APM Terminals Rotterdam zoekt 80 havenmedewerkers

APM Terminals Rotterdam (APMTR) heeft 80 nieuwe vacatures open staan. Opmerkelijk, zo meldt het AD, omdat er recent een ontslaggolf dreigde bij de containerterminals in de Rotterdamse haven. APMTR werft de mensen buiten de haven omdat er geen ervaren havenwerkers te vinden zijn.  De nieuwe werknemers krijgen een stoomcursus voor het werk op de terminal. Het gaat om tijdelijke contracten van een jaar, er worden geen vaste contracten aangeboden.

In oktober 2016 is er nog een Werkzekerheidsakkoord getekend door de haventopmannen en de vakbondsbestuurders om ontslagen bij de Rotterdamse containerbedrijven te voorkomen. Dit vleide voort uit acties van de vakbonden, zij vrezen voor banenverlies door de automatisering en de komst van de Tweede Maasvlakte.

In het akkoord is een maatregelenpakket opgesteld. Een daarvan was collegiale inhuur. Bij personeelstekort kunnen de terminals medewerkers inhuren van andere terminals die daar ruimte voor hebben. Het is nu druk bij ECT maar het bedrijf houdt rekening met een terugslag komende maanden.

Havenwerkers met en vaste aanstelling zijn huiverig om over te stappen naar APMTR zegt vakbondsbestuurder Niek Stam van FNV Havens tegen het AD.

Volgens Stam zegt de huidige drukte bij APMTR en ECT niet veel over de toekomst. Hij verwacht dat schepen in de toekomst vaker de geautomatiseerde containeroverslagbedrijven op de Tweede Maasvlakte zullen aandoen, wat ten koste zal gaan van het personeel bij ECT.

De bedrijven en het Havenbedrijf Rotterdam dragen 20 tot 30 miljoen euro bij aan het maatregelenpakket van het Werkzekerheidsakkoord.

Bron: AD