NMT ziet steun maritieme sector in regeerakkoord

Foto: NMT.

Het regeerakkoord dat 10 oktober is gepresenteerd bevat verschillende positieve maatregelen voor onze sector, zo meldt NMT. Klimaat, innovatie en investeringen in defensie materieel zijn belangrijke zaken die worden genoemd in het akkoord dat de nieuwe regeringspartijen hebben bereikt. NMT is dan ook positief gestemd.

Er komt een Green Deal voor verduurzaming van de zeevaart, binnenvaart en havens. Het akkoord onderkent dat er in de zeevaart en binnenvaart nog veel milieuwinst te behalen is. NMT werkt graag mee aan deze green deal.

Er komt een klimaat- en energieakkoord met als doel een CO2 reductie van 49% in 2030. Volgens NMT kan de maritieme sector voor zowel de binnenvaart als de zeevaart een belangrijke bijdrage leveren met de verzameling duurzame maritieme oplossingen.

De SDE+ regeling (Stimulering Duurzame Energieproductie) wordt verruimd naar € 3,2 miljard. De succesvolle Subsidieregeling Duurzame Scheepsbouw (SDS) waarvoor NMT hard heeft gelobbyd was dit jaar ruim overtekend. NMT bepleit het doorzetten van  de SDS in de komende regeerperiode. De verruiming van de SDE+ is een positief signaal en biedt mogelijk kansen.

Innovatie
Voor innovatie en onderzoek komt er een SBIR (Small Business Innovation and Research) regeling voor het MKB, uit te voeren door Defensie en Rijkswaterstaat. Dit is van belang voor het maritieme MKB. Verder wordt voor het MKB de succesvolle MIT-regeling verder uitgebreid. Ook komt er jaarlijks € 200 miljoen beschikbaar voor fundamenteel en voor toegepast onderzoek. Maritieme onderzoeksinstituten kunnen hiermee de kennisbasis voor de sector versterken.

Marine
De investeringen in defensie lopen op naar jaarlijks € 1,5 miljard. Dit is de basis voor het uitwerken van de vervangingsprogramma’s van de marine waar de Nederlandse scheepsbouw en toeleveranciers vanzelfsprekend een bijdrage aan leveren. Positief is in dit verband ook dat Nederland zich nadrukkelijk het recht voorbehoudt het art. 346 ruimhartig te interpreteren uit oogpunt van nationaal economisch en veiligheidsbelang. De overheid geeft hiermee aan dat ze groot belang hecht aan de economische impact van de levering van schepen en systemen door Nederlandse bedrijven. Een sterke en innovatieve thuismarkt versterkt onze positie op de wereldmarkt van schepen voor overheidstaken.

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Feb 2018 >>
MTWTFSS
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

HISWA Amsterdam Boat Show

De HISWA vindt plaats van woensdag 7 t/m zondag 11 maart 2018 in RAI Amsterdam. De HISWA Amsterdam Boat Show is het grootste jaarlijkse evenement van Nederland op het gebied van watersport, lifestyle en recreatie. Met honderden boten, een uitgebreid aanbod onderdelen & accessoires voor ieder type boot, lifestyle & recreatie en een boordevol kennis- en activiteitenprogramma, is de HISWA de perfecte start van het nieuwe watersportseizoen voor iedere (aankomend) watersporter.

read more >

Maritime & Offshore Career Event 28 maart 2018

De datum voor de 12e editie van het Navingo Maritime & Offshore Career Event (MOCE) is bekend: woensdag 28 maart 2018. Na intensief overleg met diverse opleidingen en bedrijven is deze datum als beste optie geselecteerd. WTC Rotterdam staat deze dag geheel in het teken van het grootste en meest complete carrière-event in de maritieme, offshore en energie sector van Europa. De organisatie, Navingo BV, verwacht ook dit jaar weer bezoekers uit binnen- en buitenland en mooie namen onder de exposanten te verwelkomen.

Investeren in de toekomst
De Nederlandse maritieme en offshore energie industrie dankt haar wereldwijde positie aan de vele innovaties die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden. Zonder goed opgeleid en gekwalificeerd personeel waren deze innovaties niet mogelijk geweest. Om deze positie te behouden is het belangrijk om de verschillende functies binnen de sector op alle niveaus en binnen elke carrièrefase te presenteren en te laten zien wat deze industrie zo aantrekkelijk maakt om in te werken. Als platform voor zowel carrière als opleiding is MOCE een belangrijk onderdeel van de missie om technische en nautische expertise in de sector te behouden.

Ruime aandacht voor persoonlijk contact
In 2017 ging MOCE de verdieping in met een omvangrijk inhoudelijk programma waarin relevante thema’s werden uitgelicht en er ruimte was voor discussie. De meer dan 100 partners gebruikten MOCE als het platform om te laten zien waar zij als bedrijf voor staan. De ruim 3500 bezoekers konden op de beursvloer de deelnemende bedrijven spreken maar kregen eveneens de kans om aan te schuiven bij interessante Master Classes of trainingen van de desbetreffende bedrijven. Ook in de volgende editie zal er ruim aandacht zijn voor persoonlijk contact en het ‘matchen’ van bezoekers met bedrijven.

Blijf up-to-date
Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

read more >

Maritime Industry 2018

Binnenvaart beurs Maritime Industry wordt gehouden in Evenementenhal Gorinchem op 29, 30 en 31 mei 2018. Met ruim 500 exposanten wordt de complete sector voor de binnenvaart vertegenwoordigd in de Benelux. Het exposantenprofiel bestaat uit partijen die werkzaam zijn in of voor de machinebouw, reparatie, voortstuwing, aandrijving, installatietechniek, elektrotechnische installaties, brandstoffen, verzekeringen en banken, veiligheid, communicatie, navigatie, scheepsonderdelen, handel en bevrachting, haven, infrastructuur, brancheorganisaties, media, interieurbouw, dienstverlening, scheepsbouw en afbouw.

read more >

Maritieme vacatures>

Bunker Surveyor

Bunker Surveyor

MCE Marine Surveyors B.V.

lees meer →