BlockLab lanceert 4 innovatieprojecten Blockchain x Energie

Blockchain programmeren. Foto: Aad Hoogendoorn

BlockLab, het fieldlab voor blockchain technologie dat afgelopen maand werd geopend, lanceert 4 innovatieprojecten waarin oplossingen voor de energiemarkt worden ontwikkeld. De toepassingen zijn voor wind op zee, het warmtenet in de haven, peer-to-peer energiehandel en het veilig benutten van slimme meters.

Volgens veel experts is een grote uitdaging voor het toekomstige (duurzame) energienet om zoveel mogelijk flexibiliteit te organiseren en om decentrale energieopwekking, -opslag en -handel te faciliteren. Blockchain technologie lijkt daarom een belangrijke enabler te worden voor het toekomstige energiesysteem, maar de toepassing ervan staat nog in de kinderschoenen. Met deze 4 eerste innovatietrajecten wil BlockLab bijdragen aan de versnelling van de energietransitie.

20 voorstellen, 4 winnaars
Een commissie bestaande uit wetenschappers, energie-netbeheer en blockchain experts selecteerde uit 20 innovatievoorstellen 4 winnaars die financiering ontvangen voor de prototype fase. In een volgende ronde in het voorjaar van 2018 krijgen tenminste 2 daarvan ook steun voor de eerste praktijktoepassingen. In willekeurige volgorde zijn gehonoreerd:

Blockchain en de Warmterotonde – door CGI en Eneco
Blockchain technologie wordt ingezet voor warmteleveringsadministratie. Het Eneco-warmtenetwerk zal onderdeel worden van de Warmterotonde Zuid-Holland, een project dat uiteindelijk 500.000 huishoudens in de Metropoolregio Rotterdam – Den Haag gaat voorzien in hun warmtebehoefte. Dit prototype is een eerste stap naar decentrale warmtehandel, die de overhead daarvan met 50% kan reduceren.

Blockchain en wind op zee – door Clearwatts
Clearwatts zet blockchain technologie in om verschillende rollen in de energiemarkt te laten samenwerken. Hun platform gaat marktpartijen faciliteren met betrouwbare marktgegevens, in één gedistribueerde database. De eerste fase richt zich op stroomafnamecontracten tussen windparken en hun afnemers.

Blockchain voor peer-to-peer – door TOBLOCKCHAIN, ism ENGIE en The Green Village.
PowerToShare: Blockchain als driver voor peer-to-peer handel, in eerste instantie op lokale schaal. Inclusief het identificeren en certificeren van energieopwekkers (PV, wind, bio-WKK etc), het afhandelen van bilaterale transacties en de balancering van het netwerk. In eerste instantie gaat deze toepassing proefdraaien in The Green Village, de proeftuin voor duurzame innovaties van de TU Delft, in samenwerking met ENGIE.

Open energie netwerk – door Intrinsic en Guardtime
Innovatie gericht op veiligheid van het systeem: hoe kunnen slimme meters veilig hun gegevens in de blockchain registreren? Dit is belangrijke basistechnologie om een energiemarkt op blockchain te kunnen organiseren, waarin in principe alle data door alle partners ontsloten kunnen worden. Hoe garanderen we echtheid van de afzender (de meter) en de data?

Fieldlab BlockLab
BlockLab is opgericht door het Havenbedrijf Rotterdam en de Gemeente Rotterdam, en wordt ondersteund door regionale ontwikkelingsmaatschappij InnovationQuarter. Met financiële steun van het Ministerie van Economische Zaken en de Rijksdienst Voor Ondernemen worden enkele honderdduizenden euro’s in de projecten geïnvesteerd, via een Small Business Innovation Research (SBIR) procedure. De prototypes worden in de lente van 2018 opgeleverd, praktijktoepassingen staan gepland in tweede helft 2018.

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Feb 2018 >>
MTWTFSS
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

HISWA Amsterdam Boat Show

De HISWA vindt plaats van woensdag 7 t/m zondag 11 maart 2018 in RAI Amsterdam. De HISWA Amsterdam Boat Show is het grootste jaarlijkse evenement van Nederland op het gebied van watersport, lifestyle en recreatie. Met honderden boten, een uitgebreid aanbod onderdelen & accessoires voor ieder type boot, lifestyle & recreatie en een boordevol kennis- en activiteitenprogramma, is de HISWA de perfecte start van het nieuwe watersportseizoen voor iedere (aankomend) watersporter.

read more >

Maritime & Offshore Career Event 28 maart 2018

De datum voor de 12e editie van het Navingo Maritime & Offshore Career Event (MOCE) is bekend: woensdag 28 maart 2018. Na intensief overleg met diverse opleidingen en bedrijven is deze datum als beste optie geselecteerd. WTC Rotterdam staat deze dag geheel in het teken van het grootste en meest complete carrière-event in de maritieme, offshore en energie sector van Europa. De organisatie, Navingo BV, verwacht ook dit jaar weer bezoekers uit binnen- en buitenland en mooie namen onder de exposanten te verwelkomen.

Investeren in de toekomst
De Nederlandse maritieme en offshore energie industrie dankt haar wereldwijde positie aan de vele innovaties die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden. Zonder goed opgeleid en gekwalificeerd personeel waren deze innovaties niet mogelijk geweest. Om deze positie te behouden is het belangrijk om de verschillende functies binnen de sector op alle niveaus en binnen elke carrièrefase te presenteren en te laten zien wat deze industrie zo aantrekkelijk maakt om in te werken. Als platform voor zowel carrière als opleiding is MOCE een belangrijk onderdeel van de missie om technische en nautische expertise in de sector te behouden.

Ruime aandacht voor persoonlijk contact
In 2017 ging MOCE de verdieping in met een omvangrijk inhoudelijk programma waarin relevante thema’s werden uitgelicht en er ruimte was voor discussie. De meer dan 100 partners gebruikten MOCE als het platform om te laten zien waar zij als bedrijf voor staan. De ruim 3500 bezoekers konden op de beursvloer de deelnemende bedrijven spreken maar kregen eveneens de kans om aan te schuiven bij interessante Master Classes of trainingen van de desbetreffende bedrijven. Ook in de volgende editie zal er ruim aandacht zijn voor persoonlijk contact en het ‘matchen’ van bezoekers met bedrijven.

Blijf up-to-date
Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

read more >

Maritime Industry 2018

Binnenvaart beurs Maritime Industry wordt gehouden in Evenementenhal Gorinchem op 29, 30 en 31 mei 2018. Met ruim 500 exposanten wordt de complete sector voor de binnenvaart vertegenwoordigd in de Benelux. Het exposantenprofiel bestaat uit partijen die werkzaam zijn in of voor de machinebouw, reparatie, voortstuwing, aandrijving, installatietechniek, elektrotechnische installaties, brandstoffen, verzekeringen en banken, veiligheid, communicatie, navigatie, scheepsonderdelen, handel en bevrachting, haven, infrastructuur, brancheorganisaties, media, interieurbouw, dienstverlening, scheepsbouw en afbouw.

read more >

Maritieme vacatures>

Bunker Surveyor

Bunker Surveyor

MCE Marine Surveyors B.V.

lees meer →