van de werkgever en eigenaar van de schelpenzuiger HA38. Tegen de twee bedrijven eiste het OM 60.000 euro boete. Het OM verwijt hen dood door schuld en slecht werkgeverschap: “Indien zij hun zorgplicht waren nagekomen dan had het tragisch ongeval voorkomen kunnen worden” zei de officier op zitting.

De HA38 kapseisde  met drie bemanningsleden aan boord op 14 december 2010, ongeveer twee mijl ten noorden van Terschelling. De drie bemanningsleden kwamen daarbij om het leven.

Uit onderzoek door de Inspectie Verkeer en Waterstaat, Politie en de Onderzoeksraad voor de veiligheid blijkt dat er vooraf aan het kapseizen diverse gebreken aan boord van de schelpenzuiger waren. Hierdoor kon water in het schip komen en de lenspompen aan boord hadden niet voldoende capaciteit om het water er weer uit te halen. De bemanning aan boord was onvoldoende opgeleid en niet getraind om te handelen in gevaarlijke situaties. De schipper beschikte niet over de juiste vaarbevoegdheid en er waren te weinig bemanningsleden aan boord. De aan boord aanwezige overlevingspakken hadden mankementen en één bemanningslid paste het pak niet. Goede en passende overlevingspakken hadden de overlevingskansen van de bemanningsleden in het koude water aanzienlijk vergroot. De officier maakte op zitting de vergelijking met ‘een vliegmaatschappij, die in een gebrekkig vliegtuig een piloot zonder vliegbrevet laat vliegen. Als dat vliegtuig neerstort omdat de piloot in zwaar weer een inschattingsfout maakt, kijken we ook naar de rol van de vliegmaatschappij.

Werkgever en eigenaar verzuimden zorgplicht
Het OM is van oordeel dat de werkgever en de scheepsbeheerder verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor de gebreken aan het schip, de overlevingspakken en de gebrekkige opleiding van de bemanning. “Zij hadden moeten zorgen dat werknemers, en dus ook kapiteins, op een veilige manier hun werk hadden kunnen uitvoeren.“Zij hebben hun zorgplicht verzuimd” zei de officier op zitting: “De HA38 was hoogstwaarschijnlijk niet gekapseisd als het schip niet zo instabiel was geworden door de grote hoeveelheid water die aanwezig was in het schip. Dat water had weg gepompt kunnen worden als de pompen in orde waren. Ook het binnenkomen van water in het schip had voorkomen kunnen worden als het schip beter was gecontroleerd op lekkages en andere gebreken. Bovendien had de bemanning beter moeten worden voorbereid op de risico’s van het werk en het gebruik van reddingsmiddelen. De slachtoffers hadden beter moeten worden opgeleid. Er had meer bemanning moeten zijn en bevoegde bemanning, zodat verkeerde inschattingen hadden kunnen worden voorkomen. Had zij voor dit alles wel gezorgd, dan had het tragische ongeval met de HA38 voorkomen kunnen worden”, aldus de officier van justitie.

Geëiste straffen
Het OM rekent dit de verdachten aan: “Verdachten hebben zich onvoldoende bekommerd om de omstandigheden waarin zij haar werknemers arbeid lieten verrichten. Zij hebben door haar nalatigheid onverantwoorde risico’s genomen. Ze hebben een onveilige situatie voor haar werknemers laten ontstaan. Er werd door de bedrijven en de leidinggevenden, geen aandacht geschonken aan de veiligheid op haar schepen.” Daarbij benadrukte de officier dat verdachten uiteraard niet bewust de dood van de slachtoffers hebben bewerkstelligd. Naar aanleiding van het ongeval met de HA38 is het veiligheidsmanagement binnen het bedrijf verbeterd. Het doel van de persoon die aangifte deed in deze zaak, is om herhaling te voorkomen. Zo vertelde deze op zitting. Dat doel lijkt daarmee bereikt te zijn. Ook in het tijdsverloop ziet de officier van justitie redenen om in deze zaak met louter verliezers tot een lagere strafeis te komen dan in vergelijkbare zaken. Het OM eiste werkstraffen van 180 uur tegen de twee leidinggevenden. Daarnaast eiste het OM een boete van 60.000 euro tegen de twee rechtspersonen. Het OM eiste ook dat nabestaanden een schadevergoeding krijgen.

Morgen is de verdediging aan de beurt om bij pleidooi hun visie op de zaak te geven. De rechtbank zal na sluiting van het onderzoek ter terechtzitting aangeven wanneer de rechtbank uitspraak doet.

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Jan 2018 >>
MTWTFSS
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Tentoonstelling over Abel Tasman 

Precies 375 jaar geleden vertrok Lutjegaster Abel Tasman vanuit Batavia met twee schepen – De Heemskerck en de Zeehaen – en 110 man aan boord richting het onbekende Zuidland. Een reis die enorme ontdekkingen op zou leveren, waaronder het gebied dat later Tasmanië zou worden genoemd. In het Noordelijk Scheepvaartmuseum is van 25 november t/m 18 februari de tentoonstelling ‘Abel Tasman – Welkom aan boord!’ te zien. In de tentoonstelling wordt er terug gekeken op deze reis en wordt het leven aan boord getoond aan de hand van drie vertellers.

De ontdekkingsreizen van de Nederlanders in de 17e eeuw betekenden een grote aanslag op Portugal en Spanje die de zeehandel in handen hadden. Ook Abel Tasman werd door de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) erop uitgezonden om het  onbekende Zuidland te openen voor handel. Hij ontdekte op zijn reizen tussen 1642 en 1644 Tasmanië, Nieuw-Zeeland en Tongatapu en bracht grote delen van Australië in kaart. In ‘Abel Tasman –Welkom aan boord!’ laten drie vertellers de bezoeker kennismaken met Abel Tasmans scheepsreis met De Heemskerck. Scheepstimmerman Jacobs, navigator Visscher en barbier Haelbos vertellen over het doel van de expeditie, de verkenning van de kust en plaatsbepaling als navigator en het leven aan boord en ontmoetingen met eilandbewoners.

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum verandert de komende jaren van maritiem museum naar het historisch museum van Groningen.

 

read more >

Maritime & Offshore Career Event 28 maart 2018

De datum voor de 12e editie van het Navingo Maritime & Offshore Career Event (MOCE) is bekend: woensdag 28 maart 2018. Na intensief overleg met diverse opleidingen en bedrijven is deze datum als beste optie geselecteerd. WTC Rotterdam staat deze dag geheel in het teken van het grootste en meest complete carrière-event in de maritieme, offshore en energie sector van Europa. De organisatie, Navingo BV, verwacht ook dit jaar weer bezoekers uit binnen- en buitenland en mooie namen onder de exposanten te verwelkomen.

Investeren in de toekomst
De Nederlandse maritieme en offshore energie industrie dankt haar wereldwijde positie aan de vele innovaties die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden. Zonder goed opgeleid en gekwalificeerd personeel waren deze innovaties niet mogelijk geweest. Om deze positie te behouden is het belangrijk om de verschillende functies binnen de sector op alle niveaus en binnen elke carrièrefase te presenteren en te laten zien wat deze industrie zo aantrekkelijk maakt om in te werken. Als platform voor zowel carrière als opleiding is MOCE een belangrijk onderdeel van de missie om technische en nautische expertise in de sector te behouden.

Ruime aandacht voor persoonlijk contact
In 2017 ging MOCE de verdieping in met een omvangrijk inhoudelijk programma waarin relevante thema’s werden uitgelicht en er ruimte was voor discussie. De meer dan 100 partners gebruikten MOCE als het platform om te laten zien waar zij als bedrijf voor staan. De ruim 3500 bezoekers konden op de beursvloer de deelnemende bedrijven spreken maar kregen eveneens de kans om aan te schuiven bij interessante Master Classes of trainingen van de desbetreffende bedrijven. Ook in de volgende editie zal er ruim aandacht zijn voor persoonlijk contact en het ‘matchen’ van bezoekers met bedrijven.

Blijf up-to-date
Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

read more >

Maritieme vacatures>

Bunker Surveyor

Bunker Surveyor

MCE Marine Surveyors B.V.

lees meer →