Ontwikkeling havengebied Schiedam hoog op agenda gemeente

Haven Schiedam. Foto: Gemeente Schiedam.

Bij de gemeente Schiedam staat de ontwikkeling van het havengebied sinds 2014 hoog op de agenda. Doel is om een duurzame op de toekomstgerichte, Schiedamse zeehaven te realiseren met een sterk maritiem cluster. Haven en stad moeten meer verbonden zijn met elkaar, onder andere door kennisontwikkeling. Rekening houdend met de next economy, betekent dit voor gemeente, bedrijven en onderwijsinstellingen dat er ingespeeld moet worden op de toekomst.

3-D printing, automatisering, hybride loopbanen en robotisering; de digitale revolutie is in volle gang. Wat staat bedrijven te wachten? Wat betekent dit voor de arbeidsmarkt en de opleidingen? De gemeente Schiedam beseft dat wanneer je de next economy wilt bijhouden of zelfs voor wilt zijn, je open moet staan voor innovaties. Als gemeente moet je om de tafel met bedrijven en onderwijsinstellingen. Bert Hooijer, voorzitter RNE Education Group (onderdeel Roadmap Next Economy) en voormalig RDM Campus directeur, introduceerde in het Schiedamse havengebied de methode van het werken met een solutionlab; een innovatieve manier van samenwerken aan complexe vraagstukken.

Maritiem Onderwijs en Innovatiecentrum
De gemeente Schiedam heeft enige tijd geleden een discussietafel georganiseerd rondom de toekomst van onderwijs en arbeidsmarkt. Samen met Tom Daamen (TU Delft) en Edward Gilding (Maritime Delta/Innovation Quarter) was Bert Hooijer (toen nog directeur RDM Campus) een van de tafelheren. Bert Hooijer: “Op basis van mijn ervaring met de RDM Campus in Rotterdam en gebieds- en kennisontwikkeling heb ik een workshop gegeven. Mij werd gevraagd een schets te maken van een nieuwe vorm van onderwijs, waarin een nauwe samenwerking ontstaat tussen bedrijven en toekomstige professionele opleidingen, gericht op de digitale revolutie. Het idee van een Maritiem Onderwijs Innovatief Centrum (MOIC) was geboren. Het was nog maar een idee. Het was een stip voorbij de horizon, in de verte was nog niks te zien. Maar toch sprak het aan.”

Inspiratiessessies in Solutionlab MOIC Schiedam
Op 1 februari 2017 is het Solutionlab MOIC Schiedam van start gegaan met een collectief gesprek over de wicked problems van de maritieme industrie in het licht van technologisch innovatie, educatie en human resources. Tot de zomer vinden er inspiratiessessies met experts plaats om de positie en urgentie van elk afzonderlijk bedrijf te bepalen. Het solutionlab wordt in december afgesloten met het presenteren van een toekomstperspectief met projecten die direct kunnen worden uitgevoerd. Bedrijven, onderwijsinstellingen en gemeente bepalen samen welke concrete vervolgstappen gezet kunnen worden.

“Een echt, tastbaar centrum, of misschien wordt het een online platform?”
De bedrijven zijn enthousiast over deze manier van werken. Het helpt hen bij het oplossen van een complex probleem, namelijk hoe zorgt men ervoor dat het bedrijf klaar is om in te kunnen spelen op de toekomst, de next economy. Dat geldt natuurlijk ook voor de onderwijsinstellingen, zij leiden de toekomstige professionals op. Deze triple helix samenwerking in de vorm van een solutionlab is een eerste stap richting de toekomst. Hooijer: “En wat het MOIC betreft, weten we niet welke vorm dat krijgt. Dat is het mooie aan een solutionlab, met elkaar beslissen we waar behoefte aan is. Een echt, tastbaar centrum, of misschien wordt het een online platform? De toekomst zal het leren.”

Lees de Roadmap Next Economy

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Jan 2018 >>
MTWTFSS
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Tentoonstelling over Abel Tasman 

Precies 375 jaar geleden vertrok Lutjegaster Abel Tasman vanuit Batavia met twee schepen – De Heemskerck en de Zeehaen – en 110 man aan boord richting het onbekende Zuidland. Een reis die enorme ontdekkingen op zou leveren, waaronder het gebied dat later Tasmanië zou worden genoemd. In het Noordelijk Scheepvaartmuseum is van 25 november t/m 18 februari de tentoonstelling ‘Abel Tasman – Welkom aan boord!’ te zien. In de tentoonstelling wordt er terug gekeken op deze reis en wordt het leven aan boord getoond aan de hand van drie vertellers.

De ontdekkingsreizen van de Nederlanders in de 17e eeuw betekenden een grote aanslag op Portugal en Spanje die de zeehandel in handen hadden. Ook Abel Tasman werd door de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) erop uitgezonden om het  onbekende Zuidland te openen voor handel. Hij ontdekte op zijn reizen tussen 1642 en 1644 Tasmanië, Nieuw-Zeeland en Tongatapu en bracht grote delen van Australië in kaart. In ‘Abel Tasman –Welkom aan boord!’ laten drie vertellers de bezoeker kennismaken met Abel Tasmans scheepsreis met De Heemskerck. Scheepstimmerman Jacobs, navigator Visscher en barbier Haelbos vertellen over het doel van de expeditie, de verkenning van de kust en plaatsbepaling als navigator en het leven aan boord en ontmoetingen met eilandbewoners.

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum verandert de komende jaren van maritiem museum naar het historisch museum van Groningen.

 

read more >

Maritime & Offshore Career Event 28 maart 2018

De datum voor de 12e editie van het Navingo Maritime & Offshore Career Event (MOCE) is bekend: woensdag 28 maart 2018. Na intensief overleg met diverse opleidingen en bedrijven is deze datum als beste optie geselecteerd. WTC Rotterdam staat deze dag geheel in het teken van het grootste en meest complete carrière-event in de maritieme, offshore en energie sector van Europa. De organisatie, Navingo BV, verwacht ook dit jaar weer bezoekers uit binnen- en buitenland en mooie namen onder de exposanten te verwelkomen.

Investeren in de toekomst
De Nederlandse maritieme en offshore energie industrie dankt haar wereldwijde positie aan de vele innovaties die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden. Zonder goed opgeleid en gekwalificeerd personeel waren deze innovaties niet mogelijk geweest. Om deze positie te behouden is het belangrijk om de verschillende functies binnen de sector op alle niveaus en binnen elke carrièrefase te presenteren en te laten zien wat deze industrie zo aantrekkelijk maakt om in te werken. Als platform voor zowel carrière als opleiding is MOCE een belangrijk onderdeel van de missie om technische en nautische expertise in de sector te behouden.

Ruime aandacht voor persoonlijk contact
In 2017 ging MOCE de verdieping in met een omvangrijk inhoudelijk programma waarin relevante thema’s werden uitgelicht en er ruimte was voor discussie. De meer dan 100 partners gebruikten MOCE als het platform om te laten zien waar zij als bedrijf voor staan. De ruim 3500 bezoekers konden op de beursvloer de deelnemende bedrijven spreken maar kregen eveneens de kans om aan te schuiven bij interessante Master Classes of trainingen van de desbetreffende bedrijven. Ook in de volgende editie zal er ruim aandacht zijn voor persoonlijk contact en het ‘matchen’ van bezoekers met bedrijven.

Blijf up-to-date
Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

read more >

Maritieme vacatures>

Bunker Surveyor

Bunker Surveyor

MCE Marine Surveyors B.V.

lees meer →