Jachtmakelaars: beste kwartaal sinds jaren

In het tweede en derde kwartaal van 2017 zijn vooral gebruikte motorjachten populair, volgens de jachtmakelaars aangesloten bij HISWA Vereniging en de Nederlandse Bond van Makelaars in Schepen NBMS.

‘Als we het derde kwartaal 2016 met 2017 vergelijken zien we dat de aantrekkende vraag naar motorjachten ook betekent dat de gemiddelde verkooptijd is afgenomen van 440 naar 350 dagen’, zegt Harald Falkeisen, voorzitter van de NBMS. ‘Daarnaast verkopen ook de duurdere zeilschepen van boven de 100.000 euro weer beter dan in het vergelijkbare kwartaal vorig jaar. Het lijkt erop dat de markt weer wat meer vertrouwen krijgt en dat is goed nieuws. Daarnaast is de verkooptijd voor zeiljachten tussen 50.000 en 100.000 euro teruggelopen van 198 naar 145 dagen en ook dat is een ‘positief signaal’, aldus Falkeisen.

Kopers uit het buitenland zijn blijvend geïnteresseerd in het Nederlandse jachtenaanbod, ongeveer 20% van de verkochte zeil- en motorjachten in het derde kwartaal vindt een plekje in het buitenland. De kajuitjachten die door de makelaars worden verkocht hebben gemiddeld een lengte van 11 meter. Open boten zoals sloepen zijn gemiddeld 7 meter lang.