YMR blog : Wat maakt werken in de scheepsbouw zo leuk?

Foto: Maritime by HollandFoto: Maritime by Holland

De maritieme sector is een heel brede sector met een boel sub-sectoren. Vandaag wil ik, Young Maritime Representative Dennis, jullie met deze blog een impressie geven in een van die richtingen; de scheepsbouw. Deze sub-sector is verantwoordelijk voor het ontwerpen en bouwen van de schepen waarmee de overige sectoren hun werk doen.

Waarom ik in deze sector ben gestapt
Voor mij was het puur toeval dat ik in de sector scheepsbouw ben beland. Mijn familie heeft namelijk helemaal geen connectie met varen of schepen. Dit maakte mijn keuze eigenlijk  best spannend, omdat je niet weet wat je kan verwachten en er ook niemand is die je kan vertellen wat er ongeveer staat te gebeuren. Toch werd ik naar deze sector getrokken door de mooie schepen en de passie die iedereen met elkaar deelt. Binnen de sector kent iedereen elkaar en dat merk je dagelijks!

Mogelijkheden
Een van de leukste dingen binnen de sector scheepsbouw vind ik toch wel dat er altijd wordt doorontwikkeld. Er wordt alsmaar gewerkt aan oplossingen om de grootste problemen die binnen de sector heersen aan te pakken. Om deze problemen aan te pakken moet er worden nagedacht over slimme innovaties. Dit betekent ook dat er soms op het oog best vreemde oplossingen worden bedacht, die achteraf helemaal niet zo vreemd blijken te zijn. Een goed voorbeeld hiervan is de Axe Bow van Damen Shipyards. Deze ziet er op het oog heel anders uit dan een normaal schip, maar de weerstandsvermindering is enorm. Er heerst binnen de sector een mentaliteit dat ieder idee mogelijk is. Hierdoor kan je als scheepsbouwer je creativiteit echt de vrije loop laten gaan. Dit maakt de sector heel divers en ontzettend gaaf om in te werken.

Ontwerpen en bouwen
Misschien lijkt het er op alsof de scheepsbouw binnen Nederland ophoudt bij een aantal ontwerpbureaus met kantoorbanen. Dit is zeker niet waar! Ja, het Nederlandse deel van de scheepsbouwsector bestaat voor een deel uit kantoren. Maar er zijn ook nog genoeg scheepswerven te vinden. Deze zijn voornamelijk actief in het bouwen van custom-build superjachten of de productie van offshore schepen. Dus ook als jij liever met je handen werkt, is er binnen de scheepsbouw zeker een plek voor jou!

Al met al vind ik werken binnen deze sector hartstikke afwisselend, leuk en uitdagend. Verder is het super tof om mee te werken aan iets waar Nederland groot in is; super mooie schepen en andere maritieme werktuigen.

Lijkt scheepsbouw ook iets voor jou? Kijk dan hier voor een overzicht van maritieme opleidingen.

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Feb 2018 >>
MTWTFSS
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

HISWA Amsterdam Boat Show

De HISWA vindt plaats van woensdag 7 t/m zondag 11 maart 2018 in RAI Amsterdam. De HISWA Amsterdam Boat Show is het grootste jaarlijkse evenement van Nederland op het gebied van watersport, lifestyle en recreatie. Met honderden boten, een uitgebreid aanbod onderdelen & accessoires voor ieder type boot, lifestyle & recreatie en een boordevol kennis- en activiteitenprogramma, is de HISWA de perfecte start van het nieuwe watersportseizoen voor iedere (aankomend) watersporter.

read more >

Maritime & Offshore Career Event 28 maart 2018

De datum voor de 12e editie van het Navingo Maritime & Offshore Career Event (MOCE) is bekend: woensdag 28 maart 2018. Na intensief overleg met diverse opleidingen en bedrijven is deze datum als beste optie geselecteerd. WTC Rotterdam staat deze dag geheel in het teken van het grootste en meest complete carrière-event in de maritieme, offshore en energie sector van Europa. De organisatie, Navingo BV, verwacht ook dit jaar weer bezoekers uit binnen- en buitenland en mooie namen onder de exposanten te verwelkomen.

Investeren in de toekomst
De Nederlandse maritieme en offshore energie industrie dankt haar wereldwijde positie aan de vele innovaties die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden. Zonder goed opgeleid en gekwalificeerd personeel waren deze innovaties niet mogelijk geweest. Om deze positie te behouden is het belangrijk om de verschillende functies binnen de sector op alle niveaus en binnen elke carrièrefase te presenteren en te laten zien wat deze industrie zo aantrekkelijk maakt om in te werken. Als platform voor zowel carrière als opleiding is MOCE een belangrijk onderdeel van de missie om technische en nautische expertise in de sector te behouden.

Ruime aandacht voor persoonlijk contact
In 2017 ging MOCE de verdieping in met een omvangrijk inhoudelijk programma waarin relevante thema’s werden uitgelicht en er ruimte was voor discussie. De meer dan 100 partners gebruikten MOCE als het platform om te laten zien waar zij als bedrijf voor staan. De ruim 3500 bezoekers konden op de beursvloer de deelnemende bedrijven spreken maar kregen eveneens de kans om aan te schuiven bij interessante Master Classes of trainingen van de desbetreffende bedrijven. Ook in de volgende editie zal er ruim aandacht zijn voor persoonlijk contact en het ‘matchen’ van bezoekers met bedrijven.

Blijf up-to-date
Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

read more >

Maritime Industry 2018

Binnenvaart beurs Maritime Industry wordt gehouden in Evenementenhal Gorinchem op 29, 30 en 31 mei 2018. Met ruim 500 exposanten wordt de complete sector voor de binnenvaart vertegenwoordigd in de Benelux. Het exposantenprofiel bestaat uit partijen die werkzaam zijn in of voor de machinebouw, reparatie, voortstuwing, aandrijving, installatietechniek, elektrotechnische installaties, brandstoffen, verzekeringen en banken, veiligheid, communicatie, navigatie, scheepsonderdelen, handel en bevrachting, haven, infrastructuur, brancheorganisaties, media, interieurbouw, dienstverlening, scheepsbouw en afbouw.

read more >

Maritieme vacatures>

Bunker Surveyor

Bunker Surveyor

MCE Marine Surveyors B.V.

lees meer →