Virtual Reality tijdreis in Het Scheepvaartmuseum

Op 14 december 2017 lanceert Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam een Virtual Reality tijdreis getiteld ‘Dare to Discover a VR Journey’. De VR is te zien aan boord van het VOC-schip ‘Amsterdam’ en voert de museumbezoeker terug naar de Gouden Eeuw. Tijdens de reis maakt de bezoeker een vlucht over de historische haven van Amsterdam en ervaart hij hoe dit gebied zich in een razendsnel tempo ontwikkelt tot een bedrijvige haven.

Het publiek is getuige van een aantal gebeurtenissen, zoals het ontstaan van de indrukwekkende werf en het Zeemagazijn -het huidige museum- en de bouw en de te waterlating van een oorlogsschip. Bezoekers zijn zelfs aanwezig bij een afscheidsmoment op de kade, waar bemanning wordt ingescheept bij de VOC. De VR is ontwikkeld door Shosho. Tickets voor de VR zijn vanaf december online te reserveren via www.hetscheepvaartmuseum.nl en verkrijgbaar bij de kassa.

Het meesterwerk van Reinier Nooms
Het uitgangspunt voor Dare to Discover is het meesterwerk ‘Gezicht op het IJ met ‘s Lands Zeemagazijn te Amsterdam’, van Reinier Nooms uit 1664. Dit schilderij toont een aantal oorlogsschepen op het water voor het huidige gebouw van Het Scheepvaartmuseum. De oplettende kijker herkent in de VR Journey een tekenende Nooms in een bootje. Reinier Nooms behoort tot de belangrijke zeeschilders van de 17de eeuw. Hij dankte zijn bijnaam Zeeman aan zijn vele zeereizen.

Bedrijvigheid in de 17e-eeuwse Amsterdamse haven
Tijdens de VR Journey bevindt de bezoeker zich midden in de haven van het 17e-eeuwse Amsterdam. Hij bekijkt van dichtbij en in de verte verschillende gebeurtenissen en beweegt zich in de grote bedrijvigheid van varende schepen en roeibootjes tussen de schepen die afgebouwd worden. Bij aanvang van de VR is de skyline van Amsterdam nog open. Er ontstaat nieuw land waar de werf en ’s Lands Zeemagazijn worden gebouwd. Ook is de Montelbaanstoren te zien, met handelaren van verschillende nationaliteiten en de aan- en afvoer van handelswaar. Hier vindt op de kade ook het afscheidsmoment plaats. Zeelieden, matrozen en soldaten schepen in bij de VOC en nemen afscheid van hun familie. En zien we daar niet Michiel de Ruyter met zijn vrouw lopen?