Werkgevers mogen niet zomaar speuren op je social media

Bedrijven bekijken vaak meer dan alleen het cv en sollicitatiebrief van een sollicitant. Bedrijven bekijken ook social media pagina’s. Maar dit mag niet zomaar. “Werkgevers die profielen van sollicitanten op social media bekijken in hun selectieproces, moeten daar transparant over zijn”, aldus Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Afgelopen zomer verscheen een opiniestuk van de Europese privacy toezichthouders, waaronder de Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens. In het document ‘Dataprocessing at work’ stellen de toezichthouders dat werkgevers niet zomaar de gegevens die van de sollicitant of werknemer te vinden zijn op social media mogen gebruiken, ook al zijn deze gegevens openbaar gezet.

Kamervragen
Naar aanleiding van dit opiniestuk werden er begin oktober Kamervragen gesteld door Kamerleden Bas van’t Wout en Sven Koopmans (beiden VVD) aan Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Bescherming van persoonlijke levenssfeer
Op de vraag of en hoe bedrijven gebruik mogen maken van online profielen antwoord de minister: “Een werknemer mag uitsluitend een inbreuk maken op het recht op bescherming van persoonlijke levenssfeer van de (toekomstige) werknemer indien daarvoor een wettelijke grondslag aanwezig is. Dit geldt ook voor het gebruik maken van online profielen van een sollicitant.”

Asscher legt verder uit dat in een sollicitatieprocedure een werkgever moet kunnen onderbouwen dat een online check noodzakelijk is voor het behartigen van een gevaardigd belang. Bij een profiel met een professioneel doeleinde, als LinkedIn, zal daar eerder sprake van zijn dan als het om een privéprofiel op bijvoorbeeld Facebook gaat.

Werkgevers moeten vooraf transparant zijn
“Van belang is bovendien dat werkgevers vooraf transparant zijn over het feit dat een online screening onderdeel uitmaakt van de procedure, en dat gegevens die tijdens een screening worden verzameld niet langer bewaard worden dan noodzakelijk is”, aldus minister Asscher. Vanaf 25 mei 2018 gaan er nieuwe, strengere Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van kracht.

Profielen op privé zetten?
Dat iets niet mag, betekent niet dat het niet wordt gedaan. Heb je liever niet dat bedrijven bepaalde privé informatie van jou zien? Zorg dat je profielen op privé staan of verwijder eventuele informatie van je pagina’s.