Bijzondere rondleiding middeleeuwse wrak IJsselkogge

Op 7 en 8 oktober vindt het landelijke evenement ‘Het Weekend van de Wetenschap‘ plaats. In heel Nederland worden tal van activiteiten georganiseerd om wetenschap op toegankelijke wijze te presenteren aan publiek. Batavialand doet mee aan dit weekend en biedt op zondag 8 oktober bijzondere rondleidingen in het conserveringsstation van het scheepswrak de IJsselkogge aan.

De IJsselkogge dateert uit de tijd van de Hanzesteden. Het wrak heeft eeuwen op de bodem van de IJssel gelegen, ter hoogte van de Koggewerf in Kampen. Tijdens vooronderzoek voor het project ‘Ruimte voor de Rivier IJsseldelta’ van Rijkswaterstaat werd het wrak ontdekt, in kaart gebracht en besloten het bijzonder goed bewaarde schip van ca. 20×8 meter, te bergen. Een multidisciplinair team van onderwaterarcheologen, duik- en bergingsspecialisten werkten maanden aan de opgraving en de lichting van het wrak. Op 12 februari 2016 kwam de IJsselkogge na ruim 500 jaar weer boven water.

Na de lichting werd het middeleeuwse schip overgebracht naar een, speciaal voor de IJsselkogge gebouwd, tijdelijk conserveringsstation op het terrein van Batavialand in Lelystad. Daar wordt het schip de komende vijf jaar geconserveerd. Met de rondleidingen tijdens het Weekend van de Wetenschap op 8 oktober krijgen bezoekers een unieke kans om nog een keer het wrak te bekijken.

Naast de rondleiding, is in het museum van Batavialand een kleine tentoonstelling te zien over de lichting van de IJsselkogge.

Aanmelding & kosten
De rondleidingen worden op 8 oktober gegeven om 13.00 uur, 14.00 uur en 15.00 uur. Er is beperkt plaats, dus aanmelden is een aanrader. Dit kan via [email protected] o.v.v. Rondleiding IJsselkogge 8 oktober. De kosten voor de rondleiding zijn 3 euro. Voor entree van het museum gelden de reguliere tarieven. Museumkaarthouders hebben gratis entree voor het museum.

Over het Weekend van de Wetenschap
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt mede mogelijk gemaakt met steun van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het Weekend van de Wetenschap wordt gerealiseerd dankzij de vele organisaties die tijdens het weekend voor het publiek hun deuren openen.