Zr. Ms. Karel Doorman vertrekt uit Sint Maarten

Het Joint Support Ship van de Koninklijke Marine, Zr. Ms. Karel Doorman, vertrekt weer van Sint Maarten voor andere opdrachten in het Caribisch gebied. De miljoen kilo hulpgoederen die het bracht wist de ontlaadploeg eerder deze week in 10 uur tijd op de kade te zetten. Dat lukte zo snel dankzij de goede planning.

Afbouwen
Langzaam bouwt Defensie de militaire aanwezigheid op Sint Maarten af. Van de ongeveer 650 militairen die op het eiland werkten, zijn er nog 300 in touw om de infrastructuur op het zwaar gehavende eiland op te lappen. De overigen zijn teruggekeerd. De fase van wederopbouw is aangebroken.

Bezoek Plasterk
Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk bezocht afgelopen 2 dagen de hulpverlenende militairen op Sint Maarten. Hij ging onder meer naar de Oranjeschool met 350 leerlingen in de leeftijd van 4 tot 13 jaar. De school is pas enkele dagen weer open. Genisten van de landmacht hadden ruim 2 weken nodig om de ravage op te ruimen en het dak, plafonds en meubilair te herstellen. “Ze hebben geweldig gewerkt”, merkt medewerker van de school Tony Watkins op. “Het zijn engelen in het groen.”

Politie
De bewindsman ging ook bij de Koninklijke Marechaussee langs. Met zo’n 40 leden voert de marechaussee op het Bovenwindse eiland tijdelijk politietaken uit. Dat gebeurt samen met de politie van Sint Maarten, ingevlogen agenten van Curaçao en rond de 50 leden van de Nederlandse politie.

Een eerdere melding dat de Karel Doorman weer naar Nederland terug zou varen is niet juist.