Noodhulp door marine aan Dominica beëindigd

De noodhulp verleend door Zr. Ms. Zeeland en Zr. Ms. Pelikaan aan Dominica is ten einde. De Zeeland meerde woensdagmiddag in de haven van Sint Maarten af naast Zr. Ms. Karel Doorman. Hier laadt het patrouillevaartuig vanuit de Doorman brandstof voor zowel het schip als de boordhelikopter.

Het vaste ondersteuningsschip in de West, Zr. Ms. Pelikaan, is op weg naar Curaçao. Daar komt het naar verwachting vandaag aan. Beide schepen zijn ingezet voor noodhulpverlening op de Nederlandse Bovenwinden na de passage van orkaan Irma. Daarnaast hebben beide schepen noodhulp verleend aan het door orkaan Maria zwaar getroffen Dominica.

Orkaan Maria
Een kleine 2 weken na de passage van orkaan Irma passeerde de zware orkaan Maria. Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius kregen uitsluitend te maken met veel regen. Orkaan Maria hield wel flink huis op het eiland Dominica.

Na een noodoproep vanuit dat eiland zijn de marineschepen ingezet om ook hier noodhulp te verlenen. De Zeeland kreeg als eerste de opdracht om moeilijk bereikbare gebieden te voorzien van water, voedsel en medicijnen. Dat gebeurde met de NH90-boordhelikopter en de beschikbare snelle rubberboten. Ook moesten er medische evacuaties worden uitgevoerd, omdat patiënten het ziekenhuis niet meer konden bereiken.

Logistieke levensader
De Pelikaan fungeerde de eerste dagen als logistieke levensader. Uit de naastgelegen eilanden Antigua en Martinique hebben zij, in nauwe samenwerking met hulporganisaties ter plaatsen, hulpgoederen aangevoerd. Dat was cruciaal, omdat er aanvankelijk geen hulpgoederen op het eiland waren om te verdelen.

Nu de normale bevoorrading van het eiland weer op gang komt, is de inzet van de 2 marineschepen beëindigd. De Karel Doorman komt morgen aan in Dominica en zet 300 pallets met water af. Daarna vaart zij weer terug naar Sint Maarten om daar verder te gaan met helpen bij de wederopbouw.  De Zeeland wordt momenteel weer ingezet als Stationsschip in de West.

Totaaloverzicht ondersteuning Dominica:

48 patiënten geëvacueerd met de NH90-boordhelikopter;
423 ton aan hulpgoederen getransporteerd, afgeleverd en helpen distribueren;
718 pallets vervoerd;
234.000 liter water afgegeven door de Zeeland en de Pelikaan (onder meer in waterwagens, jerrycans, flessen);
6.700 liter diesel afgegeven;
de Pelikaan voer 12 keer heen en weer tussen Dominica, Antigua, St. Maarten en Martinique;
technische ondersteuning bij het repareren van pompen, generatoren en elektriciteits-netwerken in het ziekenhuis;
zoekoperaties naar vermiste Nederlanders woonachtig in Dominica.