Kapitein van Nederlands schip krijg boete in Ierland

Kapitein van een Nederlands motorschip, dat vastliep voor de kust van Ierland, heet een boete gekregen van 1.000 pond wegens het verzaken van zijn plicht als kapitein.

In de avond van 10 oktober bereikte het Nederlandse schip Ruyter, dat lading vervoerde van Lemosov (Rusland) naar Warrenpoint (Noord Ierland) de kust van het Ierse Rathlin Island waar het vastliep. Niemand raakte gewond en de schade leek mee te vallen. De Russische kapitein schakelde direct hulp in waarna de HM Coastguard Belfast in actie kwam. Het schip kwam weer los en vervolgde haar reis richting Warrenpoint met een meldplicht van elk uur aan de kustwacht. Toen het schip 3 uur later in de nacht van 11 oktober is Warrenpoint aankwam bleek de schade van het eerdere incident toch serieuzer dan gedacht. Er was een lekkage en een derde van de voorkant van het schip was ernstig beschadigd.

Een onderzoek naar het incident werd ingezet en al snel bleek dat de kapitein de brug had verlaten vlak voordat de kust van het eiland werd bereikt terwijl de positie van het schip wel bekend was bij de kapitein. Ondanks dat dit een serieus ongeluk was kreeg de kapitein slechts een boete van 1.000 pond. De lichte straf is een gevolg van de jarenlange ervaring van de kapitein en zijn onmiddellijk ontheffing van zijn functie op het schip.